Bucurestiul se aglomereaza foarte mult pe retail, iar dezvoltatorii "trebuie sa vina cu altceva daca vor sa dezvolte noi proiecte in Capitala. Trebuie sa investeasca mai mult in proiecte. Nu as paria pe galerii comerciale, ci pe proiecte mixte, cu investitii in partea de arhitectura, cu identitate. Dezvoltatorii trebuie sa se reinventeze", a declarat Iulian Dascalu, proprietarul grupului Iulius, la inaugurarea constructiei proiectului OpenVille Timisoara. In acelasi timp, in orasele in care grupul este prezent, majoritatea proiectelor aflate pe hartie nu se vor concretiza pe segmentele de retail si de birouri.

"Daca mi-ar cere cineva sa fac un mall, i-as spune ca nu construiesc. M-am plictisit sa fac mall-uri. Vreau sa dezvoltam altceva, sa ne reinventam, sa gandim functiuni diferite", spune omul de afaceri, in a carui viziune locomotiva proiectului OpenVille este parcul de peste 55.000 mp care va fi amenajat in cadrul complexului imobiliar. Pentru acest parc, compania a comandat deja peste 1.000 de arbori maturi si 20.000 de arbusti, iar doar pentru transportarea arborilor maturi vor fi necesare 500 de camioane. In acest parc, potrivit lui Dascalu, investitia va fi de circa 12 mil. euro.

In ceea ce priveste evolutia pietei, Dascalu spune ca nu observa cresteri ale costurilor de constructie, acestea fiind posibil sa se simta mai degraba in rezidential si, de asemenea, spune ca nu vede probleme pe partea de forta de munca. In acelasi timp insa, omul de afaceri mentioneaza ca lucreaza cu mai multi antreprenori, fiecare ocupandu-se de cate o cladire pentru a minimiza riscurile ce pot aparea in cazul in care o companie de constructii poate avea probleme financiare.

Iulian DascaluProiectul Open Ville a fost gandit initial inainte de criza, iar in urma cu 12-16 luni au fost revazute planurile initiale si incepute demersurile pentru a debuta lucrarile. “In general, stiu ce fac in urmatorii 5 ani”. “Vrem sa ne reinventam, iar atunci cand vrei asta, trebuie sa vii cu ceva nou. Toata zona de vest are nevoie de un asemenea proiect”. Astfel, proiectul OpenVille va veni cu o serie de componente noi: de la o zona de fresh-market, la restaurarea si integrarea unei biserici de lemn din secolul XVIII, dar si cea mai inalta cladire de birouri, de 155 m inaltime.

In ceea ce priveste competitia cu alte proiecte de retail si de office anuntate in oras, Iulian Dascalu spune ca in acest moment pe piata de office din Timisoara nu exista o oferta suficienta pentru a acoperi cererea, iar OpenVille fiind un proiect mixt are avantaje prin sinergiile create cu celelalte zone. Omul de afaceri considera ca se vor concretiza doar 15%, respectiv 10%, din totalul proiectelor de retail si de birouri aflate in plan in stadii incipiente.

Proiectul dezvoltat de Iulius Management Center va avea o suprafata totala construita de circa 600.000 metri patrati, iar Iulius Mall Timisoara va face parte din acesta. Cea mai mare pondere o va avea componenta de birouri. In total, vor fi construite sapte imobile de birouri clasa A, cu o suprafata totala de peste 131.000 mp inchiriabili, printre care si cea mai inalta cladire din Romania.

Investitia in proiect va fi de 220 mil. euro, banii urmand sa provina atat din fonduri proprii, cat si din finantari bancare, discutandu-se cu 2-3 banci un credit sindicalizat.

Cat despre noi investitii, inclusiv in Bucuresti, Iulian Dascalu spune ca in prezent focusul este pe Timisoara.

In ceea ce priveste impactul dinamicii dosarelor DNA care vizeaza functionari publici asupra pietei dezvoltarilor imobiliare, Iulian Dascalu spune ca lucrurile par a merge mai repede acum, lumea a devenit mai operativa, “in sensul ca vedem un efort in a respecta legislatia in ceea ce priveste eliberare avizelor spre exemplu, de asemenea exista si o transparenta mai mare ceea ce aduce un plus si o deschidere”, mentioneaza omul de afaceri.

De asemenea, noile modificari fiscale vor aduce un impact pozitiv, spune el, adaugand ca oamenii de afaceri au nevoie de predictibilitate.

Grupul Iulius a inregistrat in 2014 venituri totale de 65 mil. euro, iar anul acesta, in primul semestru, incasarile s-au ridicat la 34 mil. euro, urmand sa fie o crestere de 5% pe intreg anul. Pe langa investitia in Open Ville, grupul mai deruleaza investitii in doua cladiri de birouri la Iasi, o investitie in cinema la Suceava si un refurbishment de 3,5 mil. euro Ia Iulius Mall Timisoara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri