ANT si TUI vor colabora pentru aducerea turistilor straini in Romania, insa din 2007, pentru ca sezonul de anul acesta este compromis de gripa aviara
Grupul TUI si Autoritatea Nationala pentru Turism vor incheia un acord de colaborare pe termen lung, bazat pe un set de masuri aprobate de comun acord care vizeaza intensificarea prezentei companiei pe piata romaneasca. "Strategia comuna va fi elaborata in termen de o luna, urmand ca atat reprezentantii TUI, cat si partea romana sa faca propuneri. Ea va fi implementata si in vara 2006, dar in principiu urmarim salvarea sezonului de anul viitor, pentru ca sezonul estival din acest an este aproape pierdut din punct de vedere al incoming-ului (fluxul de turisti straini ce vin in Romania - n.r.)", a afirmat Ciprian Popescu, directorul Agentiei Danubius, reprezentanta TUI in Romania.

"Retragerea TUI ar avea un impact ingrozitor asupra pietei din Romania"

Potrivit datelor statistice, mai mult de 15 mii de turisti straini si-au anulat concediile in Romania datorita pericolului de infectare cu virusul H5N1. Deocamdata, diviziile din Franta, Belgia si Germania ale TUI au hotarat sa continue colaborarea cu piata locala. "Retragerea TUI ar avea un impact ingrozitor asupra pietei din Romania. Chiar daca am pierdut TUI Nordic, am putea sa reducem acest handicap daca se impulsioneaza acest sector si se elimina amenintarea gripei aviare", este de parere Popescu.

TUI Nordic a decis, in luna februarie, sa anuleze contractele pentru Mamaia, Neptun si pentru circuite in tara, respectiv patru curse charter din Suedia, Danemarca si Finlanda. Decizia companiei a avut la baza un cumul de situatii, printre care informatiile despre gripa aviara, nesiguranta cu privire la nivelul TVA si problemele cu care tour-operatorul s-a confruntat in sezonul trecut. Anul trecut, grupul TUI a adus 25.000 de turisti straini in destinatiile romanesti, fiind principalul tour-operator international de pe piata. TUI Nordic reprezenta 30% din aceste contracte.

"Romania nu este una dintre destinatiile de top pentru TUI"

Infrastructura precara si numarul redus de hoteluri de pe litoralul romanesc sunt principalele motive pentru care operatorii straini din domeniul turismului nu plaseaza Romania pe lista lor de destinatii prioritare, sunt de parere reprezentantii tour-operatorului german TUI. "Romania nu este una dintre destinatiile de top pentru TUI. Dintre tarile din Europa de Est, cea mai solicitata tara este Bulgaria, unde s-au construit foarte multe hoteluri si s-a dezvoltat infrastructura in ultimii ani", a declarat la Berlin, la Targul International de Turism, purtatorul de cuvant al TUI, Stefanie Rother.

Ea a mentionat ca printre destinatiile de top ale operatorului german pentru vara anului 2006 se numara Grecia, Egipt, Turcia, Marea Britanie, Germania si Insulele Canare. Bulgaria ocupa pozitia a 10-a in clasamentul destinatiilor prioritare pentru sezonul estival, in timp ce Romania nu apare in acest top. Reprezentantii TUI au apreciat ca principalul motiv pentru care turistii se orienteaza in special spre Bulgaria este dezvoltarea semnificativa a acestei destinatii in ultima perioada. In opinia lor, Romania are prea putine hoteluri si o infrastructura precara comparativ cu tara vecina.

Turismul romanesc trebuie revigorat

Patronatele din turism si autoritatile trebuie sa stabileasca o serie de prioritati imediate in vederea revigorarii turismului romanesc, astfel incat acest sector sa devina cu adevarat o ramura de interes national, a declarat vicepremierul Gheorghe Copos. El a analizat, impreuna cu reprezentantii asociatiilor patronale din domeniul turismului, stadiul de pregatire a acestei industrii in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. "Guvernul doreste sa aiba un partener real de discutie si de actiune in asociatiile patronale din turism, astfel incat sa-si poata indeplini obiectivele propuse pentru perioada de timp ramasa pana la integrare. In aceasta idee, trebuie sa ne stabilim cateva prioritati imediate pentru a revigora turismul romanesc astfel incat el sa devina cu adevarat o ramura de interes national", a afirmat Copos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri