Seniorii din Romania nu obisnuiesc sa calatoreasca in strainatate asa cum fac turistii peste 55 de ani din Occident. Cei care isi permit totusi o vacanta in afara tarii sunt persoanele care au lucrat in top management si acum sunt la pensie, sustin reprezentantii agentiei de turism Aerotravel Lufthansa City Center.

"La noi nu poate fi vorba de turism pentru seniori. Ne-am dori ca si parintii nostri sa-si permita, dar tot cei care au calatorit si acum 20-30 de ani, adica persoanele de top management, calatoresc si acum la pensie. Daca va merge piata, daca vom avea mai multi bani, vor merge si seniorii in vacante", spune Adriana Serban, marketing manager in cadrul companiei Aerotravel Lufthansa City Center.

Totusi, seniorii romani care merg in vacanta in strainatate, ei fac un sejur de 7 nopti in care incearca sa acopere cat mai mult din destinatiile respective. Preturile incep de la 399 de euro pentru un sejur in Spania. Astfel de pachete sunt create pentru vacanta in afara sezonului, din septembrie pana in primavara.

De obicei, ei sunt sustinuti de copiii lor. Doua persoane ar trebui sa aloce 1.500 de euro pe vacanta.

"De obicei, ei sunt sustinuti de copiii lor. Intalnesti profesori care merg in vacante. Ei nu au bani. Cat au pensie ca sa isi poata permite? Chiar si asa, un buget inseamna cam 800 de euro pentru doua persoane plus bani de cheltuiala. Deci doua persoane ar trebui sa aloce 1.500 de euro pe vacanta. Iar pensiile la noi, in Romania, sunt asa cum sunt ", sustine Adriana Serban.

Potrivit reprezentantilor Aerotravel, Spania este singura tara in care exista un program bine pus la punct pentru toti seniorii Europei. Spania are o subventie de 50% suportata de Uniunea Europeana, fapt pentru care preturile sunt "destul de mici" pentru sejururi pentru seniori. "Un bilet de avion este intre 20 si 50 de euro, iar tot pachetul 399 de euro. Niciun tour-operator nu si-ar putea permite sa vanda un circuit la 399 de euro, un pachet care include transportul, cazarea si toate mesele). In rest, toate celelalte pachete pentru seniori sunt doar niste pachete negociate de agentiile de turism cu operatorii respective, dar pe costuri reale. Nu sunt suportate nici de catre stat, nici de catre alte organizatii", mai spune marketing managerul agentiei.

La nivel de piata, foarte putini seniori din Romania cumpara pachete pentru strainatate. "Nici nu le trece prin cap seniorilor ca pot merge in vacante la preturi mici si nici nu au bani. Parintii nostri cand faceau rost de bani isi schimbau faianta in bucatarie. Banii sunt putini, si atunci ii intorc in casa. Poate se duc doua zile la munte", mai spune Adriana Serban.

Programe senior voyage sunt si in Grecia, insa reprezenantii Aerotravel considera ca este mai degraba un concept inventat, "un pachet care se vinde sub aceasta umbrela, nu este o facilitate pe care o mijloceste Guvernul".

Romanii sunt interesati de Grecia. Cred ca i-a luat locul Turciei.

In Grecia, Aerotravel trimite cupluri si familii cu copii in Skyathos si Lefkada. Astfel, prin companie merg 3.980 de romani in timpul verii in Skyathos si 1.100 in Lefkada. "Romanii sunt interesati de Grecia. Cred ca i-a luat locul Turciei. Cred ca de doi ani Grecia este pe primul loc. Si la Aerotravel tot Grecia este in top. Romanii merg in Skyathos si in Lefkada. In Skyathos merg saptamanal peste 300 de oameni in 3 avioane. Plecarile sunt intre 31 mai si 25 septembrie", explica Gabriel Cristea, director executiv Aerotravel.

In sezonul estival, turistii sunt interesati de mare. Asa ca romanii merg cel mai mult in Grecia, Turcia, Croatia si Spania (Costa Brava). "Rareori ia cineva un pachet sa vada castelele din Valea Rhinului. Insa toamna si primavara se duc in vizita in circuite", mai spune Cristea.

Agentia mizeaza si pe Parga-Sivota, unde merg 30% din clientii care aleg Grecia, fata de 70% in Lefkada, insa directorul executiv sustine ca intr-un an proportia se va schimba in favoarea destinatiei Parga.

In cadrul Aerotravel, turismul pentru leisure inseamna 30%, iar restul este reprezentat de turismul de business. Compania estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 36 de milioane de euro, in crestere de la 34 de milioane de euro fata de 2013. Aerotravel este prezenta pe piata din Romania incepand cu 1998, are aproximativ 120 de angajati si 8 birouri deschise in 6 orase: Bucuresti, Cluj, Oradea, Timisoara, Sibiu si Brasov.

Aerotravel Lufthansa City Center este parte a retelei internationale de agentii de turism Lufthansa City Center, lant de 600 de agentii deschise in 77 de tari. Cu peste 100.000 pasageri deserviti anual, Aerotravel Lufthansa City Center se situeaza intre primele agentii de turism din tara ca cifra de afaceri.

Sursa foto: Seniori care pleaca in vacanta/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri