Aproape chel si cu o mustata precum a unei morse, Dieter Zetsche, unul dintre cei mai puternici oameni din industria auto mondiala, se remarca ca o figura excentrica in mediul de afaceri american
A trecut aproape un an de cand Dieter Zetsche a preluat functia de Dieter Zetsche director executiv al DaimlerChrysler, inlocuindu-l pe Jurgen Schrempp care si-a anuntat, in mod surprinzator, retragerea dupa o perioada tumultuoasa de 11 ani in care s-a aflat la conducerea companiei.

Dieter Zetsche a avut in ultimul an ca sarcina rezolvarea unor situatii extrem de delicate: restructurarea companiei si cresterea indicatorilor financiari. Insa cine este cu adevarat directorul executiv al DaimlerChrysler? Zetsche este recunoscut in industria auto ca fiind omul care a adus divizia Chrysler pe linia de plutire, aceasta fiind profitabila din nou. Profitul companiei cu sediul in Stuttgart, Germania, crescuse in perioada lui Dieter cu peste 30% trimestrial, depasind asteptarile oricarui analisti.

In perioada in care s-a aflat la conducerea diviziei germane, Dieter Zetsche s-a confruntat cu o serie de probleme care insa i-au crescut cota in lumea managerilor: modelelor se aflau intr-o perioada de refacere, moneda euro era tot mai puternica si mai ales pierderile suferite din vanzarea brandului Smart erau in crestere, iar profiturile Mercedes pe un trend descendent.

Astfel, Dieter Zetsche, 53 de a ani, a devenit la inceputul acestui an directorul executiv al celei mai mari companii din Germania. Dupa numai cateva luni de la preluarea fotoliului de manager al celui de-al cincilea mare producator mondial de autoturisme, Zetsche si-a lasat amprenta prin anumite decizii strategice care au vizat un avans al vanzarilor. Cu toate acestea, pe fondul unei staganri a industria auto globale, DaimlerChrysler a inregistrat pierderi pe linie in acest an.

Dieter Zetsche, unul dintre cei mai puternici oameni din industria auto mondiala, s-a nascut pe 5 mai 1953 in Istanbul, acolo unde tatal sau lucra industria constructoare de poduri. Dupa numai trei ani, familia sa s-a intors in Germania, iar in 1976, la varsta de 23 de ani, tanarul Dieter se angajeaza in cadrul grupului Daimler-Benz. Inca din 1998, Dieter Zetsche devine membru al conducerii executive a companiei germane.

Dupa ce a absolvit scoala primara in oraselul Oberursel ( din apropierea orasului Frankfurt), Dieter Zetsche decide sa devina inginer electronist. Astfel, termina cursurile facultatii de specialitate din cadrul Universitatii din Karlsruhe, iar apoi isi completeaza studiile sustinand teza de doctorat la Universitatea Tehnica din Paderborn.

Inginerul Dieter Zetsche a avut un rol cheie in cadrul procesului de fuziune dintre Chrysler si Daimler-Benz care a dat nastere gigantului auto DaimlerChrysler. In urma acestei mutari, valoarea de piata a companiei a scazut cu 46%, pe fondul pierderilor inregistrate de divizia americana si a retragerilor de masini de pe piata cu care s-a confruntat grupul Mercedes.

Imediat dupa noua miscare din piata auto, specialistii l-au vazut pe Zetsche ca fiind salvatorul uneia dintre cele mai productive , dar in acelasi timp problematice companii din Germania.

Zetsche a fost nominalizat de prestigioasa revista Time in topul celor mai influenti manageri din lume care conduce un colos transatlantic cu vanzari ce depasesc 200 de miliarde de dolari si mai mult de 384.000 de angajati in intreaga lume.

Insa prin ce se mai remarca Dieter Zetsche? Directorul executiv german apare in ochii presei de specialitate ca fiind o figura excentrica care se remarca deseori, cu diferite ocazii, prin felul sau neconventional de a se comporta.

In dese randuri Zetsche si-a confirmat inclinatia pentru a interpreta diverse roluri pe scena. In acest fel, managerul german si-a demonstrat stilul sau singular, afirmand chiar ca acest comportament il reprezinta si nu va schimba nimic in aceasta privinta.

Mai mult, Dr. Dieter Zetsche caracteriza intr-un mod foarte sarcastic evolutia industriei auto: Industria auto se reinventeaza, iar aceasta caracterizare este mai putin sexy decat o metaforica ciuperca nucleara deasupra orasului Detroit.

Fie ca se comporta precum un actor de comedie sau ca un manager eficient, Dieter Zetsche ramane, in opinia analistilor, salvatorul uneia dintre cele mai productive , dar in acelasi timp problematice grupuri auto din lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri