Dupa ce pretul pe metru patrat pentru locuintele noi a scazut in medie cu 45% de la inceputul anului si pana in prezent, dezvoltatorii spera la o crestere din 2010, o premisa fiind introducerea certificatului energetic.
„Am participat de curand la o masa rotunda cu mai multi dezvoltatori imobiliari si concluzia a fost ca nivelul minim a fost atins in piata rezidentiala, iar preturile apartamentelor noi ar putea creste de anul viitor. Un motiv pentru aceasta crestere este obligativitatea certificatului energetic, al carui cost va fi suportat tot de cumparatori”, a declarat Vlad Vlasceanu (foto), directorul Targul Imobiliar National (tIMOn).

In acelasi timp, o analiza a companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), in colaborare cu polonezii de la REAS, arata ca preturile apartamentelor au scazut vizibil fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar chiar si asa, sunt prea mari comparativ cu asteptarile cumparatorilor, iar dezechilibrul dintre cerere si oferta va contribui la scaderea preturilor.

Opinia lui Vlasceanu este sustinuta si de Ion Catutoiu, manager general al agentiei imobiliare RealTime, care mizeaza, pe langa certificatul energetic, si pe cota de TVA incerta. In prezent, pentru locuintele cu suprafata utila de cel mult 120 mp, a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 lei, se aplica TVA de 5%.

„Certificatul energetic, TVA incert si dobanzile de la banca, pentru ca un apartament care sta prea mult la vanzare produce dobanzi la banca - toate sunt premise pentru cresterea preturilor la apartamentele noi”, a declarat Catutoiu.

Un studiu recent al portalului imobiliar century21.ro arata ca bugetul mediu alocat de un bucurestean pentru achizitia unei locuinte variaza intre 41.968 euro pentru o garsoniera si 125.182 euro pentru un apartament cu patru camere, cele mai multe cereri fiind pentru apartamentele cu doua camere.

De asemenea, noua din zece bucuresteni cauta locuinte sub 100.000 de euro, arata o sinteza realizata de portalul imobiliar imopedia.ro din informatiile culese de lavizitatorii targurilor de profil din acest an, precum si din cadrul propriului portal.

Oficialul RealTime admite insa ca preturile apartamentelor vechi vor continua sa scada, iar apartamentele noi care s-ar putea ieftini si mai mult sunt cele a caror finalizare este nesigura.

„Principalul risc pentru un cumparator este sa plateasca un apartament care nu ii va fi niciodata livrat. In astfel de cazuri, cat de mic este pretul pe metru patrat devine un lucru irelevant. Cine va vinde foarte ieftin un proiect in curs de dezvoltare stie ca proiectul sau nu are mari sanse de finalizare ”, a explicat Catutoiu.

Catutoiu spune ca este posibil ca preturile sa mai scada si in cazul locuintelor noi, deja functionale sau in cazul apartamentelor foarte spatioase, cu costuri mari. In ceea ce priveste locuintele care se construiesc in Bucuresti si Ilfov, cu finalizare in anul 2011, numarul acestora ajunge la circa 4.000 de unitati, potrivit consultantului RealTime.

„Sigur ca, din punct de vedere economic, anul 2010 are toate sansele sa fie mai rau decat 2009, insa oamenii au nevoie de o locuinta, fie ea inchiriata sau cumparata. Ceea ce se va intampla in piata rezidentiala va fi ca nimeni nu va mai cumpara pentru a investi niste bani, ci doar pentru a locui in acel apartament”, a incheiat Ionut Catutoiu.

Targul imobiliar a inceput astazi si se va desfasura pana duminica, la World Trade Center, gazduind 35 de firme expozante si 80 de proiecte rezidentiale din Bucuresti, din tara si din strainatate. Cel mai mic pret in cadrul targului este de 380 euro/mp pentru o casa fara finisaje din zona Buftea, iar cea mai ieftina garsoniera costa 34.000 euro, fiind amplasata in Prelungirea Ghencea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri