Federatia 'Solidaritatea Sanitara' informeaza ca a initiat un protest la adresa Guvernului, denumit Plugusorul Nedreptatitilor, ce anunta si pregateste valul de actiuni de protest ce va urma in prima parte a anului 2019, din cauza efectelor negative pe care Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018 le are asupra salariatilor din sectorul public de sanatate, au anuntat, duminica, reprezentantii federatiei sindicale.

"La initiativa Federatiei 'Solidaritatea Sanitara', denumita Plugusorul Nedreptatitilor, au raspuns pana acum peste 4.000 de salariati din sanatate din toata tara, multi dintre ei transmitand deja 'urarile' lor la adresa Guvernului", conform Agerpres.ro.

In opinia sindicalistilor, desi Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018 rezolva una dintre probleme, respectiv asigura cresterea salariilor de baza pentru aproximativ 50% dintre salariatii din sanatate cu un sfert din diferenta dintre salariul actual si nivelul prevazut in grila de salarizare pentru anul 2022, ea introduce in acelasi timp o serie de masuri care au un impact negativ semnificativ asupra tuturor salariatilor din sanatate. Spre exemplu, prin acest act normativ adoptat in perioada Sarbatorilor, Guvernul a decis, in mod paradoxal, sa-i lipseasca de drepturile cuvinte pentru activitatea desfasurata in aceasta perioada tocmai pe cei aflati acum la munca pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale necesare populatiei.

"Avand in vedere 'obiceiul' Guvernului de a adopta acte normative ce vizeaza soarta salariatilor din sanatate fara respectarea regulilor de dialog social (aceasta fiind principala cauza a efectelor negative) si de a face acest lucru in perioada sarbatorilor, protestele noastre sunt intemeiate. Pentru a ne asigura ca astfel de situatii nu se vor repeta in viitor consideram ca orice actiune a Guvernului in perioada sarbatorilor va trebui urmata de proteste in aceeasi perioada, ce trebuie sa includa si greva generala", mai spun sindicalistii Federatiei 'Solidaritatea Sanitara".

Ordonanta de Urgenta cu numarul 114/29 decembrie 2018, adoptata de Guvern pe 21 decembrie, privind noile masuri fiscal-bugetare care vor intra in vigoare la 1 ianuarie a fost publicata, sambata, in Monitorul Oficial. Pentru sectorul bugetar, actul normativ prevede majorarea salariilor cu 25% din diferenta dintre ce primesc acum si ce este prevazut in Legea salarizarii pentru anul 2022.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri