Circa 45 de proiecte erau planificate pentru livrare in acest an pe piata spatiilor de birouri, insa circa 36% din aceste spatii au fost amanate sau anulate, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Regatta.
Aproximativ 550.000 mp urmau a fi livrati in 2009 pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti. Multe din planurile dezvoltatorilor au ramas insa doar pe hartie, astfel incat, in primul semestru doar 20 de cladiri erau in stadii avansate sau deja date in folosinta, totalizand o suprafata de 230.000 mp, respectiv 42% din suprafata estimata.

“Pe parcursul acestui an, noua proiecte, insumand aproximativ 200.000 mp, au fost oficial amanate sau sistate. Pentru restul de 12% din proiectele anuntate, a fost incetinit ritmul de lucru, astfel ca predarea preconizata initial pentru 2009 a fost amanata pentru 2010 sau 2011”, se arata in studiul Regatta.

In ceea ce priveste nivelul chiriilor, cele mai mari oscileaza intre 16 si 18 euro/mp/luna conform tranzactiilor efectuate si se gasesc in zona ultracentrala, situata intre Piata Victoriei, Piata Romana, Piata Universitatii, Piata Charles de Gaulle, Gara de Nord si Stefan cel Mare.

“Zona semi-centrala prezinta atractivitate pentru companiile din domeniul farmaceutic, FMCG si IT. Chiriile lunare variaza intre 8 si 14 euro/mp in zone precum Barbu Vacarescu, Floreasca, Baneasa, Piata Presei, 1 Mai, Grozavesti, Vitan sau Muncii”, se mentioneaza in acelasi raport.

Consultantii Regatta estimeaza ca procentul de neocupare a spatiilor de birouri va continua sa creasca, ajungand circa 15% pe parcursul anului viitor.

De asemenea, se asteapta ca nivelul chiriilor sa scada pana la 14-18 euro/mp/luna pentru birourile de clasa A din zona ultracentrala, 10-14 euro/mp/luna pentru cele de clasa A din zona nord si intre 8 si 10 euro/mp/luna pentru birourile de clasa B.

Citeste si Regatta a renegociat de doua ori mai mult decat a inchiriat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri