Lipsa de companii care sa ofere cursuri specializate in domeniul IT l-au determinat in 2008 pe Daniel Nastase, 25 de ani, sa deschida o afacere in acest domeniu, desi nu avea experienta in training sau in managementul unei companii. Dar cunostintele de informatica i-au adus pana acum in jur de 900 de cursanti si clienti precum Accenture, Eurek, Vodafone sau Siemens.
Cand a decis sa deschida propria firma, Daniel Nastase (foto) avea 23 de ani si o experienta de aproximativ patru ani in programare in companii precum Gameloft, unul dintre principalii producatori de jocuri pentru telefoanele mobile, si Kondiment Interactive, agentie de publicitate online.

Banii castigati in perioada in care lucra ca programator, dar si o finantare primita din partea partenerului sau de business au fost indeajuns pentru a investi aproximativ 15.000 euro in lansarea afacerii, majoritarea sumei fiind alocata pentru achizitionarea de echipamente si pentru amenajarea sediului.

“Cred ca educatia in IT are un avantaj considerabil, fata de educatia in alte domenii, si anume are un sistem de validare clar si extrem de ieftin: calculatorul. De exemplu, daca trebuie sa construiesti o scoala de management este destul de greu sa verifici daca un student alege o solutie buna sau proasta pentru o anumita problema. Ti-ar trebui o firma aflata in situatia descrisa in problema pentru a testa solutia, in timp ce pentru a testa o solutie in IT ai nevoie un simplu calculator pe care sa rulezi codul scris”, afirma Nastase despre alegerea de a lansa Line Education Center (LEC), o afacere in domeniul trainingului IT, care anul acesta va avea afaceri de cel putin 30.000 de euro.

Anul trecut firma a avut venituri de aproximativ 25.000 de euro si un profit net de peste 5.000 de euro, potrivit datelor companiei.

Dintre cei 900 de studenti pe care i-a avut pana acum LEC, cei mai multi au fost intre 20 si 40 de ani, primii alegand in general cursurile de programare, iar a doua categorie de studenti cursurile Microsoft Office.

Centrul de training ofera cursuri de pregatire in tehnologii precum Java, CSS, PHP, Microsoft Office, iar intr-o grupa nu sunt admisi mai mult de zece persoane.

Cei patru angajati si patru traineri colaboratori ai companiei au lucrat pana acum atat cu persoane care s-au inscris de buna voie, dar si cu angajati care au fost trimisi la cursuri de companii precum Accenture, Ozone, Eureko, Vodafone, Siemens sau Beiersdorf.

“Ponderea este oarecum aproximativ egala intre cei care vin la cursuri pentru ca i-a trimis seful si cei care isi platesc singuri cursurile. Companiile din Romania platesc mult mai putin raportat la cat plateste o firma din Vest. In general, in Romania oamenii nu sunt obisnuiti sa priveasca educatia ca produs. Cred ca educatia este gratis, sau ieftina si este foarte slaba calitativ. De obicei firmele merg pe ideea « lasa ca se descurca el, angajatul» si pierd foarte mult”, explica Nastase.

De obicei, aproximativ 60% dintre cursantii LEC isi doresc sa invete informatica pentru a isi gasi un nou job, iar restul pentru a-si schimba actualul loc de munca.

Chiar daca lansarea centrului de training in criza a micsorat cu 30% potentialul de crestere al businessului, fondatorul Line Education Center afirma ca principala problema cu care se confrunta firma este competitia cu alte centre de training care ofera cursuri la preturi mult mai mici decat cele ale pietei.

De exemplu, un curs de initiere in programare Java care se defasoara timp 30 de ore (3 ore saptamanal) costa 540 de lei pentru studenti, 640 de lei pentru persoane fizice si 890 de lei pentru persoane juridice, in timp ce pentru un curs de aprofundare a cunostintelor de Word, Excel si PowerPoint (Microsoft Office for Business) de 24 de ore studentii platesc 500 de lei, persoanele fizice 650 de lei, iar cele juridice 1190 de lei.

Comparativ, in alte centre, in care, in general, profesorii sunt studenti la facultati de specialitate, cursurile costa 300 de lei pentru 30 de ore.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri