Desi volumul inchirierilor din 2008 a fost ridicat, aproximativ 275.000 mp de spatii de birouri fiind tranzactionati, rata de neocupare a crescut la 6% in ultimul trimestru al anului, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.


Anul trecut s-au inchiriat aproximativ 275.000 mp de birouri, peste 80% dintre tranzactii fiind preinchirieri. Rata de neocupare a inregistrat o crestere de circa 6 % catre finalul anului, spatiile de birouri de clasa A atingand nivelul de 2%, in timp ce pentru spatiile de clasa B, rata de neocupare a fost de 7,5%.

“Acest grad de neocupare ridicat comparativ cu anii precedenti se explica prin oferta generoasa din unele zone ale orasului. Un exemplu este dat de Pipera care, din cauza infrastructurii precare, nu a reprezentat o alternativa viabila pentru anumite categorii de chiriasi”, sustin reprezentantii CBRE|Eurisko.

Preferintele chiriasilor s-au indreptat spre nordul Bucurestiului (45% din totalul tranzactiilor), aceasta zona fiind preferata de chiriasii din domeniile: Servicii financiare, IT si Telecomunicatii si Productie industriala si energetica. Din totalul spatiilor de birouri inchiriate anul trecut, Pipera a cumulat 39%, majoritatea tranzactiilor fiind preinchirieri.

Chiriile au scazut pana la 21 euro/mp/luna in T4

Nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din CBD (n.r.: Central Business District) a inregistrat valori constante in primele trei trimestre ale anului (22-24 euro/mp/luna), ultimul trimestru fiind caracterizat de o usoara depreciere (21-23 euro/mp/luna).

“Catre sfarsitul anului trecut, nivelul mediu al chiriilor in zona de nord a fost de 18-20 euro/mp/luna - in Pipera inregistrandu-se un nivel mai scazut al chiriei, 12-14 euro/mp/luna, iar in partea de vest si in cea de est chiriile s-au situat in intervalul 14-16 euro/mp/luna”, se mai arata in acelasi raport.

Cladirile de birouri finalizate in 2008 au suplimentat stocul existent cu aproximativ 300.000 mp, un nivel 25% mai mare decat cel al anului 2007. Astfel, la sfarsitul anului trecut, stocul spatiilor de birouri a atins valoarea de 1.260.000 mp.

“Daca livrarile anuntate pentru urmatorii doi ani - aproximativ 670.000 mp pentru 2009 si aproximativ 490.000 mp pentru 2010 - se vor concretiza, pana la inceputul anului 2011, Bucurestiul ar trebui sa inregistreze un stoc total de birouri de aproximativ 2.420.000 mp”, au incheiat consultantii CBRE|Eurisko.

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in urma cu doi ani, iar in luna februarie 2008, a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2007. Compania are peste 29.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri din 50 de tari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri