Circa 49.650 mp de birouri au fost inchiriati in Bucuresti in ultimele trei luni (aprilie-iunie inclusiv), cu 8% mai mult fata de primul trimestru si cu 145% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.
Din cererea totala de birouri, estimata la 49.650 mp, aproape o treime a provenit din contractul de pre-inchirere semnat de UniCredit Tiriac Bank pentru o suprafata de circa 15.000 mp intr-o cladire ce va fi livrata in anul 2012.

In total, jumatate din cerere a provenit din partea companiilor din sectorul financiar, pe locurile urmatoare clasandu-se companiile din sectorul serviciilor de consum si recreere (19%), IT si telecomunicatii (15%), precum si din sectorul serviciilor profesionale (8%), se arata in analiza CB Richard Ellis (CBRE).

Activitatea totala de inchiriere, care include inchirieri, pre-inchirieri, renegocieri de contracte si tranzactii realizate in stocul non-competitiv (n.r: cladiri de birouri clasa C, vile si apartamente) a fost de 62.950 mp de birouri, cu 22% mai mult fata de primul trimestru al anului.

“Tranzactia medie pentru stocul competitiv a fost de 1.200 mp, provenind din 41 de tranzactii, cu 41% mai multe fata de primul trimestru. Mai mult de 58% din tranzactiile incheiate au fost pentru cladiri de birouri de clasa A si aproape o treime au fost relocari dinspre stocul competitiv si non-competitiv”, spun cei de la CBRE.


Chiriile au ramas constante

Chiria medie s-a mentinut pentru al treilea trimestru consecutiv la 19,5 euro/mp/luna, osciland intre 17,5-20 euro/mp/luna pentru cladirile de clasa A din zona centrala si coborand pana la 10-14,5 euro/mp/luna pentru spatiile de la periferia Capitalei.

In ceea ce priveste livrarile de spatii, acestea au totalizat 77.300 mp de birouri in al doilea trimestru, astfel incat stocul total de spatii de birouri din Capitala a ajuns la 1,89 milioane mp, rata de neocupare ridicandu-se la 17,9%, ceea ce inseamna ca peste 338.000 mp de birouri din Bucuresti sunt goale.

Printre cladirile livrate in trimestrul al doilea se numara: The Lakeview, Sevastopol 9 (inchiriat complet de catre Sanador), Victoria Business Center (foto), EKA Business Center IV si Filipescu OB.

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2008. Compania este prezenta si pe piata din Romania, dupa ce in anul 2008 a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri