Proprietatile, finalizate si in constructie, detinute de fondul austriac de investitii Immoeast pe piata locala erau evaluate la sfarsitul lunii aprilie la 897 milioane euro, in conditiile in care investitorul a platit la achizitia acestora 1,22 miliarde de euro, potrivit raportului financiar al companiei, citat de Mediafax.
Astfel, Immoest a pierdut peste 320 de milioane de euro din reevaluarea activelor detinute in Romania, pe care le-a achizitionat incepand cu anul 2007.

Potrivit raportului aferent anului financiar 2009-2010, incheiat la 30 aprilie, Immoeast detinea in Romania 15 proiecte finalizate, cu o valoare de piata de 598,2 milioane de euro, in conditiile in care costul de achizitie al acestora a fost de 670,9 milioane de euro, ceea ce inseamna o scadere de 72,7 milioane de euro.

Suprafata inchiriabila a acestor proprietati este de 380.971 metri patrati, din care 336.888 metri patrati sunt inchiriati, gradul de neocupare fiind de 11,6%.

Din acestea, noua proprietati sunt spatii de birouri, a caror valoare este stabilita la 335,6 milioane de euro. Acestea au o suprafata inchiriabila de 204.367 metri patrati, din care 190.508 metri patrati au si chiriasi. Astfel, rata de neocupare a birourilor este de 7,8%.

Immoeast a obtinut din inchirierea cladirilor de birouri din Bucuresti venituri de 6,7 milioane de euro, randamentul ridicandu-se la 9,8%. In raport se arata ca cel mai important proiect de birouri din Romania este Iride Business Park din nordul Bucurestiului, prima investitie a companiei pe piata locala.

Totodata, compania mai detine in Romania trei centre comerciale - Euromall Pitesti, Armonia Arad si Polus Cluj (foto) - evaluate la 233,6 milioane de euro, cu mult sub pretul de achizitie, avand in vedere ca doar pe centrul comercial din Cluj-Napoca a platit 210 milioane de euro. Rata de neocupare a acestora este de 8,1%, iar veniturile din chirii se ridica la 15,3 milioane de euro.

Cele trei parcuri logistice ale Immoeast in Romania aveau o valoare de piata de 29 milioane de euro, un grad de neocupare de 40% si generau venituri din chirii de 2,1 milioane de euro.

Compania are in Romania alte 24 de proiecte suspendate, evaluate la 223,1 milioane de euro, pe care a platit 390,7 milioane de euro, ceea ce inseamna o devalorizare de 167,6 milioane de euro.

"Cele 54 de proiecte suspendate si terenuri nedezvoltate ale grupului reprezinta in total 383,5 milioane de euro. Cea mai mare dintre ele se afla in Romania, unde acest portofoliu a inregistrat si cea mai mare devalorizare. Imediat ce conditiile economice ne vor permite, aceste proiecte vor fi reactivate sau vor fi vandute", potrivit datelor Immoeast.

Pe de alta parte, in raport sunt incluse alte noua proprietati, in categoria stocuri, cu o valoare de piata de 76,2 milioane de euro si care au fost achizitionate cu 160 milioane de euro.

Immoeast a avut in anul financiar 2009-2010, incheiat la 30 aprilie, venituri de 70,8 milioane de euro in Romania, in scadere cu 8,5% fata de anul financiar anterior.

In raport se mentioneaza ca majorarea TVA si reducerea salariilor va pune presiune pe piata imobiliara din Romania, una dintre cele mai afectate tari in care activeaza investitorul.

"Romania este in faza de recesiune. Somajul este inca in crestere, iar insolventele sunt la un nivel record. Aceste fenomene vor restrictiona sever puterea de cumparare a consumatorilor, cu efecte mai ales pe segmentul de retail", se arata in raport.

Immoeast dezvolta in prezent in Romania centrul comercial Gold Plaza din Baia Mare, in parteneriat cu Futureal din Ungaria. Valoarea de piata la finalizare este estimata la 57,2 milioane de euro, in conditiile in care investitia pentru constructie s-a ridicat la circa 100 milioane de euro. Deschiderea centrului este programata pentru 21 octombrie 2010.

Totodata, compania mai are proiecte de retail in Galati si Craiova, dar care vor fi dezvoltate doar daca va gasi chiriasi pentru preinchirieri.

Immoeast a fuzionat anul trecut cu grupul austriac Immofinanz, din care facea parte.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri