Unui roman ii este necesara o perioada mai mica de zece ani pentru achizitia unui apartament cu doua camere in Bucuresti, potrivit unui raport Coldwell Banker, luand in calcul salariul mediu net si pretul mediu al unei locuinte noi pe metru patrat, comparativ cu o perioada de 33 de ani la inceputul lui 2008

Imbunatatirea conditiilor de creditare, prin reducerile succesive ale dobanzilor bancare si a dobanzii de politica monetara, care influenteaza direct costurile finantarilor prin programul Prima Casa, si cresterea salariilor, atat in mediul privat cat si in companiile de stat, s-au concretizat intr-un numar tot mai mare de persoane pentru care cumpararea unei locuinte noi a devenit accesibila, potrivit brokerului imobiliar Coldwell Banker.

Indicele accesibilitatii achizitionarii unei locuinte noi calculat de catre Coldwell Banker a ajuns astfel la inceputul acestui an la cea mai redusa valoare din istoria moderna a pietei rezidentiale locale. In acest context, costurile de finantare au scazut in mod semnificativ pe parcursul anului 2015, iar bancile au acordat noi credite in valoare de aproximativ 53 miliarde lei, din care 49 miliarde lei in moneda nationala.

Noile credite bancare acordate familiilor s-au ridicat la o valoare de aprox. 26 miliarde lei, din care 25 miliarde au fost credite in lei; imprumuturile pentru locuinte s-au ridicat la putin peste 10 miliarde RON, ceea ce reprezinta o crestere de 57% fata de 2014.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri