Hotelierii de pe litoral care tin unitatile de cazare in paragina sau inchise trebuie obligati sa desfasoare activitati de turism, in caz contrar acestia urmand sa fie expropriati, incepand cu aceasta toamna, a declarat la Mangalia ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.
"Mare parte din hoteluri care au apartinut statului s-au vandut pe nimic, sunt unii care nici nu vor sa faca turism si le tin fie inchise, fie intr-o stare de degradare care face imposibila activitatea turistica. Daca vom continua sa-i toleram pe acestia si sa-i acceptam ca prin activitatea lor sa sfideze atat interesul national de a face un turism de calitate, cat si pe turisti, atunci ne meritam soarta. Va trebui impreuna la nivel central si la nivel local sa-i obligam pe toti cei care au obligatii fata de turismul de litoral, fie ca sunt proprietari de hoteluri, fie ca au activitati de agrement, restaurante pe care le tin inchise, sa intre in legalitate si sa desfasoare activitati de turism in consens cu interesul pe care il are fiecare dintre noi", a declarat Elena Udrea, prezenta Mangalia, unde au fost finalizate lucrarile de modernizare a portului turistic.

Ministerul a platit aproximativ 5 milioane de euro pentru realizarea acestor lucrari, potrivit Mediafax.

Udrea a precizat ca exista o lege care permite exproprierea proprietarilor acestor constructii, dar aceasta trebuie pusa in aplicare impreuna cu autoritatile locale.

Totodata, ea a afirmat ca urmeaza sa aiba loc negocieri cu proprietarii hotelurilor, iar in cazul in care acestia nu vor reinvesti in reabilitarea lor urmeaza exproprierile, reabilitarea unitatilor si reintroducerea lor in circuitul turistic.

"Avem o lege care ne permite sa expropriem astazi pe cei care fie nu fac turism si tin blocate hoteluri pe litoral, fie au construit pe plaja. In ultimii 20 de ani fiecare a construit unde a vrut pe litoral, iar plajele sunt ocupate de constructii abuzive. Avem legislatie, dar trebuie sa colaboram cu primariile. Singuri nu putem face nimic. Ce demolam noi ziua, se construieste noaptea pe ascuns", a afirmat ministrul Turismului.

Potrivit MDRT, baza legala pentru efectuarea exproprierilor o constituie Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, cu modificarile si completarile ulterioare si HG 53/2011.

In textul actul normativ sunt considerate de utilitate publica si lucrarile de constructie, reabilitare, modernizare, dezvoltare si ecologizare a zonei litorale a Marii Negre, precum si a statiunilor turistice de interes national.

"Statul roman, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului poate fi expropriator pentru lucrarile prevazute mai sus. Potrivit prevederilor legii pot fi expropriate bunurile imobile proprietate a persoanelor fizice sau persoanelor juridice, cu sau fara scop lucrativ, si a oricaror alte entitati, precum si cele aflate in proprietatea privata a comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor, pe care se realizeaza lucrarile de utilitate publica de interes national, judetean si local. O situatie pentru care se pot aplica prevederile Legii 255/2010 este cea de pe litoralul romanesc, zona pentru care exista o strategie de dezvoltare si inclusiv un PUZ pentru zona de sud a litoralului. Pentru punerea in aplicare a masurilor prevazute in strategie, pot fi facute exproprieri care sa fie urmate fie de demolari, fie de repunerea in circuitul turistic a unor obiective", potrivit reprezentantilor MDRT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri