Romnia devine pe zi ce trece o destinatie ce concureaza cu mari sanse regiunile destinate turistilor iubitori de adrenalina. Spunem cu mari sanse pentru ca fata de aceste regiuni unde se organizeaza vacante si se amenajeaza trasee speciale pentru turistii temerari, doritori de sporturi extreme, tara noastra dispune de un atuu care ii confera unicitate.
Nu este previzibila si la orice pas te poti astepta la surprize inimaginabile, cel putin pentru mintea occidentalilor. Oferta este vasta, inedita si plina de neprevazut.

Turistii care scapa de muscatura vreunui ciine comunitar au sansa sa isi arate dibacia in a se feri de copacii ce se prabusesc din senin pe stra- zile oraselor. Si daca au trecut aceste doua incercari au sansa sa experimenteze o carantina pentru gripa aviara.

Cum autoritatile nu au stabilit inca nici o politica privind dezvoltarea turismului romnesc ar putea sa ia in calcul promovarea unei astfel de imagini, mai ales ca nici nu ar fi nevoie de investitii. Daca mai adaugam si degringolada creata ca urmare a problemelor legate de concesionarea plajelor, tabloul este complet.

PICATURA CARE UMPLE PAHARUL

Pe acest fundal al unei imagini de-a dreptul apocaliptice a Romniei, ne intreba m in ce masura va fi afectat sezonul turistic din acest an. In mod cert va fi afectat si nu numai in acest sezon, ci chiar si in cele viitoare. Putem spune ca gripa aviara este o picatura in oceanul de probleme si disfunctii cu care se confrunta turismul romnesc, dar care in mod cert va avea contributia ei la diminuarea numarului de turisti straini.

Reprezentantii patronatului din turism previzioneaza o scadere drastica a numarului de turisti. Sezonul turistic este puternic afectat, in mod special acum. Dintre grupurile de turisti straini care aveau rezervari, peste 70% au anulat, a declarat Lucia Morariu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romnia (ANAT). Cele mai afectate segmente sint cele ale circuitelor care includ mai multe zone turistice. Excursiile cu circuit sint cautate cu precadere de persoanele de virsta a treia, ceea ce face sa le creasca factorul de sensibilitate vizavi de problemele privind sanatatea, a precizat Paul Marasoiu, presedinte director general al companiei de asisten- ta manageriala Peacock Hotels/ GHM.

De asemenea, spune reprezentanta ANAT, Valea Prahovei, Poiana Brasov sint zone in care turismul are mult de suferit, la ora actuala nemaifacindu-se rezerva ri pentru aceste destinatii.

LITORALUL MAI ARE SANSE

Gripa aviara nu va avea un impact atit de puternic pe litoral, touroperatorilor, avind in vedere ca cea mai mare parte a turistilor straini ajung in zona cu zboruri charter. Din fericire, litoralul nu este afectat de gripa aviara. Oricum, in acest sezon se mizeaza mult pe turistii din tara ce vin pe litoral. Deja, de la o saptamina la alta solicitarile pentru litoral s-au dublat, afirma Lucia Morariu.

Situatia turismului este mult mai grava in acest an, avind in vedere amploarea raspindirii focarelor de gripa aviara si precedentului deja creat anul trecut. Amintim ca in toamna anului trecut piata a reactionat imediat, la anuntul aparitiei gripei aviare, peste 15.000 de turisti straini contramandindu-si deplasarile in Romnia. Cei care au anulat anul trecut, in nici un caz nu se vor mai gindi in acest an sa aleaga ca destinatie Romnia, a declarat Paul Marasoiu. Specialistii apreciaza ca cel mai grav este faptul ca efectele gripei aviare asupra businessului in turism se vor face resim- tite si in anii viitori, mai ales ca in opinia acestora situatia a fost prezentata exagerat. Supradimensionarea evenimentelor si modalitatile de prezentare pot genera un curent de opinie care nu se stinge odata cu focarul gripei aviare, ci dureaza mult mai mult, a precizat Paul Marasoiu. Mai mult, apreciaza Marasoiu, turismul este unul din domeniile cu cele mai mari sanse de penetrare pe piata europeana, iar acum plecam la drum cu un handicap.

TURISMUL DE BUSINESS NU SE RESIMTE

Turismul de business este singurul segment in care nu se resimt, cel putin pina la acest moment, efectele gripe aviare. Componenta de business este cea mai putin afectata. Cei care au afaceri vin in Romnia indiferent daca exista gripa aviara, spune Paul Ma- rasoiu. De altfel si reprezentantii Federat iei Industriei Hoteliere din Romnia sustin ca in Bucuresti, de exemplu, nu s-au facut anula ri, iar gradul de ocupare este peste 80%. Exista chiar hotelieri care considera ca gripa aviara reprezinta doar un pretext. Eu nu cred ca s-au facut anulari. Gripa aviara nu are o influenta hotaritoare asupra turismului. Romnii trebuie sa-si faca concediul si nu cred ca turistii straini vor renunta sa vina la noi pentru ca exista gripa aviara. Unii isi justifica incompetenta pe seama gripei aviare. Nu poti sa anulezi ceva ce nu ai, a declarat Nicolae Istrate, director general SC Ambasador SA.

Si reprezentantul agentiei 3MTour, specializata in incoming (sosiri de turisti straini), sustine ca nu a inregistrat reactii negative din partea turistilor. Nimeni nu a facut nici o anulare pina acum. E foarte curios fata de ceea ce se prezinta in media. Cred ca multa lume da vina pe gripa aviara pentru insuccesul inregistrat. Am avut grupuri de straini care au venit in Romnia si care au fost si in Ungaria si desi in ambele tari eu m-am ocupat de organizare, grupurile au fost mai multumite de Romnia, a declarat Mihai Toncesu, managerul companiei 3MTour.

In acest moment, nimeni nu poate face o estimare vizavi de cum se va incheia sezonul turistic. Vor exista pierderi? Care va fi cuantumul acestora? Sint intreba ri la care nu se poate raspunde acum, mai ales ca, in general statisticile din Romnia in domeniul turismului sint extrem de sarace si irelevante din punct de vedere al conceptiei. Un lucru insa se poate afirma fara echivoc. Romnia va iesi de pe harta destinatiilor turistice daca nu se va stabili o strategie clara de promovare si daca autoritatile nu vor veni cu solutii pentru rezolvarea problemelor de infrastructura, de mentalitate si mai ales de imagine.

Reactia autoritatilor a fost palida

Alin Burcea, patronul firmei de turism Paralela 45 Pe partea interna in mod cert vom avea de suferit. Avem o scadere a turismului intern de 20-30% minim. Gripa aviara ne-a omorit in ceea ce priveste turismul intern, iar reactia autoritatilor a fost foarte palida. Practic nu s-a facut nimic pentru a contracara efectele gripei aviare asupra turismului, iar o campanie in acest sens ar urma sa inceapa abia in jurul datei de 7 iunie. In afara de gripa aviara exista o multime de alte probleme care au dus la erodarea turismului in Romnia.

Haosul privind plajele, infrastructura de transport, suprataxarea locala sint citeva dintre acestea. Una din statiunile ce va avea de suferit sezonul acesta este, in opinia mea, statiunea Mamaia. Cei care vor pierde cel mai mult vor fi hotelierii. Din pacate, desi situatia incerta privind plajele litoralului romnesc ii afecteaza direct, reactia asociatiilor patronale hoteliere lipseste. In schimb touroperatorii vor cistiga mai mult din outgoing pentru ca la acest moment se inregistreaza o explozie a plecarilor in strainatate.

Venituri la jumatate

Cornel Gaina, patronul Hotelului Cormoran, Delta Dunarii Gripa aviara care a fost in Delta si in Constanta ne-a afectat si, combinat cu publicitatea facuta inundatiilor, am ajuns ca in perioada ianuarie-mai sa avem realiza ri la 50%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Am avut anulari, dar daca nu se mai intimpla nimic speram ca sezonul sa se reia. Daca insa in toamna mai intervine ceva ce va duce iar la inchiderea pescuitului si vinatorii, vom discuta chiar de faliment. La ora actuala gradul de ocupare este de 10- 15%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri