Craiova ar putea avea anul viitor doua mall-uri, cu o suprafata totala de peste 100.000 mp, investitiile anuntate depasind 200 de milioane de euro. Este insa suficient loc pentru doua centre comerciale?
Belgienii de la K&S Developments, in parteneriat cu grupul francez Auchan, au anuntat ca vor investi 90 de milioane de euro in mall-ul Electroputere Parc, planificat pentru deschidere in aceasta toamna. La trei luni de la acest anunt, portughezii de la Sonae Sierra au dat unda verde pentru reluarea lucrarilor de constructie la centrul comercial Adora Mall, investitia ridicandu-se la 111 milioane de euro.

Cele doua mall-uri vor totaliza o suprafata inchiriabila de peste 100.000 mp pentru care au intrat in competitie doi consultantii imobiliari: DTZ Echinox, responsabil cu inchirierea Electroputere, si CBRE Romania, care se ocupa de inchirierea Adora Mall.

“Cu toate ca este un oras puternic industrializat, consideram ca in acest moment Craiova nu poate sustine doua proiecte de peste 50.000 mp. Acest lucru s-ar putea schimba in urmatorii ani, odata cu cresterea puterii de cumparare. Fiind primul mall deschis in Craiova, Electroputere Parc va avea un avantaj major, avand posibilitatea de a schimba obiceiurile de consum ale craiovenilor”, spune Razvan Sin, coordonatorul departamentului de retail al DTZ Echinox.

Opinia sa nu este insa impartita si de Luiza Moraru, sefa diviziei de retail din cadrul CBRE Romania, care aduce ca argument populatia de aproape 300.000 de locuitori a Craiovei, ce plaseaza orasul in topul celor mai populate cinci orase din tara. In plus, numarul locuitorilor din intregul judet Dolj se ridica la 735.000 de persoane.

“Numeric vorbind, Craiova este unul din cele mai importante orase regionale din Romania. Din punct de vedere economic, salariul mediu se incadreaza in media tarii, iar investitiile straine in domeniul auto au creat un mediu economic stabil. In acelasi timp stocul de spatii comerciale este neglijabil, avand in vedere potentialul orasului. In tot acest context, este evident ca este loc pentru spatii comerciale moderne”, afirma Luiza Moraru.

Specialistul CBRE da ca exemplu orasul Cluj-Napoca, unde stocul total in centre comerciale este de peste 100.000 mp, fara a exista temerea de supraaglomerare.

“Un prim centru aduce dupa sine o atractie imediata din partea consumatorilor. Asta se traduce prin trafic substantial in primele zile. In unele cazuri, traficul nu inregistreaza scaderi substantiale ulterior momentului deschiderii, dar sunt altele unde scaderea este si de 50%”, adauga ea.

In prezent, Adora Mall este inchiriat in proportie de 40%, insa se poarta negocieri pentru inca 20% din suprafata de 59.000 mp inchiriabili. Printre chiriasi se numara: Pure Fitness, Altex, Cora, Cinema City, Orsay, Inmedio, Arsis, Total Wash, Sport’s Pub si Maxbet Best of Bowling.

Electroputere Parc este inchiriat in proportie de peste 85%, dintre chiriasi facand parte: Auchan, Decathlon, Leroy Merlin, C&A, New Yorker, Altex, Domo, Toyplex, Deichmann, Takko, Orsay, Douglas si Bata.

“Ultimele magazine care au semnat contract de inchiriere sunt Tom Tailor si Lee Cooper, care se alatura brand-ului Kenvelo, parte din acelasi grup. Pe langa doua cafenele dezvoltate la nivel national, Segafredo si Zvon Cafe, proiectul a atras restaurante si cafenel locale”, a incheiat Razvan Sin.

Comentati aici: Credeti ca este suficient loc in Craiova pentru doua mall-uri?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri