Fondurile cu capital privat vor reveni pe piata in 2013 cu resurse noi, dar si cu mandate de investitii extinse la nivel regional, ceea ce va antrena Romania in competitie directa cu alte tari pentru atragerea investitorilor imobiliari, potrivit unui raport de piata publicat de Colliers International Romania.
In unele cazuri izolate, fonduri de tip “core” sau asset manageri sustinuti de acestea vor intra pe piata din Romania in urmatorul an, conform sursei citate.

Multe fonduri de private equity active la nivelul Europei sau al regiunii central-est-europene – devenite, pe parcursul anilor, principalii jucatori din piata – fie au ajuns la finalul mandatului sau si-au atins tinta de investitii au iesit in acest an de pe piata locala pentru a strange noi capitaluri.

De altfel, o serie de tranzactii au fost initiate in primele sase luni ale anului 2012 pe piata locala, dar activitatea de investitii a continuat sa fie supusa constrangerilor din piata creantelor. In negocierile pentru produsele prime persista un decalaj de pana la 50 puncte de baza (0,5%) intre randamentele cerute si cele oferite, dar acesta arata semne de reducere si, ca rezultat, o serie de tranzactii urmeaza sa fie finalizate in urmatoarele sase luni.

“Desi negocierile initiate in prima jumatate a anului au fost limitate de conditiile actuale din pietele de capital, exista o serie de tranzactii aflate in stadii avansate de discutie si care ar trebui sa fie incheiate in urmatoarele sase luni. Investitorii isi concentreaza atentia asupra cladirilor de birouri care au o localizare buna si un grad de ocupare ridicat, in conditiile in care pe acest segment activitatea de inchiriere s-a imbunatatit si o serie de pre-lease-uri notabile au avut deja loc”, apreciaza Blake Horsley (foto), director de investitii din cadrul Colliers International Romania.

Numarul proprietatilor a crescut in interiorul si in jurul Bucurestiului, dar, cu toate acestea, sunt putine active imobiliare disponibile care sa indeplineasca criteriile fondurilor de investitii, ceea ce determina o activitate investitionala redusa.

Durata medie a contractelor de inchiriere - un criteriu important pentru investitorii aflati in cautarea de solutii pentru a asigura predictibilitatea cash-flow-ului – a fost influentata de incertitudinea economica si de instabilitatea din piata de inchirieri din ultimii trei ani.

Prin urmare, contractele pe o durata de 3 ani sau cu optiune de iesire din contract (break-option) au devenit o practica des intalnita in piata, ceea ce afecteaza atractivitatea cladirilor de birouri ca produs de investitii. Pe masura ce economia se stabilizeaza, chiriasii vor fi din nou dispusi sa incheie contracte pe termene mai lungi, setand astfel premisele pentru un interes crescut din partea investitorilor si pentru reluarea activitatii in piata.

Majoritatea investitorilor (si a bancilor) sunt interesati de contractele de inchiriere semnate pentru o perioada de minim 5 ani, fara break-option. Pentru a atrage interesul investitorilor, aceasta ar trebui sa devina regula in piata locala de birouri.

In afara de tranzactia-record incheiata la Timisoara in prima jumatate a anului, piata de investitii a fost linistita in acest interval, pe fondul climatului investitional ostil, doar patru tranzactii fiind incheiate la nivel national. Achizitia, de catre NEPI, a City Business Centre Timisoara a reprezentat singura tranzactie-reper din oras si prima cladire de birouri de clasa A tranzactionata in afara Capitalei.

Deal-ul consta in preluarea a trei cladiri existente, precum si cumpararea in avans a alte doua cladiri din proiect care urmeaza sa fie construite. Suprafata inchiriabila totala a proiectului va fi de 45,000 metri patrati, iar valoarea acestuia a fost estimata la circa 80-90 milioane euro. "In urma tranzactiei, NEPI, reprezentat de Colliers International, si-a consolidat pozitia ca cel mai activ investitor din Romania post-2008", se arata in comunicatul companiei.

In lipsa unor date comparabile suficiente, evaluarea randamentelor de investitii continua sa se bazeze pe estimari in functie de dinamica cererii si a ofertei. Astfel, tabelul de mai jos cuprinde estimari influentate de ratele din piata creantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri