Majorarea cotei TVA la 24%, considerata de analisti ultima solutie pe care guvernul o mai avea pentru a salva deficitul bugetar si a se incadra in tintele impuse de FMI, nu-i ingrijoreaza pe dezvoltatorii imobiliari, care spun ca cel mai important pentru piata rezidentiala este mentinerea cotei reduse de 5%.
“Majorarea TVA inseamna automat cresterea preturilor pentru apartamente, insa daca cererea este mica, dezvoltatorii nu vor ridica preturile, ci vor incerca sa le reduca pentru a acoperi aceasta majorare. Cel mai important este sa ramana cota redusa de 5%, intrucat cele mai multe tranzactii vizeaza aceasta categorie de locuinte”, a declarat, pentru Wall-Street, Asher Lax (foto sus), director de marketing si vanzari in cadrul dezvoltatorului Adama.

In prezent, cota redusa 5% se aplica pentru locuintele cu preturi de sub 380.000 lei (circa 90.000 euro) si suprafete utile de maximum 120 mp. Peste 80% din locuintele dezvoltate de Adama se incadreaza in aceasta categorie, spune Lax.

“Iar cine isi permite sa cumpere un apartament de 120.000 euro are si cateva mii de euro in plus, daca majorarea TVA va fi aplicata”, considera oficialul Adama.

Si Ionut Negoita (foto jos), proprietarul grupului de firme Pro Confort, este de parere ca mentinerea cotei reduse de 5% este vitala pentru piata rezidentiala, un segment in care oricum tranzactiile sunt rare, insa date fiind schimbarile din ultima vreme, omul de afaceri spune ca nimic nu l-ar mai mira.

“Nu cred ca este posibila majorarea TVA de la 19 la 24%, ar fi un salt prea mare, care ar perturba economia. Probabil va fi o crestere cu doua-trei procente. Cat priveste cota redusa, mentinerea acesteia la 5% este ideala, insa din partea Guvernului nu m-ar mira nimic”, spunea Ionut Negoita vineri, inainte ca decizia Guvernului sa devina oficiala.

Toate apartamentele construite de fratii Negoita prin intermediul firmei Domus Stil se incadreaza in categoria cotei reduse, cele mai scumpe avand preturi de circa 74.000 euro plus TVA. Cu toate acestea, proprietarul Pro Confort nu este foarte optimist in ceea ce priveste volumul tranzactiilor.

“Nu este exclus ca Guvernul sa uniformizeze cota TVA, iar acest lucru ar baga piata imobiliara si mai rau in criza. Cine si-ar mai permite sa-si cumpere o casa daca preturile ar creste cu 16-17%? Tranzactiile sunt oricum putine, cursul valutar influenteaza si el, intrucat peste 90% dintre clienti au salariile in lei, astfel incat o schimbare a cotei reduse ar fi dramatica”, afirma Ionut Negoita.

Tot despre numarul scazut al tranzactiilor din piata de locuinte vorbeste si Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Astfel, dupa ce piata rezidentiala incepuse sa dea semne timide de revigorare, cele mai multe tranzactii datorandu-se programului Prima Casa, ultimele doua luni au adus un nou blocaj.

“Lucrurile se schimba saptamanal si contribuie la reticenta clientilor: unii sunt nesiguri pe veniturile lor, altii asteapta ca preturile apartamentelor vechi sa mai scada, ceea ce nu este exclus in cazul proprietatilor din zone periferice sau cu o vechime prea mare. O majorare a TVA afecteaza insa piata locuintelor noi, traducandu-se in cresteri de preturi cu 5-6%”, considera presedintele ARAI.

Adrian Crivii, presedintele companiei de evaluare Darian, spunea in luna mai ca majorarea TVA si a cotei unice va fi groparul industriei imobiliare. De asemenea, Valentin Ilie, CEO al companie de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, spunea la acea vreme ca majorarea TVA la 24 sau 25% este o masura care se va reflecta in primul rand in piata apartamentelor noi, unde preturilor vor incepe sa creasca din nou.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri