Fabrica Nokia de la Jucu, din judetul Cluj, a fost atestata de Consiliul American al Cladirilor Verzi (U.S.Green Building Council - USGBC) ca fiind prima cladire din Romania care obtine un rating LEED (Leadership in Energy and Environment Design).
Cladirea inaugurata de Nokia in anul 2008 a primit ratingul Gold, care atesta ca fabrica este una din cele mai “verzi” cladiri din lume, din punct de vedere al constructiei si designului. Sistemul de certificare LEED are un sistem de rating de la 0 la 100 de puncte si patru trepte de certificare: Certified (40-49 puncte), Silver (50-59 puncte), Gold (60-79 puncte) si Platinum (peste 80 puncte).

LEED si BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sunt cele mai importante de evaluare a cladirilor verzi. Pana in prezent, o singura cladire din Romania a obtinut un rating BREEAM (The Lakeview, dezvoltata de compania AIG/Lincoln si fondul de investitii Fabian) si o alta este in curs de confirmare (Euro Tower, dezvoltata de Cascade Group).

Fabrica Nokia de la Jucu a necesitat o investitie de 60 milioane de euro si a inceput productia la 11 februarie 2008. Decizia de a construi o noua facilitate de productie in Romania a fost facuta publica in luna martie 2007, iar lucrarile de constructie au demarat in iulie 2007.

SC Tetarom SA a anuntat in urma cu un an ca va vinde companiei Nokia Romania cele 90 de hectare de teren pe care firma le foloseste in parcul industrial Tetarom III din comuna clujeana Jucu si va demara procedurile pentru construirea unui hotel in aceeasi locatie.

Directorul general SC Tetarom SA, Viorel Gavrea, spunea la sfarsitul anului trecut ca pretul stabilit in memoriu privind derularea investitiei Nokia este de 2,1 euro/mp, ceea ce insemna ca societatea – din care Consiliul Judetean Cluj detine 90% din actiuni – ar urma sa incaseze 1,89 milioane de euro de la concernul finlandez.


Citeste si Cine si de ce investeste in birourile verzi?.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri