Statiunile din judetul Constanta se pregatesc pentru vacanta de 1 mai, despre care traditia spune ca se petrece la malul marii. Intr-un tur al litoralului din Mangalia pana in Navodari, am descoperit o mana de hotelieri, agenti economici sau angajati ai autoritatilor locale, care faceau pregatiri pe ultima suta de metri. Se varuiau hoteluri, se plantau flori, se montau borduri noi. Pe ansamblu insa statiunile sunt goale si gata sa primeasca marea de turisti.

Tinerii, mai ales, se suie in trenuri, microbuze, automobile de lux sau "harburi" si se indreapta spre statiunile Constantei. Este o oaza de turism intr-un anotimp cand, pe litoral, nu se intampla nimic. In acest an, mai mult decat oricand, minivacanta de 1 mai este piatra de incercare a sezonului estival. Este anul marilor schimbari in turism, anul in care ordinea stabilita in ultimii ani este clatinata de noul Guvern, care uneori isi impune punctele de vedere cu forta. Demolarea constructiilor de pe plaje este numai un exemplu in acest sens. Faptul ca vacanta coincide cu sarbatoarea de Pasti deschide noi orizonturi turismului din judet. Autoritatile de aici incearca sa promoveze, in tara si in strainatate, turismul arheologic si religios, ca pe o oportunitate inca neexplorata a Constantei. Hotelierii estimeaza ca sezonul estival 2005 va fi cu aproximativ 10% mai scump decat cel din 2004. Statiunile de pe litoral ofera cazare la preturi pentru toate buzunarele, de la 250.000 lei la aproape 5 milioane. Modalitatile de petrecere a timpului liber sunt si ele diferite, de la "pierdut vremea" cu prietenii pe terasele ieftine din Vama Veche pana la excursii in locuri-simbol pentru cultura sau istoria tarii.

"Statiunea tineretului"

Costinestiul isi pastreaza denumirea de "statiunea tineretului". Investitiile facute aici in ultimii au atras din ce in ce mai multi turisti. In acest an, primarul localitatii, Traian Cristea, ne-a declarat ca asteapta aproximativ 3.000 de oaspeti. Oferta pare imbatabila: casutele noi de doua stele, formate din doua camere cu 6 paturi fiecare, "echipate" cu baie, televizor si frigider, situate pe malul marii, langa celebra Epava, se pot inchiria cu numai 250.000 lei de persoana pe zi. Pentru grupurile mai mari, se poate inchiria si o intreaga vila! Pentru 5 dormitoare, un living, 3 grupuri sanitare, bucatarie si curte trebuie sa platiti intre 3 si 4 milioane de lei pe zi. Aspectul statiunii este unul modern. Chiar la intrarea in Costinesti, langa celebra gara, cunoscuta de ani de zile de toti tinerii din Romania, muncitorii refaceau scuarul, prin montarea de borduri noi, mai inalte, si prin plantarea a 400 de pomi ornamentali si a mii de flori in toata statiunea. Primaria Costinesti a demarat si un program de consolidare a falezei si de limitare a efectelor eroziunii, pentru care s-au alocat deja doua miliarde lei. Pentru acest sezon, autoritatile locale au in plan si organizarea unui "Festival al Tineretii", care va fi realizat in colaborare cu o firma acreditata de UNESCO. Actiunile Primariei si ale investitorilor privati, care colaboreaza eficient, au facut ca statiunea Costinesti sa aiba, anul trecut, cel mai mare grad de ocupare de pe intreg litoralul romanesc.

Vama Veche sau nonconformismul la el acasa

Cei mai nonconformisti dintre nonconformisti aleg, desigur, Vama Veche si 2 Mai, statiuni renumite deja pentru cantitatea de libertinism pe metru patrat. Nudistii, corturile de pe plaja, masinile de lux sau Trabant-urile de carton motociclete de viteza sau chopper-urile fac deja parte din peisaj. Exista si agenti economici care au investit bani frumosi in vile cu dotari moderne. Cazarea aici este ceva mai ieftina. Oferta de Pasti este cuprinsa intre 600.000 si 800.000 lei/camera/zi, in functie de dotari: grup sanitar, televizor, frigider. Tot in 2 Mai, la un han de doua stele, cazarea este 550.000 lei/camera/zi, iar optional se ofera demipensiune sau pensiune completa, la 250.000, respectiv 300.000 lei. Patronii locurilor de cazare de aici ne-au declarat ca sunt vizitati nu numai de tineri, ci si de persoane de varsta a treia, cel mai "ciudat" caz fiind al unui grup de germani cu media de varsta de peste 60 de ani, care au sosit, anul trecut, in 2 Mai, "calare" pe motociclete.

Eforie Nord si Sud

In febra pregatirilor se gasesc si statiunile Eforie Nord si Sud, care au, impreuna, peste 25.000 de locuri de cazare, in 332 de unitati. Primarul din Eforie, Ovidiu Brailoiu, ne-a declarat ca in aceste zile, cel putin 80 de angajati finalizeaza curatenia generala. Bulevardul Tudor Vladimirescu a fost pavat, a fost refacut trotuarul si au fost create noi locuri de parcare. Pana la 1 iunie vor fi refacuti aproximativ 3.000 mp de pe aleea de promenada, iar in plan se afla si un program mai amplu de asfaltare, de reabilitare a iluminatului public si de curatare a parcurilor si a celorlalte spatii verzi. Principala problema ramane reconstructia falezei, pentru care se realizeaza in acest moment un studiu de fezabilitate si un studiu geotehnic, pentru a se stabili solutiile tehnice pentru reparare. Refacerea celor doi kilometri de faleza distrusi costa aproximativ doua milioane de euro, bani pe care autoritatile locale vor sa-i obtina si din fonduri europene.

In ceea ce priveste cazarea, o camera in hotelurile de 3 stele costa intre 475.000 (camera dubla), 600.000 (camera tripla) si doua milioane lei (apartament). La 4 stele, preturile sar in aer: 3 milioane lei pe zi pentru un apartament, micul dejun fiind inclus. Pentru aproximativ 500.000 lei pe zi puteti sta in vile sau hoteluri de doua stele. In Eforie Sud, o camera intr-o vila de 3 stele poate fi inchiriata cu aproximativ aceeasi suma.

Vedetele de alta data

Neptun si Olimp au fost, pana acum cativa ani, statiunile cele mai cautate de tineri, mai ales pentru minivacanta de 1 Mai. Considerate in trecut statiuni elitiste, Neptun si Olimp isi pastreaza si acum oferta pentru oamenii cu portofelele pline. Oferta de Paste la un hotel de 4 stele din Olimp (3 nopti de cazare) se apropie de 5 milioane de lei, dar in aceasta suma este inclus si micul dejun. La 3 stele, pretul este de 3 ori mai mic! Neptunul ofera cazare la trei stele cu preturi cuprinse intre 1.170.000 lei si 2.600.000 lei. Doritorii pot opta si pentru doua stele, fara cazare, la un pret total de 950.000 lei pentru 3 nopti. Patronii teraselor fac in aceste zile ultimele retusuri. Ei ne-au declarat ca in statiune vor sosi, cu siguranta, mai multi turisti decat in anii trecuti, pentru ca 1 mai coincide cu Pastele. Desi spun ca nu mai este o statiune elitista, preturile practicate vor fi cu putin peste media pietei. Vorbim, de exemplu, de 50.000 lei pentru o doza de suc si de aproximativ 50.000-60.000 lei pentru o sticla de bere. Pana la afluxul de turisti, strada principala din Neptun, locul "liniutelor" de alta data, cu masini de sute de cai putere, este aproape pustie.

Litoralul de... Sud

In Jupiter si in Cap Aurora, preturile de cazare la pensiunile de doua stele sunt de 500.000 sau 600.000 lei, suma in care este inclusa si baie proprie. La un hotel de 3 stele, pretul este asemanator: 1.450.000 de persoana pentru 3 nopti de cazare sau doua milioane, pentru aceeasi perioada, cu mic dejun inclus. Acelasi pret il intalnim si in Venus, la pensiunile de 3 stele situate pe malul marii. In hotelurile de doua stele din Saturn, pentru 3 nopti de cazare cu mic dejun inclus veti plati 1.485.000 lei de persoana. In medie, preturile din statiunile situate in sudul litotalului sunt mai mici decat cele din nord.

Mamaia, pasarea Phoenix a litoralului

In ultimii ani, Mamaia a redevenit "perla litoralului". Aproximativ 22.000 de locuri de cazare, impartite in 85 de unitati, fac din Mamaia statiunea cea mai mare de pe intreg litoralul. Investitiile facute aici in ultimul an au reusit sa revigoreze turismul. Capacitatea de cazare este diversa si include vile de doua sau trei stele, dar si cele mai multe hoteluri de lux de pe litoral. Pentru hotelurile de 4 stele preturile sunt calculate in euro: 70 euro/cam. dubla/zi, 90 euro/cam. lux/zi, 110 euro/apt. junior/zi, 125 euro/apt. senior/zi. Dotarile sunt pe masura: sala de fitness, piscina, sauna si tot ceea ce este necesar pentru un confort sporit. Daca nu aveti acesti bani, dar vreti sa va petreceti vacanta de Pasti in Mamaia, alegeti hotelurile de doua stele, pentru 900.000 lei pe zi, cu pensiune completa inclusa si masa festiva. In perioada de varf a sezonului (11 iulie-20 august), o camera dubla va costa un milion de lei, bani in care este inclus si micul dejun. Printre facilitatile acordate se numara sala de masaj, piscina, sala de aerobic si aer conditionat. Potrivit declaratiilor unor patroni de hoteluri din Mamaia, in multe cazuri gradul de contractare pentru 2005 este de aproape 100%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri