Intr-o singura saptamana, doi dezvoltatori internationali prezenti pe piata locala au anuntat ca intampina probleme financiare grave, insa, potrivit reprezentantilor din Romania, aceste dificultati nu vor afecta in nici un fel proiectele desfasurate in Romania.
Dezvoltatorul spaniol Fadesa, care dezvolta in Romania proiectul rezidential Bonaire Community, a anuntat ieri, in urma unei intruniri a consiliului de administratie, ca se afla in incapacitatea de plata a creditelor contractate in valoare de 5,1 miliarde de euro, insa reprezentantii companiei au precizat ca aceasta situatie nu afecteaza proiectele din Romania.

La sfarsitul saptamanii trecute grupul britanic de investitii si servicii financiare Dawnay, Day Group a anuntat ca va intra sub administrare speciala, din cauza deficitului de lichiditati, noul administrator fiind Ernst&Young. Compania Atrium Centers, care dezvolta in Romania patru centre comerciale alaturi de fondul Dawnay Day Carpathian, al carui actionar majoritar este grupul financiar britanic, a explicat, de asemenea, ca proiectele sale nu sunt deloc influentate de situatia dificila a Dawnay Day.

“Atrium doreste sa clarifice faptul ca proiectele sale de dezvoltare din Romania sunt finantate integral de Dawnay, Day Carpathian PLC (Carpathian), o companie independenta de Dawnay, Day Group. Actiunile Carpathian sunt cotate pe piata investitiilor alternative din cadrul Bursei de Valori din Londra. Cotarea si finantarea companiei sunt independente de Dawnay, Day Group”, se arata in comunicatul Atrium Centers.

„Dificultatile pe care le intampina Dawnay Day nu au nici o legatura cu evolutia proiectelor Atrium Centers in Romania. Pe aceasta piata, Atrium are deja o reputatie si un input pozitiv din partea partenerilor sai. Fiind o entitate separata de Dawnay Day, necesarul de equity a fost din timp securizat, iar proiectele noastre se vor dezvolta ca si pana acum”, a declarat, pentru Wall-Street, Adina Calinescu, Country Manager Atrium Centers.

Dezvoltatorul Fadesa a anuntat la inceputul anului trecut ca va investi peste un miliard de euro in cinci proiecte rezidentiale, unul in Bucuresti si alte patru in Bacau. Primul proiect, Bonaire Community este situat in zona Stefanesti si va cuprinde 7.600 de locuinte, ce au ca termen de livrare sfarsitul anului 2009.

“In ceea ce priveste viitorul Martinsa-Fadesa si proiectele sale din Romania, raspunsul este ca filialele internationale nu sunt afectate de acest proces inceput in Spania. Compania isi va continua in mod normal proiecte desfasurate in Romania si nici un fel de schimbari nu sunt luate in considerare. Singura societate afectata este Martinsa-Fadesa SA, din Spania”, ne-a explicat Luis Gonzales, directorul de comunicare al grupului Martinsa-Fadesa.

Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare din Spania a hotarat suspendarea de la tranzactionarea la bursa din Madrid a actiunilor Martinsa-Fadesa, dupa ce compania nu a reusit sa ofere garantii pentru un credit solicitat de la banci, ca parte din refinantarea unei datorii, ceea ce a dus la "grave dificultati in ceea ce priveste fluxul financiar.

"In principiu, proiectele anuntate pentru piata din Romania nu vor fi afectate de situatia dificila in care se afla grupul spaniol", a declarat directorul comercial al filialei Fadesa din Romania, Marilena Popescu.

Martinsa-Fadesa nu a reusit sa obtina un credit de 150 milioane euro, neavand cu ce sa finanteze proiectele de constructii aflate in derulare. Dezvoltatorul intentioneaza acum sa obtina fonduri din vanzarea de active si din managementul proprietatilor.

Compania poloneza de constructii Polnord a anuntat ieri ca ar putea cumpara printr-o speculatie comerciala participatia de 51%, detinuta de Martinsa-Fadesa in cadrul unei companii mixte ce activeaza pe piata imobiliara din Polonia. Polnord detine restul de 49% din compania mixta si estimeaza participatia detinuta de Martinsa-Fadesa la 112,8 milioane de dolari.

Martinsa-Fadesa, ale carei actiuni au fost suspendate de la tranzactionare, are o valoare de piata de 680 milioane euro, cu 64% mai putin decat valoarea atinsa in luna martie. In portofoliul grupului Martinsa-Fadesa se numara case, destinatii de vacanta, terenuri de golf si centre comerciale, evaluate la 10,8 miliarde euro la finele lunii iunie 2008, comparativ cu evaluarea de 13 miliarde euro realizata anul trecut.

Martinsa-Fadesa a fost creata ca urmare a achizitiei in valoare de patru miliarde de euro a Fadesa Inmobiliaria SA de catre Grupo Martinsa anul trecut. Presedintele Fernando Martin este principalul actionar, cu un pachet de 60% din actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri