Victor Ponta a spus la inceputul sedintei Guvernului ca isi asuma OUG privind migratia primarilor, pentru ca trebuie facuta dreptate. Premierul a precizat ca termenul in care alesii locali isi pot alege partidul va fi de 45 de zile.

”Trebuie sa deblocam activitatea administratiei locale si sa facem si un pic de dreptate. Toti primarii din 2012 au fost alesi cu USL, avandu-i alaturi pe Ponta si Antonescu, iar acum s-au trezit cu Blaga si Iohannis”, a spus Victor Ponta.
El a precizat ca isi asuma Ordonanta de Urgenta si ca in aceasta va fi stipulat un termen de 45 de zile, in care alesii locali vor avea posibilitatea sa isi aleaga partidul fara sa isi piarda mandatul, anunta Mediafax.

Initial proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile in care alesii locali sa-si poata alege partidul. Daca ordonanta va fi adoptata joi si va intra in vigoare la 1 septembrie, odata cu depunerea la Parlament, alesii locali vor putea opta pentru un partid pana la jumatatea lunii octombrie, cu doua saptamani inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonantei de urgenta care va permite alesilor locali sa isi poata alege partidul din care fac parte fara a-si pierde mandatul.
”Am auzit argumente pro si contra ordonantei propuse cu privire la alesii locali. Suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales. Ne-am exprimat in trecut ingrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonante de urgenta si credem ca masurile de acest fel ar trebui discutate in cadrul unui proces legislativ deschis si transparent care permite organizarea unei dezbateri la care sa poata participa liber toate partidele politice, societatea civila si toate partile interesate”, se arata intr-o declaratie a Ambasadei SUA.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca face un apel la Guvern si la "responsabilitate" sa nu emita ordonanta de urgenta referitoare la "transferul primarilor" si a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democratiei" sa o atace la CC daca ordonanta va fi aprobata. "Fac un apel la Guvern, la responsabilitate, sa nu se emita Ordonanta cu privire la transferul primarilor", a spus presedintele Basescu, precizand ca, daca va fi emis, acest act "arata spaima lui Victor Ponta, care stie ca nu poate castiga alegerile prezidentiale si incearca sa isi creeze un avantaj".

Seful statului a spus ca face un apel si la Avocatul Poporului, care prin inactivitate saboteaza democratia. "Mai incerc un apel. (..) Daca maine vom avea un Guvern care in lipsa lui Ponta va fi atat de inconstient incat sa emita Ordonanta care permite o perioada de mercato pentru primari, il rog cu anticipatie sa o atace imediat la CC", a mai spus Basescu.

Referitor la aceasta Ordonanta de urgenta legata de transferul de primari, seful statului a sustinut ca "Victor Ponta are nevoie ca aerul de acest act normativ, pentru ca, altfel, nu poate ajunge presedinte". "De aceea este aceasta disperare sa se incalce toate cutumele si inclusiv Constitutia, pentru ca administratia locala este institutie constitutionala, este definita in Constitutie, si Ordonanta de Urgenta nu trebuie emisa", a mai explicat Traian Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri