Zsolt Szalay, managerul MOL Romania, afirma cu tarie ca a trebuit sa isi adapteze stilul conditiilor locale. In ceea ce priveste sistemul de conducere pe care il apreciaza cel mai mult, seful MOL se considera un democrat participativ.
Prenume, Nume: Zsolt, Szalay
Functia : CEO MOL Romania
Varsta: 36
Stare civila: casatorit


1. Ce studii ati urmat?

Am o diploma in economie – am studiat la Universitatea Economica din Budapesta (1990 - 1996), iar specializarea mea este in economie internationala, marketing si politici de afaceri.
In 1992 am castigat o bursa in Washington DC - am studiat acolo protectia mediului si relatii internationale Europa – Statele Unite ale Americii.

Am fost de asemenea implicat in programul TEMPUS al Uniunii Europene. Am urmat la Strasbourg (1994 – 1995), la Universitatea Robert Schuman, cursuri privind instrumente si relatii economice, precum si management.

In perioada 1996 – 1997 am avut o alta bursa de studii la HSG - Universität St. Gallen si am urmat MAPOW (Management-Ausbildungs-Projekt-Ost/West) cu specializare in managementul comertului international si procesele de globalizare din Europa.

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?

Comert international si management international.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut?

Am inceput sa lucrez in 1996 pentru L’Oréal, Budapesta, ca reprezentant local pentru hypermarketuri, retele private de magazine cu amanuntul, reteaua Azúr. In calitate de junior brand manager m-am ocupat de coordonarea POS, analize de piata, promovare.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a a ajunge intr-o pozitie de top management?

Poate fi necesar, dar nu este indispensabil. Consider insa ca o pregatire teoretica solida ajuta foarte mult in dezvoltarea carierei oricarui individ.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs?

Am o mare pasiune pentru: masini - alimentata de faptul ca am lucrat pentru Mercedes-Benz, Porsche Ungaria, Michelin, MOL Group si acum MOL Romania; limbile straine: limba maghiara este limba mea natala, dar in afara de aceasta mai vorbesc fluent germana, franceza, engleza, rusa si italiana. Iar acum invat romana...
In afara de acestea, mai sunt pasionat de golf si de cursele de Formula 1.

6. Care este ultima carte citita?

“Hungarian Psycho”, o carte scrisa de Tisza Kata, o scriitoare contemporana din Ungaria.

7. Aveti un film sau un serial preferate?

„The Witness”.

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul companiei in care activati in acest moment.

In prima zi in care am venit la MOL Romania si am avut ocazia sa vorbesc cu toti colegii si sa ma prezint, tin minte ca am fost foarte placut surprins ca in proportie covarsitoare vorbeau o engleza excelenta.

9. Ce anume faceati inainte de 89', din punct de vedere profesional?

Eram elev pe vremea aceea …

10. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?

Nu imi pare rau niciodata de lucrurile pe care le-am facut. Prefer sa fac un lucru decat sa imi para rau dupa aceea ca nu l-am facut. Acum fac exact ceea ce imi place, insa daca nu as fi trecut prin toate etapele prin care am trecut, probabil ca nu ajungeam aici.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?

L-as sfatui sa investeasca. Europa Centrala si de Est si in special Romania reprezinta o piata dinamica, iar economia are un trend clar ascendent, cu cresteri robuste.

10. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?

Ma consider un “democrat participativ”, ma intereseaza foarte mult realizarea targetelor companiei, insa nu neglijez colegii cu care lucrez, dimpotriva, sunt inconjurat de oameni de valoare si opinia lor este foarte importanta pentru mine.

11. Care credeti ca este principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre in industria in care activati?

Nu as fi surprins sa vad alti jucatori cheie intrand pe piata romaneasca. Aderarea la UE va creste cu siguranta increderea investitorilor si acest lucru se va reflecta in toate sectoarele economiei, inclusiv in ceea ce priveste piata petroliera, dar daca tinem cont de faptul ca cele mai importante privatizari de pe aceasta piata au avut deja loc, nu prevad ca se vor intampla schimbari importante in viitorul apropiat.

12. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a fortat sa va modificati propriul model de business? Daca da, care este aceasta?

Nu, nu as putea spune asta. Ce pot sa afirm cu tarie este insa ca a trebuit sa ma adaptez si desigur sa imi adaptez stilul conditiilor locale.

13. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

Sunt destul de matinal, asa ca ajung la birou in jurul orei 8.00. Imi place sa imi citesc mailurile in liniste si sa imi ordonez lucrurile pe care le am de facut in ziua respectiva.
Imi place sa imi petrec timpul liber cu familia, asa ca nu sunt adeptul “statului peste program”.

14. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Cand sunt la birou stau in medie in jur de 9-10 ore, dar pozitia pe care o ocup presupune multe calatorii in strainatate sau la biroul MOL din Cluj Napoca.

15. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Nu am un model in afaceri. Dupa cum am spus, am avut ocazia sa lucrez in diverse companii, cu background-uri diferite, care au necesitat o adaptare la realitatile locale. Desi admir diferite peronalitati in afaceri, nu as putea afirma ca am un model de urmat.

16. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs?

In perioada in care eram Marketing Manager la Grupul MOL am avut onoarea sa primesc in numele companiei si al departamentului pe care il conduceam 2 premii EFFIE. Tot in aceeasi perioada am fost invitat la Praga sa sustin o prezentare despre campania MultiBonus, care a avut un succes foarte mare in Ungaria si Slovacia si din Octombrie 2005 si in Romania.

17. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs?

Din fericire nu pot spune ca am avut esecuri profesionale, cred ca am avut intelepciunea si norocul de a face alegerile potrivite la momentul potrivit, si acest lucru m-a ajutat foarte mult in cariera.

18. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.

Pot sa va spun doar 2:
1. Ion Tiriac
2. Radu Georgescu, tanarul roman care a facut o afacere memorabila vanzandu-i lui Bill Gates antivirusul RAV.

19. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

Admir precizia germana si confortul oferit de compania Lufthansa. Zbor foarte des la Cluj cu Tarom, si consider ca au niste piloti foarte bine pregatiti. Si pentru ca jobul meu presupune multe calatorii in Ungaria, zbor foarte des si sunt multumit de serviciile companiei Malev.

20. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

Mi-am petrecut ultima vacanta in Sicilia, la vulcanul Etna. Am avut foarte mult de lucru in ultimul timp si am preferat sa imi petrec timpul alaturi de familie, in Ungaria. In plus, am 2 copii – 2 fetite - care sunt prea mici pentru calatorii lungi.

21. Ce masina conduceti?

Masina de companie - un Volkswagen Passat.

22. Unde va vedeti peste 5 ani?

Imi place foarte mult pozitia pe care o ocup acum. Indiferent ce se va intampla in viitor, cred ca mi-as dori sa raman in business.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri