Principala strategie implementata de firmele de constructii pentru majorarea vanzarilor pe timp de criza a fost cresterea flexibilitatii in relatia cu clientii, arata un studiu calitativ realizat de IBC Focus, o companie de monitorizare a pietei locale a constructiilor.
Astfel, daca 54% din constructori au devenit mai flexibili cu clientii, 34% din respondenti s-au orientat catre alte piete, 33% au scazut preturile, 24% si-au diversificat portofoliul de produse, iar 20% si-au pregatit/motivat suplimentar oamenii de vanzari.

Cele mai importante probleme cu care se confrunta firmele de constructii sunt scaderea cererii, recuperarea banilor din piata, precum si lipsa lichiditatilor.

In ceea ce priveste partile bune ale crizei, constructorii sunt de parere ca piata a devenit mai matura decat inainte.

Analiza citata evidentiaza si ca 42% din respondenti iau in calcul posibilitatea de a investi in lansarea de noi produse sau servicii in urmatoarele 12 luni, in vreme 20% dau ca sigure investitiile in noi produse, pentru ca 17% din cei intervievati considera “foarte probabila” lansarea de noi produse.

Un alt aspect pozitiv al crizei este preocuparea constructorilor fata forta de munca din vanzari.

Astfel, 40% dintre respondenti au crescut nivelul de pregatire profesionala pentru angajatii din vanzari, astfel incat salariatii respectivi sa faca fata noilor conditii.

De asemenea, 34% din constructori au decis sa-i concedieze pe angajatii care nu si-au indeplinit un target minim de vanzari, in vreme ce 20% au decis sa mareasca bonusurile si comisioanele pentru a-si motiva angajatii.

In ciuda masurile anticriza adoptate de constructori, firmele de constructii au in continuare probleme.

“Pericolul inca planeaza asupra multor firme din domeniu care gestioneaza starea de criza prin asteptare sau inactiune. In 2009, cifrele au fost dramatice. DIn 105.000 de firme falimentare in perioada ianuarie-august, 25% apartineau sectorului de constructii. Cererea de insolventa pare in prezent cea mai buna metoda de constrângere a debitorilor sa-si plateasca restantele. Chiar si unele firme mari au fost amenintate cu insolventa, pentru achitarea unor datorii infime”, se arata in analiza IBC.

Studiul a fost realizat in perioada 27 octombrie- 13 noiembrie 2009, pe un esantion de 250 de respondenti, persoane de decizie cu functii manageriale in departamentele de vanzari si marketing.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri