Membrii Federatiei "Solidaritatea Sanitara' au anuntat, vineri, ca vor participa la protestele legale programate in urmatoarea perioada in sectorul sanitar, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al organizatiei, remis AGERPRES, luni, 7 mai, Federatia "Solidaritatea Sanitara' va organiza, timp de doua ore, o "greva romaneasca' de avertisment, concretizata prin pichetarea spitalelor cu oamenii veniti de acasa, echipati in tinutele de protest, si greva japoneza din partea salariatilor aflati la serviciu. Prin aceasta forma de protest reprezentantii sindicali sustin revendicari asa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anuntata de Federatia Sanitas.

Federatia "Solidaritatea Sanitara' continua strangerea semnaturilor pentru greva

"Pentru a putea fi declarata cu adevarat o greva generala in sectorul sanitar Federatia "Solidaritatea Sanitara' continua strangerea semnaturilor pentru greva, pana in acest moment exprimandu-si acordul pentru declansarea ei 23,2% din membrii de sindicat ai federatiei. Actiunile Federatiei "Solidaritatea Sanitara' se desfasoara in cadrul protestului fata de "cresterile salariale' care scad veniturile angajatilor din sanatate, continuand formele de protest desfasurate pana acum (...) Una dintre revendicarile esentiale (...) o reprezinta eliminarea "sanctiunilor pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale' pe care o constituie includerea in limita de 30% a sporurilor pentru garda si a celor pentru activitatea desfasurata in zilele nelucratoare, cea mai eficienta solutie constituind-o eliminarea acestei limite", se mentioneaza in comunicatul citat.

Care sunt solicitarile sindicalistilor

Sindicalistii solicita, printre altele, acordarea drepturilor prevazute in Regulamentul de sporuri prin raportarea procentuala a sporurilor si a drepturilor asociate la salariul de baza actual cel putin la nivelul procentelor pe care salariatii le aveau anterior, respectare principiului drepturilor castigate pentru toate categoriile de salariati in privinta sporurilor pentru conditiile de munca prin eliminarea limitei de 30% aferenta sporurilor si reintroducerea cumularilor, precum si respectarea principiului echitatii in sistemul de salarizare din sanatate prin cresterea salariilor de baza ale tuturor categoriilor de angajati din sanatate la nivelul maxim din lege incepand cu data de 1 martie 2018 si reasezarea salariilor de baza din grila in acord cu acest principiu.

Citeste si:
Sindicatele din Sanatate renunta la greva de pe 11 mai
Sindicatele din Sanatate...

De asemenea, Federatia "Solidaritatea Sanitara' solicita introducerea Anexei nr. 6 la Regulamentul de sporuri in randul situatiilor in care sporurile pot fi cumulate, alaturi de anexa nr. 7, dar si pastrarea limitelor minime ale sporurilor din actualul Regulament de sporuri, acestea avand, in viziunea sindicalistilor, caracterul de limite minime garantate pentru a proteja salariatii de reducerea veniturilor salariale.

In plus, se doreste respectarea dreptului tuturor salariatilor din sanatate care lucreaza in conditiile de munca prevazute in HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri) la sporurile corespunzatoare, indiferent de categoria profesionala din care fac parte.

Totodata, o alta revendicare vizeaza impozitarea indemnizatiei de hrana, care ar trebui realizata in acord cu regimul fiscal al acestui tip de protectie sociala, similar tichetelor de masa, respectiv cu 10% (indemnizatia de hrana trebuie scutita de plata contributiilor, aplicandu-i-se doar impozitul pe venit).

Citeste si:
Sindicaliștii din Sănătate protestează în fața Guvernului
Sindicaliștii din Sănătate...

Lista de revendicari mai cuprinde: asimilarea moaselor, tehnicienilor medicali, surorilor medicale cu asistentele medicale din punctul de vedere al momentului de aplicare a cresterilor salariale si eliminarea situatiilor de reducere a veniturilor salariale generate prin mutarea contributiilor prin cresterea salariilor de baza proportional cu valoarea contributiilor transferate la care se adauga o crestere de 4%, similar procedurii aplicate tuturor salariatilor din sectorul bugetar).

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri