Cristian Ionescu este persoana care conduce bratul local al asiguratorului global si al agentiei internationale de rating Coface. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro, cresterea medie anuala in perioada 2004-2006 fiind de 71%.
Prenume, Nume: Cristian Ionescu
Functia : Director General Coface Romania
Varsta: 32
Stare civila: necasatorit


1. Ce studii ati urmat?

Am absolvit in 1997 facultatea de Relatii Economice Internationale (n. red. din cadrul Academiei de Studii Economice). La vremea aceea era cea mai buna scoala de comert exterior pentru ca, imediat dupa revolutie, cei care absolvisera erau Mugur Isarescu, Viorel Catarama, oameni care insemnasera ceva la inceputul anilor’90 si toti terminasera comert exterior. Asta m-a facut sa ma duc spre comert exterior.

Evident, dupa aceasta facultate care mi-a oferit o baza si o gandire structurata, am urmat foarte multe cursuri, incepand de la module de management, fundamentals management, chiar si la Codesc cateva, project management. Am mai facut cateva cursuri de dezvoltare antreprenoriala, foarte bune, foarte puternice, dezvoltate sub egida UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development). Foarte multe cursuri de management fundamentals dar mai ales de antreprenorship.

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?

Materia mea favorita, toata viata, a fost matematica. Era matematica si altele. Sigur ca mi-au placut si altele conexe, dar matematica a ramas numarul unu. M-a ajutat sa am o gandire logica, structurata si m-a ajutat sa fiu un bun organizator, sa reusesc sa organizez foarte repede si eficient toate proiectele in care am lucrat.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut?

Am inceput la 19 ani cand am vrut sa invat, aveam nevoia sa invat. Mi-am dat seama ca nu stiam sa fac nimic si am zis sa fac ceva si nu ma interesa atat de mult locul de munca. In 1993 nu erau foarte multe oportunitati. Am inceput ca translator pentru un manager general englez iar intr-un an si jumatate eram production manager la aceeasi firma, conducand aproximativ 200 de oameni.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a ajunge intr-o pozitie de top management?

Nu. Eu nu am unul. Nu inseamna ca nu apreciez un MBA. Ma gandesc sa urmez unul cat de curand dar doar la o scoala de top americana sau europeana, dar sunt orientat mai degraba spre Europa. MBA-urile care conteaza sunt cele facute la primele zece scoli din Europa sau din SUA. Restul sunt bune, formeaza caractere, sunt o poarta de deschidere si ofera unele garantii dar nu sunt deloc o garantie unica a succesului in afaceri.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dumneavostra?

Una este in mod clar calatoriile. Imi place foarte mult sa calatoresc. Acesta este unul din scopurile mele in viata: sa ajung sa vad cat mai multe tari, cat mai multe locuri, sa cunosc cat mai multe culture. Mi se pare extraordinar si te imbogatesti foarte mult.

Sunt un pasionat de vinuri, de etnologie si gastronomie. Si al treilea… Imi place foarte mult sportul. In ultimii ani m-a ajutat foarte mult sa ma echilibrez, sa am tonus si sa refulez din stresul cotidian pe care ti-l incuba munca, business-ul si asa mai departe. Reusesc prin sport sa ma echilibrez si sa am un tonus extrem de proaspat.

6. Care este ultima carte citita?

Ultima carte rasfoita este Contry Book de la Coface. Ultima carte, o citesc in acest moment, este Conform lui Kotler scrisa de Philip Kotler. O carte de marketing, financiara. Evident, imi place si beletristica, dar consider ca este esential pentru un manager sa parcurga cat mai multe carti financiare.

7. Aveti un film sau un serial preferate?

Nu in mod deosebit. Sunt mai degraba pasionat de teatru. Nu prea ma mai uit la televizor, o fac doar fiindca trebuie sa stiu ce se intampla cu Romania dar nu imi face nicio placere sa vad ce se intampla astazi. Teatrul este mult mai aproape de mine si sunt fericit sa ma duc cam de doua – trei ori pe luna la teatru.

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul companiei in care activati in acest moment.

Imi amintesc cu placere de 11.11.2003, prima zi cand am venit la Coface. Aveam 29 de ani si eram oarecum tanar. Si imi aduc aminte privirile circumspecte ale colegilor cand ne-am intalnit prima oara cu echipa Coface. La vremea aceea eram foarte putini, doar sase, si erau toti foarte curiosi, retrasi, curioasi cine va fi noul lor lider. In cadrul discursului pe care l-am tinut m-au frapat ochii lor, niste ochi foarte inteligenti dar circumspecti, neincrezatori. Si prima sedinta pe care mi-o aduc aminte, prima problema care mi s-a ridicat a fost cresterea salariilor, la doua ore de la momentul venirii in noul job. Evident, nu am putut da un raspuns imediat.

9. Ce anume faceati inainte de ’89, din punct de vedere profesional?

In ’89 eram elev in clasa a zecea, la Liceul Gheorghe Lazar.

10. Daca ar fi sa o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?

Nu cred ca as evita nimic, in sensul ca toate iti formeaza o expertienta. Poate schimbari mai rapide in business; fiind un tip foarte perfectionist am incercat sa scot tot ce se poate mai bun, dar cateodata chiar nu se putea si poate ar fi fost mai bine a ma opresc la un moment dat anterior si sa schimb directia. Dar in general, chiar si astfel de momente mi-au folosit enorm caci nu as fi fost unde sunt astazi si nu as fi avut experienta din acest moment. Aceste greseli nu le voi mai repeta, iar daca nu le-as fi facut la acel moment as fi putut sa le fac mai tarziu cu un impact financiar mult mai mare.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?

Primul sfat ar fi sa isi stabileasca extreme de eficient ceea ce vrea sa faca, sa aiba o idee foarte clara de business. Apoi sa isi caute parteneri seriosi in Romania, companii serioase. Riscuri pentru Romania in afara de cele enumerate in cadrul discutiei noastre nu identificam. Oricine vine in Romania cu un know-how pertinent si cu experienta pe piata pe care activeaza, inevitabil va avea success in urmatorii trei – cinci ani – spuneam eu pana nu demult. In continuare cred ca mediul de business este astazi foarte ok. Poti face foarte multi bani, sa obtii rate de crestere spectaculoase pe care nu le mai ofera nicio tara central europeana, sau poate doar una doua. Deci alegerea unor parteneri seriosi, cunoasterea acestora si de ce nu, chiar prin cunoasterea lor prin cadrul unui profesionist, caci asta facem noi.

12. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?

Sistemul meu favorit care pana astazi mi-a dovedit ca este infailibil si a avut mare succes, este un management cat mai plat. Nu exista ierarhii, nu exista o piramida ierarhica foarte mare, se bazeaza pe management decisional de echipa. Gandim decizia in cadrul unei echipe, echipa relevanta pentru decizia respectiva. Asta pentru ca eu nu detin adevarul absolut ci sunt aici ca un facilitator pentru a scoate tot ce e mai bun in fiecare si cea mai buna idee primeaza chiar daca nu am avut-o eu. Cred foarte mult in acest model de business si fara sa stiu asta am citit ulterior ca in Microsoft USA exista acest model de business. Pur si simplu cred in valoarea oamenilor in general si la nivelul la care se afla compania Coface are oameni valorosi care trebuie ascultati. Imi place managementul decizional si in echipa.

13. Care credeti ca esti principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre pe piata locala in industria in care activati?

In primul rand, fiind un domeniu relativ nou, o problema va fi lipsa de specialisti. Nu prea ai de unde sa furi. Noi ne bazam pe acelasi model: recrutam oameni de talent pe care ii crestem intern. Din pacate, in Romania incep sa fie probleme cu forta de munca performanta in sensul ca ea este apanajul doar celor care sunt foarte buni. Noi reusim sa atragem oameni de calitate dar sunt convins ca nu la fel de bine se descurca o companie romaneasca in atrage oameni pe care sa ii creasca pentru ca toata lumea prefera sa lucreze in multinationale. Este firesc si este normal. Cred ca este o problema pentru orice investitor care va intra pe piata: ii va fi foarte greu sa isi formeze o echipa, nu ii va fi usor deloc. Va avea clar o intarziere si nu va reusi chiar prin investitii importante sa atinga un nivel ridicat in foarte scurt timp.

14. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a facut sa va modificati propriul model de business? Daca da, care este aceasta?

Schimbari avem in fiecare zi. Modelul nostru se schimba zilnic deoarece mediul de business iti ofera foarte multe oportunitati. Noi suntem foarte atenti la ele si suntem proactive: venim cu idei. Un model nou de business pe care l-am implementat a fost determinat de o oportunitate evidenta in Romania, pe care daca nu am fi facut-o noi ar fi facut-o altii. Ea astazi este unul din motoarele cresterii noastre de la Coface: este vorba de recuperarea de creante de la persoanele fizice. Pe fondul cresterii expansiunii creditarii in Romania a fost o oportunitate de business. Nimeni nu facea in cadrul grupului Coface asa ceva si am fost primii. Acum suntem un model pentru toata lumea si in mod curent primim vizite de la birourile surori din Ungaria, Polonia, Cehia, care vin sa copieze si sa invete de la noi cum se face acest business.

15. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

Buna intrebare. Ajung undeva intre 9:00 si 9:30 pentru ca nu resusesc sa plec foarte devreme. Dar incerc in ultima perioada sa fiu cat mai eficient si sa nu plec niciodata dupa 19 – 19:30. Mi se intampla sa mai stau dupa aceasta ora. Doar in caz de forta majora as vrea sa mai stau dupa aceasta ora deoarece consider ca un manager performant trebuie sa aiba o viata echilibrata, sa existe un balans exceltent intre viata personala si cea privata.

16. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Cam 10 ore. Depinde de la luna la luna, cateodata sunt 11, dar niciodata mai mult de 11. Iar weekend-urile sunt libere. Apropo, aceasta nu este o regula doar pentru mine. Sunt absolut in favoarea unui program de durata normala deoarece angajatii nu pot fi eficienti daca ii suprasoliciti.

17. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este aceasta?

Nu am un model, un nume pe care sa il pot spune.

18. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dumneavostra?

Cea mai mare reusita profesionala este cea pe care o am in momentul de fata alaturi de Coface. Pentru ca este evident: exista un progres. Toata viata am crescut si astazi conduc un grup de companii la Coface, sunt managing director pe trei companii in cadrul grupului datorita sucursalei de asigurari pe care am deschis-o recent. Pentru mine este pozitia cea mai inalta atinsa.

19. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dumneavostra?

Din fericire nu am avut unul. Nu pot identifica un esec. Am avut o traiectorie crescatoare, nu brusca, in pasi marunti. Sper sa nu se intample unul foarte curand.

20. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati.

Admir cati economisti care in opinia mea sunt oameni de un mare calibru profesional. Pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Cred ca este unul dintre cei care a tinut in spate si a reusit sa stabilizeze economia romaneasca, este unul dintre oamenii pentru care Romania se afla aici astazi. Il admir pe profesorul Daniel Daianu pentru cunostiintele sale extreme de pertinente pe domeniul economic. Il mai admir si pe domnul Florin Pogonaru.

21. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

Nu am o linie preferata. Apreciez compania noastra locala. Nu din fals patriotism dar… Cateodata ma supar, avem colegi din Franta care desi nu au calatorit in viata lor cu Tarom o mentioneaza ca fiind o companie cu un prestigiu nu foarte sigur. Eu spun ca serviciile Tarom sunt de calitate. Austrian Airlines ar fi o alta linie cu servicii de cea mai buna calitate.

22. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dumneavoastra de vedere?

Ultima vacanta a fost una de sport, la schi in Austria, langa Ischgl, la granita intre Austria, Elvetia si Italia. Practic de sus, daca te duceai in stanga coborai in Austria si daca te duceai in dreapta coborai in Elvetia.

Cat despre vacanta perfecta, e greu de spus. Este una pe care cred ca o sa o fac anul acesta. In general locuri izolate unde sa nu fie aglomeratie turistica. Locuri mai izolate, mai putin cunoscute, dar cu peisaje de o splendoare… Si anul acesta ma gandesc sa ma duc in Insula Formentera, o insula mica din Arhipelagul Baleare din care mai fac parte Majorca, Minorca si Ibiza. Am putut sa vad anul trecut Formentera pentru o zi, este un paradis fiind considerata Caraibele Mediteranei. Este totul foarte curat, nu foarte dezvoltat ca infrastructura, turistii sunt numai fini cunoscatori.

23. Ce masina conduceti?

Un Renault Scenic. O masina de familie, sigura. Lucrez in risk management si mi-am ales o masina de siguranta maxima.

24. Unde va vedeti peste cinci ani?

Evident in continuare om de business, in mod sigur in board-ul unei mari companii internationale, poate chiar presedinte. Aceasta ar fi ambitia mea pentru urmatorii cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri