Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a fost notificata de Comisia Europeana (CE) cu privire la faptul ca din fermele comerciale de pasari din Ungaria, aflate in zona de restrictie din jurul focarului de gripa aviara produs de tipul H5N8, au fost sacrificati curcani, iar produsele obtinute au fost livrate catre mai multe state membre, printre care si Romania.

Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii, din analiza informatiilor primite, a rezultat faptul ca astfel de produse au fost introduse in Romania prin trei unitati de depozitare, de pe raza judetului Bihor, conform Agerpres.ro.

"Comisia Europeana a transmis o notificare Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin care informeaza ca din fermele comerciale de pasari din Ungaria, aflate in zona de restrictie din jurul focarului de gripa aviara produs de tipul H5N8, au fost sacrificate pasari (curcani), iar produsele obtinute au fost livrate catre mai multe state membre, printre care si Romania. In regim de urgenta, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial sa actioneze de urgenta pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor in cauza, retragerea de la comercializare si incinerarea acestora, in conformitate cu prevederile Directivei 94/2005", se mentioneaza in comunicatul citat.

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat, joi, prezenta virusului gripei aviare H5N8 in probele prelevate de la gainile ouatoare ce apartin fermei societatii Karin SRL din localitatea Seini, judetul Maramures, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

"S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judetului Maramures si activarea Unitatii Operationale Centrale condusa de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu. Din dispozitia presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, o echipa de specialisti in patologie aviara din cadrul institutiei s-a deplasat in judetul Maramures inca din data de 14.01.2020, pentru a participa la ancheta epidemiologica si a supraveghea aplicarea masurilor procedurale", se arata in comunicat.

Institutia mentioneaza ca interventia rapida in focarul de boala s-a realizat cu respectarea legislatiei specifice si a Planului de Contingenta/Interventie. Pasarile au fost eutanasiate si incinerate impreuna cu ouale retinute oficial, cu resturile de furaje, cu asternutul si cu tot ce a putut constitui o sursa de infectie. Ulterior, se vor efectua dezinfectii pentru inactivarea virusului.

ANSVSA precizeaza ca se afla intr-o colaborare permanenta cu Ministerul Apelor si Padurilor, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, cu Societatea Medicilor Veterinari in Patologie Aviara din Romania si cu Colegiul Medicilor Veterinari din Romania. In contextul epidemiologic al evolutiei gripei aviare in Europa, se impune supravegherea si monitorizarea pasarilor domestice, dar si a celor salbatice care reprezinta, conform legislatiei si a studiilor de specialitate, sursa naturala a virusului gripal aviar.

Institutia mentioneaza ca, pentru asigurarea sanatatii publice, toate efectivele de pasari au fost si sunt supuse programelor nationale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviara, astfel incat pe piata din Romania sa ajunga produse si subproduse obtinute doar de la animale sanatoase.

Conform ANSVSA, in cursul anului 2019 au fost prelevate si testate pentru depistarea virusului gripei aviare 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodariile populatiei, 8.146 de probe din exploatatii comerciale si 220 de probe de la pasari salbatice.

Autoritatea reaminteste crescatorilor de pasari masurile care trebuie respectate pentru a preveni aparitia si raspandirea virusului gripei aviare: pasarile domestice trebuie tinute separat si in adaposturi acoperite, fara acces la lacuri si balti; furajele trebuie tinute in spatii inchise acoperite si in timpul depozitarii trebuie asigurat sa nu aiba acces alte specii de animale; asternutul trebuie sa fie depozitat in spatii inchise acoperite sau acoperite sa nu aiba contact cu pasarile salbatice; obligativitatea de a anunta imediat medicul veterinar din localitate in caz de imbolnavire sau mortalitate la pasari.

Sursa foto: Elliotte Rusty Harold / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri