Statisticile arata ca, in februarie, preturile la terenuri au mai scazut, revenindu-si din inflamatia inregistrata in ianuarie. Analistii sustin insa ca este o situatie de moment, iar costul la hectar va continua sa creasca.

Dupa ce a crescut in ianuarie fata de decembrie cu peste 30%, pretul mediu de tranzactionare a terenurilor in intravilanul localitatilor a inceput sa scada. Din datele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale reiese ca, in februarie, un hectar de teren a putut fi achizitionat cu 27% mai ieftin decit in luna precedenta. Totusi, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, costurile la terenuri aproape ca s-au dublat. Valoarea medie de comercializare a unui hectar de teren in intravilan a fost in februarie de 641,3 milioane de lei, fata de 344 milioane de lei pe hectar anul trecut.

32 de milioane de lei un hectar de teren agricol

Cu toate ca diferenta este mai mica, reduceri de preturi au fost inregistrate si la terenurile agricole. Astfel, in medie, un hectar de teren aflat in extravilanul localitatilor s-a comercializat in februarie cu 31,8 milioane de lei, fiind cu 10% mai ieftin decit cu o luna in urma. Raportat la perioada similara a anului trecut, un hectar de teren agricol s-a scumpit cu aproximativ 45%. Cea mai scumpa zona a tarii a ramas Sectorul agricol Ilfov, unde nu s-au inregistrat fluctuatii ale pretului mediu de la o luna la alta. Un hectar de teren in extravilan costa aici, in medie, 154 de milioane de lei. De asemenea, pretul terenurilor agricole din Brasov a crescut de peste zece ori, un hectar ajungind in aceasta zona la aproximativ 73 de milioane de lei.

Preturile vor creste in continuare

Analistii de pe piata imobiliara sustin insa ca este vorba de o situatie de moment care nu caracterizeaza piata terenurilor in ansamblul ei. Este imposibil sa asistam la o scadere a preturilor la terenurile agricole. Preturile nu pot scadea decit daca ar fi mai multi vinzatori decit cumparatori, iar in momentul de fata acest fenomen nu se poate produce. Momentan, preturile sint suficient de echilibrate, cu o usoara tendinta de crestere, apreciaza Artur Silvestri, analist imobiliar. Potrivit acestuia, statisticile oferite de MAPDR trebuie privite cu prudenta, intrucit nu tin cont de faptul ca in unele cazuri, si in special la terenurile in extravilanul localitatilor, preturile sint dictate si de valoarea de construibilitate a terenului respectiv. La rindul sau, analistul Emil Giurgiu sustine ca preturile la terenuri vor continua sa creasca atita timp cit tranzactiile cu terenuri nu sint impozitate.

Peste 10.000 de tranzactii cu terenuri

Conform statisticii Ministerului Agriculturii, in acest an au fost vindute aproximativ 15.000 de hectare de terenuri agricole extravilane. Totodata, terenurile agricole intravilane vindute in intervalul analizat acopera o suprafata de peste 2.000 de hectare. In Bucuresti a fost vinduta, pina in 2005, o suprafata de 1,98 hectare de teren intravilan, iar pe ansamblul anului 2004 au fost achizitionate 12,57 hectare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri