Federatia Sanitas suspenda la greva generala din spitale, au declarat pentru News.ro surse sindicale, potrivit carora decizia a afost luata urmare a promisiunilor ca majorarile salariale vor trece de Parlament saptamana viitoare. Conform surselor citate, decizia de suspendare a grevei a fost luata si in contextul exercitiului de alarmare in caz de cutremur major.

”Federatia Sanitas suspenda temporar calendarul de proteste, grevele adica, pana la o data ulterioara”, au precizat sursele citate, conform News.ro

Majorarile salariale adoptate luni seara in comisii vor intra saptamana viitoare in plen.
Deputatii din Comisiile de munca si buget au adoptat, la capatul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorari salariale pentru angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, personalul din invatamant, precum si sporuri pentru medici, desi ministrul Muncii, Dragos Pislaru, s-a impotrivit si i-a avertizat ca acest lucru inseamna un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Potrivit amendamentelor adoptate de cele doua comisii, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se majoreaza cu 25 la suta fata de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv incepand cu 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat in Ministerul de Finante, prezent la dezbatere, a precizat ca daca acest amendament este adoptat, deficitul va creste. Totodata, deputatii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale sa fie calculate la baza salariala din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

Dezbateriile la Comisiile reunite de Munca si Buget din Camera Deputatilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate marti dimineata, intrucat trebuie discutate grilele de salarizare, urmand ca proiectul de Lege de adoptare a OUG 20/2016 sa primeasca raport de la Comisia Juridica. Proiectul urmeaza sa ajunga apoi in plenul Camerei Deputatilor care e for decizional in acest caz.

Federatia Sanitas anunta, luni seara, ca dupa prima zi de greva generala au aparut premise favorabile, amendamentele sindicalistilor fiind aprobate de Comisiile de munca si de buget din Camera Deputatilor.

Totusi, pana la votul final din plenul Camerei greva generala continua, au avertizat reprezentantii Sanitas.

Aproape 82.000 de angajati din sistemul sanitar au intrat, luni, in greva generala, potrivit sindicalistilor, in conditiile in care nu au ajuns la o intelegere cu autoritatile privind revendicarile legate de legea salarizarii unitare. Liderii sindicali sustin ca, in perioada grevei generale, doar o treime din angajati asigura serviciile medicale.

Sursa foto: sfam_photo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri