Compania americana ProLogis, lider mondial in dezvoltarea spatiilor de depozitare si distributie, va pune la dispozitia companiilor din Romania sase cladiri, cu o suprafata totala de circa 157.000 metri patrati, a anuntat ieri Robin P.R. von Weiler, director la ProLogis.
Primul centru de distributie in Romania, un parc logistic dezvoltat pe 28 hectare de teren in zona de vest a Bucurestiului, in vecinatatea autostrazii A1 (Bucuresti-Pitesti), inseamna o investitie totala de 80 milioane dolari, din care opt milioane reprezinta achizitia terenului. Din cele sase cladiri de clasa A ale parcului, la finele anului 2006 vor fi finalizate primele doua, insumand 55.000 mp, iar in 2007 se vor mai da in folosinta alti 57.000 mp de de spatii de distributie, scrie Rompres.

"In ultimii ani, regiunea central si est-europeana s-a dovedit a avea o importanta strategica in domeniul distributiei industriale. Compania noastra a reusit sa anticipeze cu succes aceasta tendinta si, in prezent, este lider pe pietele din Polonia si Ungaria. De asemenea, ProLogis are una dintre cele mai mari platforme industriale din Cehia. Suntem multumiti de lansarea noastra in Romania, unde am constatat ca exista, pe de o parte, o cerere puternica pentru spatii industriale de calitate superioara si, pe de alta parte, o lipsa a ofertei de inalta calitate. De aceea, suntem incredintati ca aceasta tranzactie va aduce reale beneficii atat pentru clientii nostri care au operatiuni in Europa cat si pentru investitorii nostri", a declarat, la prezentarea proiectului, Michael de Jong-Douglas, vicepresedinte ProLogis pentru Europa Centrala si de Est.

"Cu o populatie de 22 milioane de locuitori si o crestere anuala de cinci la suta a PIB, Romania ofera un potential spectaculos de crestere pentru producatori, retaileri, furnizori de solutii logistice si alte companii cu nevoi de distributie in regiune", a apreciat Muler Onofrei, seful Biroului ProLogis pentru Romania.

Conform estimarilor, rata de neocupare pentru cladirile industriale moderne este foarte scazuta in Romania, reprezentand aproximativ doi la suta. Tarifele de inchiriere in centrele ProLogis vor fi de circa cinci euro/mp/luna, superioare celor din Ungaria sau Polonia unde dezvoltatorul american opereaza la 3,5-4 euro/mp/luna.

"Programul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana ar trebui sa accelereze puternic cererea. Investitia din tara noastra va permite companiei ProLogis sa isi consolideze relatiile stranse pe care le are cu clientii sai internationali si sa se pozitioneze drept principalul furnizor de spatii industriale si de depozitare pe piata romaneasca", a declarat Onofrei.

Conform estimarilor, necesarul de spatii industriale pentru firmele din Capitala este de 800.000 mp, in prezent existand circa 120.000 de metri patrati construiti sau in curs de finalizare.

ProLogis este cel mai mare furnizor european de spatii industriale si de depozitare, cu mai mult de sapte milioane metri patrati detinuti, in operare sau in curs de dezvoltare in 29 de piete de pe continent. Numai in Europa Centrala si de Est, constructiile companiei totalizeaza in prezent 1,1 milioane metri patrati, concentrati in jurul oraselor Praga, Budapesta, Varsovia, Bedzin, Piotrkw, Poznan, Sosnowiec si Wroclaw.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri