Trei tineri antreprenori au lansat, dupa investitii de peste 30.000 euro, prima platforma romaneasca de dezvoltare aplicatii pentru iPhone si iPad, scopul lor declarat fiind sa atraga investitii straine si sa genereze venituri de minim 200.000 euro dupa primul an. Vedeti pe ce se bazeaza tinerii si cum poate fi folosita platforma.
Appscend este prima platforma din Romania care permite companiilor si persoanelor fizice sa isi creeze aplicatii, fara grafica complexa, pentru terminale Apple, fara a avea cunostinte de programare, conform lui Sebastian Vaduva, unul dintre actionari.

La nivel international mai exista proiecte similare, cel mai cunoscut fiind Appmakr.com sau MobileRoadie.com.

“Piata din Romania este doar un bonus pentru noi. Scopul proiectului, la care am lucrat mai bine de un an si am investit intre 30-40.000 euro, este de a se lansa si a deveni cunoscut pe plan international. Incepem sa abordam publicatii importante internationale, cum ar fi Engadget.com, si sa discutam cu investitori de peste hotare. In toamna o sa merg in SUA pentru o runda de discutii”, spune pentru wall-street.ro Sebastian Vaduva.



Suma investita a provenit din dezvoltare de software, domeniul cu care firma Vitality Software s-a lansat pe piata din 2008. Ulterior, din cauza mediului mai putin propice, compania s-a reprofilat lansand platforma Appscend.

Cei trei actionari sunt Andrei Marinescu, Gabriel Dobocan si Sebastian Vaduva, toti trei de 25 de ani si toti absolventi ai Facultatii de Electronica, Politehnica. La acestia se adauga, ca actionar minoritar, Peter Barta, director executiv al Fundatiei Post Privatizare, care a investit cateva zeci de mii de euro in proiect, conform lui Vaduva.

Pe ce se bazeaza antreprenorii

Tinerii considera ca platforma permite crearea de aplicatii pentru publishing, turism, magazine online, muzica, arta si altele, exceptand jocuri cu grafica complexa, in doar cateva ore sau, in functie de complexitate, zile.

Accesul la crearea acestora este gratuit si va ramane astfel, companiile platind doar in momentul in care aplicatia este trimisa pentru aprobare in App Store. Ulterior, pentru servicii suplimentare precum consultanta, servicii de publicitate – platforma permite si cumpararea de produse din cadrul aplicatiei – beneficiarul va plati o suma de maxim 100 euro, lunar.

Intrebat daca nu este prea scump, comparat cu o dezvoltare in-house, Sebastian Vaduva a subliniat ca dezvoltarea unei aplicatii pentru iPhone costa, in medie, la nivel global, circa 5.000 euro.

“Normal, in India un dezvoltator ti-ar cere poate 4-500 de euro, in Romania dezvoltatorii de iPhone sunt foarte scumpi – undeva la 2.000 euro, in timp ce in SUA sunt si mai scumpi. Ulterior, aplicatia trebuie updatata, intretinuta, si acest lucru costa cel putin un om. Salariul acestuia este, de regula, mai mult decat percepem noi, pentru servicii suplimentare. Mai mult, cu platforma aceasta poti realiza o aplicatie intr-un timp mult mai scurt decat ar reusi o echipa de programatori in-house, sau prin outsourcing”, considera Vaduva.

In prezent, firma are patru angajati si doi colaboratori.

“Speram sa reusim anul acesta sa primim o runda de finantare internationala si sa ne mutam sediul in SUA sau Marea Britanie. Pentru o astfel de aplicatie este necesar sa vorbim fata in fata cu reprezentanti ai companiilor, ar fi mult mai eficient”, spune Vaduva.

La cateva saptamani de la lansare, peste 300 de aplicatii au fost incepute pe platforma Appscend.

“0100.ro, http://0-100.hotnews.ro/ din portofoliul Hotnews, a urcat pe AppStore aplicatia creata prin intermediul nostru. De asemenea in curand o sa incarce pe AppStore inca doi artisti, o televiziune si un retailer mare de electronice”, spune Vaduva. O alta aplicatie creata pe Appscend este si eSimplu.ro sau Stiri360 , un agregator de stiri.



In Romania, din informatiile detinute de actionarii platformei exista pana in 10 firme autohtone care dezvolta aplicatii pentru iPhone, pentru a le folosi in nume propriu. Mai exista pana in 20 de companii care dezvolta aplicatii pentru terte companii.

Ca si minus, reprezentantii companiei spun ca inca se afla in faza de dezvoltare. “Vrem sa fie posibil sa se poata construi practic orice fel de aplicatie pe platforma noastra, exceptand cele cu grafica complexa. Mai avem mult de lucru”. Informatiile si aplicatiile sunt gazduite pe platforma open source a Amazon.

Aprobarea unei aplicatii in AppStore al Apple dureaza undeva intre o saptamana si doua saptamani, in general. Firma romaneasca va lansa pana la finalul anului o platforma si pentru dezvoltat aplicatii pentru Android.

Ce parere aveti de platforma romaneasca? Credeti ca va avea succes? De ce (nu)? Comentati mai jos.

Wall-Street.ro va incurajeaza sa oferiti ponturi despre start-up-uri cu potential din Romania, din orice domenii ar fi. Daca vom considera ca proiectul are potential, ar putea aparea in paginile virtuale ale celui mai citit cotidian online de business din Romania!

Sursa foto: Appscend.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri