Modificarea formatului contractelor individuale de munca in sectorul de Sanatate astfel incat salariatii sa poata fi concediati automat in caz de suspiciuni legate de plati informale este o masura ilegala, afirma reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Sindicalistii explica faptul ca desfacerea contractelor individuale de munca se poate realiza numai dupa cercetarea disciplinara a salariatilor, desfasurata de conducerea unitatii sanitare, conform Agerpres.ro.

"Luand act de declaratiile ministrului Sanatatii, domnul Victor Costache, privind intentia de a modifica formatul contractelor individuale de munca astfel incat salariatii sa poata fi concediati automat in caz de suspiciuni legate de plati informale, Federatia "Solidaritatea Sanitara" atrage public atentia asupra erorilor de abordare a acestor probleme. (...) Contractele individuale de munca nu pot fi modificate in sensul dorit de ministrul Sanatatii. Modelul standard al contractelor individuale de munca este anexa la Contractul colectiv de munca la nivel de sector bugetar Sanatate, modificarea acestora putandu-se face doar cu acordul partenerilor de dialog social. Este un lucru pe care ministrul Sanatatii l-ar fi aflat daca si-ar fi onorat obligatiile legale privitoare la dialogul social. In calitate de partener de dialog social reprezentativ la nivelul sectorului sanitar si de parte a Contractului colectiv de munca la nivel de sector bugetar Sanatate, Federatia "Solidaritatea Sanitara" se pronunta in mod categoric impotriva acestei solutii deoarece ea este ilegala", se arata intr-un comunicat al Federatiei remis sambata AGERPRES.

Potrivit sursei citate, desfacerea contractelor individuale de munca se poate face doar in baza unei cercetari disciplinare a salariatilor iar constatarea si condamnarea faptelor de coruptie se face in baza unei cercetari penale (diferita in mod radical de cercetarea disciplinara) si a unui proces penal, competenta revenind in aceste cazuri organelor de ancheta penala si instantelor de judecata.

"Procedura cercetarii disciplinare prealabile este diferita in mod radical de procedura cercetarii penale si a procesului penal. Cu alte cuvinte, unitatile sanitare publice nu au competenta de a califica o fapta drept act de coruptie. De fiecare data cand au dovezi in acest sens trebuie sa se adreseze organelor abilitate", explica sindicalistii din sector.

Pe de alta parte, acestia atrag atentia asupra faptului ca lupta impotriva platilor informale nu poate fi transformata intr-un instrument de concediere abuziva pus la indemana managerilor unitatilor sanitare, doar de dragul unei bune imagini publice a aparentei lupte impotriva coruptiei.

Mai mult, reprezentantii Solidaritatea Sanitara precizeaza ca, daca modificarea CIM ar fi fost o solutie pentru lupta impotriva coruptiei, atunci ea ar trebui aplicata in cazul tuturor salariatilor din Romania, atat al celor din sectorul public cat si al celor din sectorul privat.

"A vorbi de ea doar in cazul salariatilor din Sanatate nu este doar ilegal, ci indica si o intentie de tratament discriminatoriu. Evident, o astfel de masura indica mai curand necunoasterea legii din partea celui care o propune. Reamintim domnului ministru, Victor Costache, ca politicile publice privitoare la salariatii din sanatate trebuie realizate prin dialog cu partenerii sociali. Dialogul social ar ajuta la descoperirea faptului ca Ministerul Sanatatii nu a implementat de fapt toate prevederile legale privitoare la lupta impotriva coruptiei: institutia avertizorului de integritate este unul dintre multele exemple", se mai arata in document.

Totodata, sindicalistii din Sanatate subliniaza ca platile informale reprezinta o problema a sistemului sanitar, insa amploarea acesteia nu este cunoscuta.

Potrivit FSSR, datele colectate de Ministerul Sanatatii indica un procent de 3% pentru conditionarea actului medical iar rapoartele DNA arata ca sanatatea are cel mai mic nivel al coruptiei.

Sindicalistii citeaza din raportul DNA pentru 2017 (ultimul pentru care exista date integrale) care arata ca din cei 313 de condamnati definitiv in acel an pentru infractiuni de coruptie, 16 erau medici (5,11%). In conditiile in care 7 dintre ei au savarsit faptele in calitatea de manageri de spital, ponderea salariatilor condamnati pentru coruptie in aceasta calitate era la 2,87%.

"Federatia "Solidaritatea Sanitara" considera ca este de dorit ca procentul salariatilor din sanatate condamnati pentru coruptie sa fie 0, sustinand masurile legale si morale de lupta impotriva coruptiei si inaintand propuneri concrete in acest sens. In acelasi timp insa, consideram ca este o problema grava faptul ca desi salariatii din sanatate condamnati pentru coruptie reprezinta doar circa 3% din total celor condamnati (conditionarea actului medical situandu-se la acelasi nivel), coruptia din sanatate ocupa peste 50% din timpul dezbaterilor publice pe aceasta tema. Problema este amplificata de fenomenul profetiei auto-implinite pe care-l genereaza o astfel de abordare: atunci cand ministrul Sanatatii sustine ca personalul medical este corupt principalul efect este ca cetatenii reactioneaza prin a recurge mai mult la platile informale si prin a indica ca au facut acest lucru mai mult decat in realitate. Efectul cel mai trist pentru salariatii din sistemul sanitar al unor astfel de abordari il constituie blamul nejustificat pe care ele il pun pe umerii lor. A acuza fara discernamant intregi categorii profesionale, amestecand laolalta multimea nevinovatilor cu cei (putini) vinovati, contribuie la continua deteriorare a imaginii publice a profesionistilor din sanatate", subliniaza comunicatul.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" considera, astfel, ca solutiile eficiente pentru a diminua amploarea coruptiei din sistemul sanitar, atat din partea publica a acestuia cat si din cea privata, pot fi gasite si implementate prin intermediul dialogului social.

Sursa foto: Frantisek Czanner / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri