Satele din jurul aglomerarilor urbane sunt asaltate de persoane interesate sa cumpere un loc pentru casa
Preturile in continua crestere au facut ca terenurile de pana in 25-30 de euro pe metru patrat sa poata fi gasite, la ora actuala, doar in localitatile situate la periferia oraselor.

Vand teren. Acesta este anuntul vedeta care poate fi vazut din ce in ce mai des la portile caselor de la tara. Daca acum cateva decenii oamenii veneau la oras, acum tot mai multe persoane care vor o casa pe pamant se intorc la sate, obligate, bineinteles, si de preturile inaccesibile ale terenurilor de la orase.

In cazul in care cineva doreste sa cumpere teren cu un pret maxim de 25 euro/mp, trebuie sa stie ca in Capitala nu exista asemenea oferte. Terenuri cu asemenea preturi, poate chiar mai mici, se gasesc la 15 km distanta de Bucuresti, in diferite comune. In nici un caz, asftel de oferte nu se intalnesc in zona de nord sau la drumurile principale, spune Alexandru Nitescu, directorul departamentului Terenuri/Investitii din cadrul companiei de consultanta imobiliara Regatta. Parcele pentru case, la preturi relativ reduse, in jurul Bucurestiului se gasesc in localitati precum Domnesti, Sabareni, Dragomiresti, Clinceni.

Spre exemplu, in Sabareni, un metru patrat de teren costa intre cinci si zece euro, insa trebuie luat in consideratie faptul ca in zona nu exista utilitati si nici drumuri, precizeaza Nitescu. Cei care vor sa cumpere un teren pentru casa in judetul Brasov trebuie sa se grabeasca. Ofertele la preturi mici sunt la mare cautare si, de obicei, vanzarile se fac rapid.

De exemplu, la Sanpetru, la cateva minute de Brasov, un teren cu livada, pentru o constructie civila, la front stradal, intravilan costa 10.000 de euro. Oferta inseamna 13 euro/mp la o suprafata de 769 mp. La Harman, ofertele au preturi mai mici, insa suprafetele scoase la vanzare sunt prea mari. Spre exemplu, cu 10 euro metrul patrat se poate cumpara un teren cu utilitati, bun si pentru casa si pentru constructii industriale, insa suprafata comercializata ajunge la 32.000 mp. La Bod Sat, terenul se vinde cu 3 euro/mp, iar o oferta de teren intravilan, cu utilitatile in apropiere, este de 30.000 de euro pentru o suprafata de 10.000 mp. Accesibila este si zona Stupini, unde metrul patrat de teren pentru constructii se vinde si cu 5 euro/mp.

Spre exemplu, un vanzator pretinde 32.000 de euro pentru o suprafata de 6.400 mp, intravilan, cu instalatii de gaz si curent. Convenabile sunt si ofertele din zona Bran-Moeciu. O bucata de teren de 750 mp intravilan, cu apa si curent, numai buna pentru constructia unei casute, costa 11.500 de euro.

Specialistii imobiliari brasoveni spun ca preturile se vor tripla, deoarece dupa aderarea la Uniunea Europeana terenurile vor fi vedetele pietei imobiliare. Cele mai mari cresteri vor ajunge, in unele zone, si la 300% pana in 2007. Aceste locatii sunt cele cu potential de dezvoltare, care au posibilitati de racordare la retelele de utilitati si, nu in ultimul rand, sunt zone unde, prin implicarea primariilor in elaborarea planurilor de urbanism, se reglementeaza construirea de obiective civile si industriale, explica Zoltan Haller, reprezentantul agentiei Zoltim Trading Brasov. Persoanele care doresc sa isi construiasca o casa in zona Timisoarei, dar nu au un buget prea ridicat, pot opta pentru parcele in comunele: Mosnita, Remetea, Giroc, Sag, Sacalaz, Sanandrei. In aceste zone, se poate cumpara o parcela chiar si sub 15.000 euro, preturile variind in general intre 15 si 25 euro/mp.

Pretul scazut al acestor terenuri se datoreaza faptului ca se afla mai departe de centrul Timisoarei si nu beneficiaza de o infrastructura foarte bine dezvoltata. Aceste zone sunt noi si este de asteptat ca ele sa cunoasca o dezvoltare, dar nu chiar in viitorul apropiat. Un alt punct slab al acestor terenuri este ca unele nu sunt scoase din circuitul agricol, ceea ce determina o serie de costuri si resurse suplimentare ce trebuie alocate dupa achizitia unei parcele.

Cumpararea unei parcele in zonele respective poate fi o idee de investitie pe termen mediu, intrucat se preconizeaza ca preturile sa creasca aici, dar nu intr-un ritm foarte alert, spune Madalina Constantin, PR & Marketing Manager la agentia Casadomi din Timisoara. Zonele din Arad in care mai este posibil sa gasesti terenuri ieftine sunt cartierele Bujac, Gai si zona Cadas. Aici, preturile variaza intre 20 si 30 euro/mp. In general, aceste terenuri nu dispun de toate utilitatile. In Deva, situatia este putin diferita. Aici se mai pot inca gasi terenuri rezidentiale si la 2-3 euro/mp, la o distanta de 10-15 km de oras, in Simeria, Calan, Cristur, Soimus sau Sacaram.

Aceste terenuri beneficiaza de aproape toate utilitatile, singurul element mai problematic fiind canalizarea, arata Madalina Constantin. Pentru a putea obtine autorizatia de construire, terenul pe care-l cumparati trebuie sa fie intravilan construibil.

Pentru terenurile intravilane agricole, procedurile de scoatere din circuitul agricol sunt extrem de costisitoare. Este important totusi ca lumea sa nu se arunce sa cumpere ieftin. Orice investitie, fie ea cat de mica, trebuie atent analizata, pentru descoperi toate punctele pozitive si negative, mai spune Nitescu.

Cum alegem terenul

Pentru a putea construi pe el, terenul trebuie sa indeplineasca cateva cerinte:
Sa fie in intravilanul localitatii. Pozitia acestuia in extravilan presupune introducerea in prealabil in intravilan, prin aprobarea de catre consiliul local a unui plan urbanistic zonal.
Sa nu fie in circuitul agricol. Un teren poate sa fie in circuitul agricol, desi este in intravilan.
Sa corespunda cu ceea ce dorim sa construim. Pentru a afla care este destinatia terenului, in conformitate cu regulamentul local de urbanism, trebuie sa obtinem un certificat de urbanism care specifica tipul constructiei ce se permite a fi ridicata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri