Un nou focar de gripa aviara a fost confirmat intr-o ferma comerciala de pasari situata pe aceeasi platforma Seini din judetul Maramures, unde in urma cu cateva zile, pe 14 ianuarie 2020, a fost diagnosticat primul focar de gripa aviara din Romania, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"In seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripa aviara, cu acelasi subtip (H5N8), la o alta ferma comerciala de gaini ouatoare, situata pe aceeasi platforma unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020). Din ancheta epidemiologica, efectuata de catre D.S.V.S.A. Maramures, a rezultat ca intre cele doua ferme comerciale exista un raport de cauzalitate, acestea utilizand acelasi mijloc de transport al dejectiilor", se arata in comunicatul institutiei, citat de Agerpres.

In aceeasi seara, la solicitarea DSVSA Maramures, s-a intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Maramures sub coordonarea prefectului judetului, in calitate de presedinte. In cadrul CLCB s-a aprobat planul de masuri pentru toate fermele aflate pe platforma avicola (8 ferme de pasare si 1 de suine), in conformitate cu legislatia specifica (Directiva Consiliului 94/2005/CE transpusa in legislatia nationala prin Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 54/2007).

Potrivit sursei citate, masura de a restrictiona drumurile de acces catre toate cele 9 ferme, luata dupa declararea primului focar, a fost mentinuta, iar Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul de Jandarmi Judetean si serviciile sanitare veterinare oficiale din judetul Maramures au luat masurile necesare pentru respectarea acesteia.

De asemenea, sunt mentinute masurile de restrictie severe privind circulatia persoanelor, animalelor si a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum si in zonele de protectie si supraveghere stabilite in urma declararii focarului primar. Pentru exploatatiile din afara zonelor de restrictie, continua aplicarea masurilor de supraveghere si control, astfel incat sa se poata interveni rapid, in eventualitatea depistarii unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

"Intr-un raport stiintific privind gripa aviara aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul ca nu au existat cazuri raportate de infectii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou aparute A(H5N5) si A(H5N6). Virusurile A(H5N8), A(H5N5) si A(H5N6) sunt considerate a fi in principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu pasarile salbatice si/sau domestice purtatoare de virus, cadavre, dejectii, furaje contaminate, sau prin produsele si subprodusele provenite de la acestea", precizeaza ANSVSA.

Autoritatea veterinara a anuntat marti seara ca a fost diagnosticat virusul gripei aviare intr-o ferma de tip comercial din judetul Maramures, cu un efectiv de 18.699 de pasari. Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) au declarat miercuri ca ouale din ferma de gaini din judetul Maramures au fost sechestrate inca din faza de suspiciune, in vederea incinerarii, confirmand ca nu au ajuns pe piata locala la comercializare.

Pe 17 ianuarie, Comisia Europeana a transmis ca in mai multe state membre, inclusiv in Romania, au ajuns produse de la ferme comerciale de curcani din Ungaria, unde a fost diagnosticat virusul gripei aviare de tip H5N8. Din analiza informatiilor primite, a rezultat faptul ca astfel de produse au fost introduse in Romania prin trei unitati de depozitare, de pe raza judetului Bihor.

In prezent, gripa aviara mai evolueaza in Polonia, Slovacia, Ungaria si Irlanda de Nord.

Sursa foto: Michael Anfang | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri