Achizitionarea unei proprietati presupune o serie de avantaje si dezavantaje, alegerea optima presupunand, din partea potentialior clienti maxima atentie in cantarirea acestora.

Tabel comparativ apt. vechi vs apt. noi

Dupa 6 ani de dezvoltare economica accentuata, insotita de o crestere a salariilor si a nivelului de trai, cerintele romanului in materie de locuinta urmaresc aceeasi traiectorie. Desi aceasta dezvoltare accentuata a marit veniturile populatiei, la nivel national acest lucru este putin vizibil.

Cresterea veniturilor a avut un impact major asupra locuitorilor din mediul urban si a dus la o schimbare a perspectivei oraseanului asupra confortului oferit de locuinta sa. Din acest punct de vedere cele mai mari schimbari in structura cererii de locuinte noi se inregistreaza in Capitala.

Chiar daca la prima vedere noile proiecte par net superioare, fiecare varianta are avantajele si dezavantajele sale. Coldwell Banker Affiliates of Romania a realizat un studiu care analizeaza ambele tipuri de oferte din mai multe punctele de vedere.

Daca in urma cu doi-trei ani cautarea unui nou camin insemna selectarea dintre niste constructii cu cel putin 10 ani vechime, in prezent bucurestenii pot alege oferte si in cadrul unor proiecte recent construite.

Inainte de 1989 cartierele de blocuri erau ridicate intr-un ritm alert si netinand cont de confortul fizic si psihologic pe care trebuia sa-l ofere locatarilor. Noile proiecte rezidentiale se adreseaza tocmai acelor bucuresteni care isi doresc un stil de viata modern, o eficientizare a folosirii spatiului, fara diminuarea acestuia, un aspect placut si o integrare in peisajul urban.

<artfile>29267_1.doc</artfile>Blocurile vechi ofera spatii mai mici si cu o impartire ineficienta, insa au preturi inferioare de achizitie. Locatarii noilor apartamente beneficiaza de spatii mai generoase, o delimitare clara a zonei de zi si a celei de noapte, insa in acelasi timp platesc si un pret mai mare pentru aceste proprietati; spre deosebire de oferta veche, unde se plateste suprafata neta, intr-un proiect nou, clientul plateste suprafata bruta, care include si spatiile comune.

Plecand de la tipologia anilor ’80 – ’90, prin care, incaperile erau folosite doar ca dormitoare, si in cel mai bun caz una dintre ele drept spatiu de folosinta mixt, si pana la spatioasele living-uri din prezent, optiunea bucurestenilor a fost modelata de necesitatile vietii moderne. Departe de a „fura” din spatiul locuintei, living-ul s-a dovedit un „must have” al stilului de viata contemporan. Aici, membrii familiei se relaxeaza, iau masa sau isi primesc prietenii in vizita. Impreuna cu „dining room”-ul si bucataria - care imprumuta din ce in ce mai mult stilul american, deschis – acest spatiu delimiteaza zona de zi.

In tiparul traditional al locuintelor comuniste acelasi apartament reprezenta caminul a cel putin trei generatii, adica se putea ajunge la situatia in care 6 persoane puteau locui intr-un apartament cu 3 camere. In prezent un apartament cu 3 camere, dintr-un bloc nou, de obicei, gazduieste o familie cu 3 membrii.

Exemplul de mai sus are o maxima relavanta in ceea ce priveste suprafata care revine fiecarui membru al familiei. Din analiza suprafetei care revine unui memru de familie in fiecare din cele doua situatii, rezulta urmatoarele date: pentru un bloc vechi, intr-un apartament cu suprafata medie de 70 - 80 mp revin aproximativ 26 mp/pers. Pentru un bloc nou, intr-un apartament cu suprafata medie de 120-150
mp revin aproximativ 45 mp/pers.

Nici la capitolul locuri de parcare, vechile blocuri nu stau prea bine. Din cauza faptului ca au fost proiectate cu 20, sau chiar 30 de ani in urma, cand numarul de masini din Capitala era mult mai mic, astazi exista mari discrepante intre locurile existente si numarul de autoturisme. Acest fapt a fost fructificat de catre dezvoltatorii imobiliari, care ofera in noile ansambluri locuri de parcare subterane
cu preturi ce variaza intre 12.000 si 25.000 de euro si locuri supraterane la valori cuprinse intre 6.000 si 10.000 de euro.

In schimb, cand vine vorba de plata intretinerii, balanta inclina favorabil catre apartamentele mai vechi. Chiar daca vorbim de blocuri fara repartitoare si o distributie ineficienta a costurilor comune, in constructiile vechi intretinerea variaza intre 50 si 150 de euro lunar in functie de suprafata proprietatii si anotimp.

In cazul noilor ansambluri, vorbim de apartamente mai mari, dar si de spatii comune mai mari, care trebuie si ele contorizate. Administrarea parcurilor, a spatiilor de joaca pentru copii, a aleilor, securitatea complexului s.a.m.d reprezinta costuri ce se aduna la factura totala de intretinere. Aceasta, poate varia pentru un apartament de 2 camere intr-un astfel de proiect intre 200 si 300 de euro in functie de facilitatile oferite de fiecare developer.

Analizand si preturile de vanzare ale locuintelor, pretul pe metru patrat al apartamentelor din blocurile vechi sunt apropiate celor din blocurile noi, ajungand uneori chiar sa le depaseasca. Insa, suprafetele sunt mai mici in cadrul constructiilor vechi, iar in cazul blocurilor nou ridicate proprietarul nu plateste doar suprafata neta ci si spatiile comune. Astfel, pretul final ajunge sa fie cu 20-30% mai ridicat pentru apartamentele noi.

Cu o istorie de 100 de ani, compania de origine americana este detinuta in prezent de Realogy Corporation. Reteaua Coldwell Banker este formata din 3.800 de birouri si 123.700 de brokeri, si acopera peste 30 de tari. Coldwell Banker Affiliates of Romania ofera servicii de consultanta si brokeraj pe toate segmentele pietei: rezidential, birouri, industrial, retail, terenuri si investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri