Colliers International, cel mai mai jucator de pe piata de consultanta imobiliara din Romania, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 65 de milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro), in scadere cu 17% fata de veniturile de 21,2 milioane euro din anul precedent.
"In ciuda unui an foarte greu si a dificultatilor de finantare care au afectat piata imobiliara, am reusit sa incheiem anul cu rezultate foarte bune si mai mult de jumatate dintre departamente au simtit o crestere. Criza financiara globala a afectat in primul rand pietele de vanzari - rezidential, terenuri si investitii - care in 2008 au avut scaderi substantiale, in timp ce pietele de inchirieri, unde companiile gandesc strategic si pe termen lung au avut in continuare o tendinta ascendenta", a declarat Bogdan Georgescu (foto), Managing Partner in cadrul Colliers International.

Ponderea cea mai mare din venituri a detinut-o divizia de inchirieri spatii de birouri, care si-a consolidat pozitia de lider de piata si in 2008, atingand o cota de piata de 50% la nivelul capitalei. Portofoliul de clienti al departamentului cuprinde principalele banci din Romania, cele mai mari companii din industria FMCG, companii de IT, software si audit, potrivit Colliers.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata in divizia de evaluari, care a consemnat venituri cu 50% mai mari decat in 2007, urmata indeaproape de departamentul de inchirieri centre comerciale, care si-a crescut incasarile cu 31% fata de anul precedent. Cresteri semnificative au inregistrat si diviziile de inchirieri spatii industriale, consultanta si cea de inchirieri spatii de birouri.

Divizia de evaluari salta afacerile Colliers la peste 10 mil. euro in primul semestru

In acelasi timp, cresterea diviziei de evaluari s-a datorat extinderii colaborarii cu principalele fonduri de investitii si institutii financiare prezente in Romania. Colliers International a fost in 2008 evaluator exclusiv al proprietatilor detinute in Romania de Immoeast, cel mai mare fond de investitii activ in regiune.

O evolutie buna a avut-o si segmentul de inchirieri spatii industriale, care a crescut din punct de vedere al veniturilor cu peste 18%, in timp ce cota de piata a Colliers a depasit 50% in Bucuresti si aproape 46% pe intreaga tara. Totodata, Colliers International a reusit in 2008 sa inchirieze 75% din spatiile industriale din cadrul proiectului ProLogis, construit de cel mai mare dezvoltator mondial de parcuri logistice.

"Cred ca solutia iesirii din criza nu consta doar in reducerea costurilor, ci mai ales in intelegerea fenomenelor si oportunitatilor reale din economie. De aceea, in 2009 vom continua sa investim in educatie si dezvoltarea profesionala a tuturor oamenilor din cadrul firmei, astfel incat sa reusim sa ne consolidam pozitia de lider al pietei de consultanta imobiliara din Romania", a mai explicat Bogdan Georgescu.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 250 birouri in 51 de tari, pe sase continente si 9.300 angajati. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru. In Romania, Colliers International este lider de piata si ofera servicii complete de consultanta imobiliara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri