Impozitul pe tranzactiile imobiliare nu va fi platit de marii speculatori din cauza numeroaselor portite lasate de lege
Impozitul pe tranzactiile imobiliare, valabil de la 6 iunie, este un bir care nu va fi platit decit de romanii saraci si cinstiti, sustin analistii si consultantii financiari. Acestia avertizeaza ca impozitul, desi vizeaza speculantii de pe piata imobiliara, va figura doar pe hirtie, intrucit portitele lasate de lege sint extrem de multe si accesibile. Potrivit analistilor, noul impozit, aplicat la cistigul incasat in urma vinzarii unei proprietati, va incuraja evaziunea fiscala.

Situatiile gratiate de impozit sint numeroase si la indemina oricui, sustin avocatii, desi unii dintre acestia recunosc faptul ca exceptiile sint firesti. De exemplu, birul nu se aplica in cazul proprietatilor care se constituie ca aport in natura la capitalul social al unei firme. Desi poate fi un subterfugiu, nicaieri in Europa, aportul in natura la capitalul social nu se impoziteaza, ne-a spus Tiberiu Savu, avocat la Calin Zamfirescu & Partners. La rindul sau, analistul financiar Gabriel Biris spune ca aceasta exceptie poate fi de un real folos celor care vor sa scape de impozit: Acestia pot infiinta special o firma si vor aduce cu titlu de aport in natura la capital social un teren care valoreaza un milion euro. Astfel, vor primi parti sociale egale cu valoarea aportului la capital, iar acestea se vind ulterior chiar daca firma nu a functionat.

O noua meserie: combinatorii imobiliari. Schimbul imobiliar este o alta portita de care se vor folosi multi speculatori. Agentii imobiliari se vor transforma in combinatori imobiliari. De exemplu, A vrea sa vinda lui X, iar B vrea sa vinda lui Y. A face schimb cu B, se plateste doar taxa de timbru, dupa care A vinde lui Y si B vinde lui X. Astfel, nu se plateste impozit, spune Gabriel Biris. La fel se intimpla in cazul proprietatilor donate. Un imobil se doneaza unei rude pina la gradul al patrulea, iar aceasta poate vinde imediat constructia respectiva, fara a fi nevoita sa plateasca impozit. Si asta, deoarece veniturile obtinute din valorificarea terenurilor si constructiilor donate nu se impoziteaza, mai spune Biris.

Se vor intelege la pret!. Cum impozitul se va plati la cabinetele notariale, o data cu perfectarea actelor de vinzare-cumparare, notarii spun ca multi vinzatori se vor intelege cu cumparatorii pentru a fi de acord sa treaca in acte o valoare similara cu cea valabila la data dobindirii proprietatii. Astfel, sustin notarii, preturile caselor ori terenurilor vor ingheta, dar numai in acte. Noi nu putem face politie. Trecem in acte pretul declarat de parti, ne-a spus notarul Aurelian Popa Radulescu.

Rechinii vor scapa!. Piata imobiliara este estimata la peste 3 miliarde euro. Speculatorii se vor folosi de aceste bulevarde lasate de lege si doar oamenii saraci si cinstiti vor plati impozitul pe tranzactiile imobiliare, apreciaza Biris. Potrivit Codului Fiscal, impozitul de 10% se aplica in cazul constructiilor si terenurilor vindute mai devreme de trei ani de la dobindire.Conform legii, taxa nu se va aplica decit la profitul obtinut de proprietar in urma vinzarii unui bun imobil.

Analistul financiar spune ca intervalul de 3 ani nu va deranja nicicum speculatorii. De exemplu, o persoana fizica achizitioneaza un teren si construieste un bloc de locuinte. Gaseste cumparatori, dar nu le vinde. Face ante-contracte de vinzare-cumparare cu acestia, incheie si procuri irevocabile, in care specifica faptul ca dupa trei ani ei devin proprietari de drept. Sigur, incaseaza si banii in avans, explica Biris.

Cum se fenteaza Fiscul

Se declara in acte o valoare similara cu cea valabila la cumparare.

Se infiinteaza o firma (costurile nu depasesc 4,5 milioane lei), in care bunurile imobiliare se constituie ca aport in natura la capitalul social. Astfel, se obtin parti sociale care se vind ulterior.

Constructia sau terenul sint donate unei rude pina la gradul al patrulea. Aceasta vinde fara probleme bunul respectiv, tranzactia fiind scutita de plata impozitului, deoarece legea spune ca veniturile realizate din vinzarea constructiilor si terenurilor dobindite prin donatie nu se supun impozitarii.

Principiul anterior se aplica si in cazul schimbului imobiliar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri