Doi milionari din Top 300, Mohamad Murad si Victor Baldescu, au obtinut cele mai ravnite zone de plaja
Concesionarea in premiera pe zece ani, un caiet de sarcini incalcit care a dat nastere la o gramada de proteste, dar si oportunitatea unor fonduri structurale consistente pentru fericitii castigatori au transformat licitatia pentru concesionarea plajelor intr-un scandal care risca sa compromita sezonul.

Pentru prima oara, Ministerul Mediului a hotarat ca plaja Marii Negre sa fie impartita in sectoare foarte mari de cateva hectare, fata de anii trecuti, cand erau de cateva sute de metri patrati si concesionata pe o perioada de zece ani. Pentru cele 33 de sectoare, Directia Apele Romane Dobrogea Litoral (DADL) a vandut peste 300 de caiete de sarcini, iar in final au fost depuse 83 de oferte. O batalie in toata regula, dar pentru ce? Conform legislatiei in vigoare, castigatorii nu au voie sa puna taxa de intrare pe plaja, ci doar taxa de inchiriere pentru sezlonguri si umbrelute.

Mai mult, ei trebuie sa lase libera 20% din suprafata sectorului concesionat, astfel ca teoretic oricine poate face plaja gratis pe prosopul propriu. In realitate, mizele sunt doua: posibilitatea de a construi baruri pe plaja si fondurile structurale de zeci de milioane de euro la care vor avea acces castigatorii. Nemaivorbind de faptul ca taxa de concesiune se majoreaza de la an la an doar proportional cu inflatia. Asa se explica interesul brusc al unor companii care nu prea aveau legatura cu turismul si care au reusit sa castige mai multe sectoare. Asta in ciuda faptului ca din caietul de sarcini reiesea ca au mai multe sanse candidatii cu investitii in turism, active, contracte cu tour-operatori straini.

Singura firma pentru care aceste criterii au fost valabile a fost Perla-Majestic, proprietara a cinci hoteluri pe litoral si a unui complex de apartamente in Navodari. Perla-Majestic a obtinut patru sectoare de plaja, firma fiind a omului de afaceri libanez Mohamad Murad, a carui avere se ridica la 60-70 milioane de dolari. Alt castigator, contestat in unanimitate de ceilalti participanti, este operatorul portuar Romned, care detine cateva vile in Neptun.

Firma apartine altui milionar din Top 300 cei mai bogati romani, si anume Victor Baldescu, a carui avere a fost cotata la 30 milioane de dolari. Pe langa Romned, castigatoare a patru sectoare, cunoscuta in Constanta datorita afacerilor cu fier vechi si banane, Victor Baldescu detine 3% din actiunile SIF Transilvania si o firma de import de ATV-uri, motociclete si scutere. Al treilea mare castigator este firma C&D Impex Trading, care apartine fratilor Constantin si Hristu Chicheanu, ale caror nume au fost vehiculate in afacerea tigareta. C&D Impex Trading are ca obiect de activitate comertul cu bauturi si tigari.

Iar contestatiile au inceput chiar inainte de licitatie. Hotelierii din Mamaia s-au constituit intr-o asociatie si au atacat in instanta DADL pentru modul in care a fost intocmit caietul de sarcini. In prima faza, solicitarea noastra a fost respinsa de catre Curtea de Apel, dar am facut recurs, spune Angela Zahiu, proprietara hotelului Best Western Savoy din Mamaia. Anul trecut, am avut in concesiune plaja din fata hotelului, dar acum nu am participat pentru ca nu aveam ce face cu cateva hectare. Este inadmisibil ce face DADL; ofertele pe care le-am dat anul trecut tour-operatorilor straini pentru sezonul actual includ plaja si diverse servicii gratuite pe plaja. Cum o sa explicam aceste lucruri turistilor straini?, spune Angela Zahiu.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23486&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri