Interesul tot mai mic pentru locuintele construite inainte de 1989 i-a determinat pe vanzatori sa lase din pret
Costurile de achizitie pentru apartamentele de bloc au inceput sa scada in ultima luna ca urmare a faptului ca cererea pentru astfel de locuinte s-a diminuat simtitor. Orasul care a resimtit din plin aceasta tendinta este Bucurestiul, unde preturile atinsesera cote greu de suportat de catre cumparatori. Desi oferta acopera la ora actuala cam 20-30% din cerere, paradoxal, piata imobiliara se confrunta cu un blocaj aproape total.

Practic, nu prea mai exista clienti pentru apartamentele de bloc, mai ales pentru cele situate in cartierele periferice. Acest fapt a facut ca preturile sa scada in aceste zone cu 10-15%, spune Monica Mihalache, director adjunct la agentia imobiliara Apulum 94 din Bucuresti. Spre exemplu, daca pentru un apartament cu doua camere intr-un cartier decent se solicitau in iarna circa 40.000-43.000 de euro, acum pretul cerut de vanzatori pentru o locuinta similara variaza intre 36.000 si 38.000 de euro.

Comportamentul cumparatorilor s-a schimbat. Ei nu se mai grabesc sa achizitioneze, ci analizeaza cu mai multa atentie ofertele. Oricum, piata este foarte sensibila la zvonuri, fapt care provoaca o oarecare incertitudine la nivelul factorilor implicati, arata Cosette Tutunea, directorul general al agentiei Casa-Rom Invest. Ea apreciaza totusi ca preturile nu vor scadea foarte mult. Ar fi bine ca vanzatorii sa solicite unui specialist o evaluare a locuintei pentru a sti exact cam cat sa ceara pentru apartament. Astfel, nu am mai asista la preturile aberante pe care le cer unii proprietari, mai spune Tutunea. In schimb, locuintele din zona centrala a Capitalei se mentin la acelasi nivel al costurilor de achizitie, si ca urmare a faptului ca aceasta oferta se adreseaza unei alte categorii de clienti.

Aproape aceeasi situatie o regasim si la Constanta. Si aici preturile pentru apartamentele din zonele periferice sunt in scadere, insa procentul este sub 10%. Tendinta merge spre stabilizarea costurilor sau spre o usoara scadere pentru locuintele din zonele de la marginea orasului. In acelasi timp insa, in zonele centrale si mai ales la apartamentele cu vedere la mare preturile sunt chiar in crestere, spune Adrian Buha, directorul agentiei imobiliare Tomis din Constanta.

Daca apartamentele sunt din ce in ce mai putin cautate, terenurile se vand foarte bine la Constanta. Spre exemplu, la Mamaia s-au vandut toate terenurile care erau disponibile. De asemenea, multi cumparatori se orienteaza catre locuinte noi - apartamente sau vile, explica Buha.

Si in Timisoara piata apartamentelor este blocata.
Pretentiile exagerate ale proprietarilor au facut ca cei interesati de achizitionarea unei locuinte sa se afle, practic, in imposibilitatea de a plati pretul solicitat. In ultima perioada, preturile au scazut cam cu 5% in Timisoara. Multi au contractat credite pentru achizitia de masini sau obiecte electrocasnice, si nu mai reusesc sa faca alte imprumuturi care sa poata acoperi costurile pentru cumpararea unui apartament, explica Dan Zaiber, directorul agentiei Reflux.

Se pare ca Brasovul este tocmai exceptia care confirma regula. In orasul de la poalele Tampei preturile sunt in crestere, desi si aici piata imobiliara cunoaste un oarecare blocaj. Brasovul este un oras foarte cautat in ultima vreme, datorita caracterului turistic de care dispune, iar apartamentele nu sunt chiar foarte vechi. Proprietarii sunt constienti ca cer bani multi, dar nu prea lasa din pret. Foarte putini sunt dispusi sa negocieze, spune Ciprian Apostol, directorul agentiei imobiliare Casa Lux. Ca o concluzie, putem spune ca deocamdata piata este blocata, iar preturile sunt intr-o usoara scadere. Care va fi trendul? Foarte greu de anticipat. Piata este inca imatura, iar bursa zvonurilor are un mare rol in stabilirea preturilor.

Pretul apartamentelor

Pretul mediu solicitat pentru un apartament de doua camere confort I situat in cartierul bucurestean Drumul Taberei a scazut din februarie 2005 pana in prezent cu circa 5.000 de euro, ca urmare a diminuarii interesului pentru acest tip de locuinte.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri