In 2013, tot mai multi jucatori de pe piata au inteles ca ne aflam in noua normalitate si au inceput sa actioneze ca atare. Criza nu mai poate fi folosita ca scuza pentru lipsa performantei, a declarat omul de afaceri Ovidiu Sandor, cel care a dezvoltat una dintre cele mai reprezentative cladiri de birouri din afara Bucurestiului-City Business Centre Timisoara-pentru wall-street.ro.

Ovidiu Sandor a dezvoltat centrul de birouri din Timisoara cu fonduri europene, iar proiectul a fost cumparat de NEPI, fiind cea mai mare tranzactie de office intr-un oras din afara Capitalei si una dintre cele mai mari tranzactii cu birouri din ultimii ani. De asemenea, omul de afaceri dezvolta in parteneriat cu NEPI un proiect de birouri-The Office- in Cluj, a carei prima faza va fi livrata anul viitor. Cele doua parcuri de birouri sunt cele mai mari dezvoltari de office din afara Capitalei.

Principalii jucatori din industrie au planificat mai mult decat pana acum, iar acest lucru ar trebui sa duca la un 2014 in care vom asista la materializarea acestor planuri

Cum vede Sandor evolutiile din piata in 2013? “Piata a fost agitata pe unele segmente, cum ar fi retailul unde au avut loc o serie de extinderi, in special in orasele secundare, dar a continuat sa fie timida in rezidential si constructii. Totusi, in sectorul birourilor, in mod poate surprinzator, au demarat o serie de proiecte noi sau au repornit proiecte oprite de criza, in special in Bucuresti. Asta in contextul in care totusi cererea a fost mai mult alimentata de relocari si nu de noi intrari sau extinderi”, spune omul de afaceri.
Sandor considera ca in 2013 principalii jucatori din industrie au planificat mai mult decat pana acum, iar acest lucru ar trebui sa duca la un 2014 in care vom asista la materializarea acestor planuri.

Factorul politic si coruptia fac Romania mai putin atractiva in ochii firmelor care nu sunt inca prezente la noi

“Romania ar trebuie sa beneficieze de pe urma trendului actual de relocare a centrelor de servicii catre estul Europei, dar, din pacate, factorul politic si coruptia fac Romania mai putin atractiva in ochii firmelor care nu sunt inca prezente la noi. Pe de alta parte, multi dintre jucatorii deja prezenti se vor extinde, ei sunt confortabili cu tara si mediul de afaceri autohton si sunt multumiti de performanta angajatilor romani”, a comentat antreprenorul roman.

Romania a cazut trei pozitii in clasamentul celor mai corupte tari din lume, fiind plasata mai prost decat state precum Botswana, Ghana sau Namibia, dar peste Grecia si Bulgaria, potrivit clasamentul realizat de catre Transparency International

Pentru 2014 Ovidiu Sandor nu se asteapta la mari schimbari, cel putin pe segmentul office. “Credem ca va fi o crestere organica a cererii, alimentata mai ales de extinderi ale firmelor deja prezente in Romania si mai putin din intrari noi in piata. Cred ca Clujul va continua sa fie un pol dinamic care va atrage investitii si in anul urmator. Dar si in Bucuresti, Timisoara sau Iasi vom vedea o cerere in crestere”, estimeaza Sandor.

Pana in primavara estimam ca vom depasit un grad de ocupare de 70% in prima faza a The Office, Cluj-Napoca

Strict pentru businessul propriu Sandor are in fata un an destul de aglomerat. Astfel pentru 2014 este programata darea in folosinta a primei etape a proiectului The Office, Cluj-Napoca, in luna aprilie. “Proiectul are deja un grad de ocupare de 35% si estimam ca vom depasi 70% pana la inceputul primaverii”, a declarat Sandor.

In al doilea rand, cel mai probabil anul viitor va demara si constructia celei de-a doua etape proiectului de birouri din Cluj.
Complexul din Cluj va avea in total o suprafata inchiriabila totala de 54.000 mp si este construit in centrul orasului Cluj-Napoca, pe fostul amplasament al fabricii Tricotaje Somesul de pe Bulevardul 21 Decembrie.

Prima etapa, cu o suprafata inchiriabila de 19.000 mp, va fi livrata in prima jumatate a anului viitor, iar intreg ansamblul va fi livrat in 2016.

“In paralel, la Timisoara avem in constructie ultima cladire - a cincea - a ansamblului City Business Centre, cu finalizare la inceputul lui 2015”, a completat Ovidiu Sandor.

Ansamblul din Timisoara este situat in zona centrala a orasului si, odata finalizat, va include 5 corpuri cu o suprafata de 43.000 mp inchiriabili. In prezent, sunt date in folosinta cladirile A, B, C si D, cu o suprafata totala de 34.000 mp inchiriabili.

In 2010, City Business Centre Timisoara a fost desemnat Green Building of the Year de catre Romanian Green Building Council si Office Development of the Year de catre EuropeProperty.com Printre chiriasii City Business Centre Timisoara se numara Alcatel-Lucent, Microsoft, Autoliv, Wipro Technologies, EBS, Three Pillar, Raiffeisen Bank sau BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri