Trei sferturi din spatiile de birouri ce vor fi livrate in acest semestru sunt deja pre-inchiriate, cererea depasind in continuare oferta, potrivit estimarilor companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
“In prima jumatate a anului 2008 vor fi livrati 200.000 mp de birouri in zonele de afaceri existente in Bucuresti, iar din aceasta suprafata 72% din spatii sunt pre-inchiriate si, tinand cont de rata de neocupare de 0%, sunt foarte mari sanse ca restul spatiului sa fie inchiriat pana la livrare”, este de parere Horatiu Florescu (foto), vicepresedinte Colliers International.

Conform unei analize realizate de biroul Colliers International din Bucuresti, stocul de birouri din Capitala este de departe cel mai mic in comparatie cu pietele dezvoltate din Europa si arata potentialul de crestere a pietei locale.

“Desi in primul semestru din 2009 stocul total de birouri ar trebui sa ajunga la 1.200.000 mp, dublu fata de valoarea lui in decembrie 2007, spatiul nu este suficient pentru a satisface cerintele pietei”, a afirmat Florescu.

Specialistul Colliers crede ca, in urmatorii cinci ani, cererea pentru spatiile moderne de birouri din
Bucuresti va aduce stocul la o valoare de 2.500.000 metri patrati. "Estimam pentru anul 2008 mentinerea ratei de neocupare foarte aproape de 0%”, a declarat vicepresedintele Colliers International.

In ceea ce priveste evolutia nivelului chiriilor, Horatiu Florescu a afirmat ca, anul trecut, contractele de inchiriere au fost semnate la o chirie medie de 17,94 euro/mp/luna in cladirile din locatii principale si 15,02 euro/ mp/luna in zonele secundare, o crestere nesemnificativa fata de nivelul din anul 2006. In cazul pre-inchirerilor, chiriile din zonele principale au fost asemanatoare cu cele pentru inchirieri, in timp ce pentru locatiile secundare au fost cu 15 % mai mici, la o medie de 13,8 euro/ mp/luna.

“Diferenta dintre inchirieri si pre-inchirieri a scazut semnificativ in 2007, insa beneficiile acordate in cazul pre-inchirierilor, cum ar fi luni de chirie gratuita sau contributii pentru amenajarea spatiului, au micsorat chiria efectiva cu inca 5-7%. Spre exemplu, in cladirile centrale, intre Piata Universitatii si Piata Victoriei, chiriile cerute sunt de pana la 30 euro/mp/luna, mult peste nivelul pietei si peste bugetele alocate companiilor multinationale”, a explicat Florescu.

Despre randamentele primare ale sectorului de birouri, vicepresedintele Colliers a apreciat ca acestea s-au comprimat remarcabil, de la un nivel de 7 % atins in anul 2006, la un minim de 5,55% in 2007.

Datorita apropierii de cele mai semnificative cartiere rezidentiale, cererea pentru spatiile din zona centru-vest a crescut, 37.000 mp de birouri livrandu-se in 2007 in zonele Militari si Politehnica.

“Pipera se va dezvolta in continuare, cu toate ce cererile de spatii in aceste zone s-au mai diminuat, in principal din cauza accesului dificil si traficului. Solutiile pe termen mediu pentru infrastructura vor ameliora problemele, dar nu le vor solutiona definitiv. Zona Barbu Vacarescu - Floreasca se va dezvolta in continuare si credem ca se va bucura de un real succes. Un mare avantaj il constituie accesul pe care il ofera catre toate cartierele Capitalei, cat si catre iesirile din oras. In acelasi timp, este relativ aproape de CBD (n.r.: central business district). Terenurile cu suprafete mari din aceasta zona permit dezvoltarea unor proiecte de anvergura, odata cu intrarea pe piata a dezvoltatorilor cu experienta”, a conchis Horatiu Florescu.

Colliers International este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza prin 240 birouri in 51 de tari, partenerul principal fiind Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul in Vancouver, Canada.

Livrari pentru Semestrul I, 2008
Cladire de birouri Zona Total mp.
Bucharest Tower Center Centru 22.000
Baneasa Business and Technology Park Nord 13.000
Urdareanu 34 Centru 13.000
Premium Plaza Centru 8.650
Delea Noua Centru 7.300
Rosetti Tower Centru 9.800
Gara Herastrau Nord 7.000
Lamda Nord 4.000
IEMI Nord 46.000
West Gate Park Vest 28.000
Sema Parc Vest 42.000
Aaylex Nord 3.000
Nord City Tower Nord 8.700
Rosetti 17 Centru 3.000
Central Business Park Centru 6.000

Sursa: Colliers






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri