In conditiile in care contracteaza un credit ipotecar in scopul de a inchiria imobilul achizitionat, cumparatorul trebuie sa-si faca temeinic calculele, deoarece este posibil ca suma primita drept chirie sa nu acopere rata. Perspectivele sint bune insa in cazul apartamentelor de lux.

Investitiile imobiliare sint considerate a fi extrem de profitabile. Evolutia pietei a facut ca acest lucru sa fie valabil pentru persoanele cu venituri mari. Daca pina acum citiva ani cumpararea unui aparta-ment intr-un bloc vechi, prin credit ipotecar, era o investitie foarte avantajoasa datorita pretului destul de mic si a chiriilor mari, evolutia pietei din ultimii ani a schimbat radical situatia. Un credit pentru cumpararea unui apartament vechi poate aduce profit doar in conditiile unui avans care depaseste 50% din valoarea locuintei. Rentabile sint, in opinia specialistilor, investitiile in apartamentele de lux, mai ales in cele situate in nordul Capitalei. Pretul unei astfel de locuinte este de peste 200.000 de euro, insa si chiria poate depasi 2.000 de euro. Cum avansul este de minimum 20% din valoare, deci cel putin 40.000 de euro, este clar ca un astfel de credit poate fi contractat doar de o familie cu venituri mari.

Posibilitati limitate

Apartamentele din blocurile vechi au fost vazute mult timp drept o investitie rentabila. Cresterea cererii in urma numarului mare de credite acordate de catre banci a dus la o explozie a preturilor. In prezent, specialistii de pe piata imobiliara sint sceptici in ceea ce priveste posibilitatea de a acoperi din chirie rata si de a mai si ramine cu ceva bani in buzunar. Apartamentele de cartier sint cautate, insa preturile au crescut, iar chiriile au stagnat, spune Alexandru Petrescu, general manager al agentiei Esop Realtor. O simpla simulare arata care este situatia. Trebuie spus ca termenii de acordare a creditului difera de la banca la banca. Unele ofera dobinda mai avantajoasa, altele o perioada mai lunga de creditare.

Avans mare

Garsonierele si apartamentele sint cautate de catre cei care vor sa inchi-rieze o locuinta, in vreme ce solicitarile pentru inchirierea apartamentelor cu trei camere sint destul de putine. O garsoniera intr-un cartier precum Berceni sau Pantelimon costa 28-30.000 de euro. Daca s-ar da avansul minim de 20% solicitat de banca s-ar contracta un credit de 24.000 de euro. In conditiile rambursarii creditului in 20 de ani, cu o dobinda de 9,5% pe an, s-ar ajunge la o rata lunara de 225 de euro.

Insuficient, in conditiile in care chiria pentru un astfel de imobil este de cel mult 150 de euro, daca locuinta are imbunatatiri. Pentru a nu mai scoate bani din buzunar, cumparatorul trebuie sa dea un avans de 50%. Rata lunara ar fi de 140 de euro. Avansul va trebui sa fie mai mare daca se doreste amortizarea investitiei intr-un interval de timp mai scurt.

Pret mai mare

Situatia se repeta si in cazul unui apartament cu doua camere intr-o zona pozitionata similar pe piata imobiliara. Pretul unei astfel de locuinte ajunge la 38-40.000 de euro. Avansul minim este de 8.000 de euro, iar suma imprumutata este de 32.000 de euro. In conditiile enuntate mai sus s-ar plati o rata de 301 euro. Drept chirie s-ar putea cere cel mult 200 de euro. Pentru a plati o rata lunara de 200 de euro ar trebui contractat un credit de 21.295 de euro. Cu cit va dori sa-si amortizeze investitia mai repede, cu atit va creste avansul.

Luxul se plateste

Se considera ca mai avantajoase sint creditele contractate pentru achizitionarea unui apartament luxos, intr-un bloc nou dintr-o zona buna a Capitalei. Consider ca cel mai sigur plasament este intr-un imobil din zona de nord a Capitalei. Pretul apartamentelor porneste de la 200.000 de euro, spune Gabriel Marchievici, managing partner la agentia Eurisko. Acesta apreciaza ca investitia se poate amortiza in 8-10 ani. Este posibil, in conditiile in care chiria este intre 1.800 de euro si 2.500 de euro lunar, insa numai daca persoana care cumpara plateste toata suma odata, fara a contracta un credit. In cazul in care se apeleaza la o banca, situatia se schimba.

Astfel, avansul pe care va trebui sa-l dea solicitantul este de 40.000 de euro. Pentru un credit de 160.000 de euro, pe o perioada de 20 de ani, rata lunara va fi de 1.500 de euro. Este o varianta profitabila, insa, dupa cum se poate vedea, accesibila persoanelor potente financiar. Persoanele cu venituri medii nu au prea multe variante. Singura conditie pentru a-si plati creditul din chirie este sa dea un avans mare. Cum piata imobiliara a amortit in ultimele luni, nu exista semnale ca situatia s-ar putea schimba prea curind.

Diversitate in conditiile de creditare

Oferta de creditare pentru achizitionarea unei locuinte difera de la o banca la alta. In general, creditele se acorda pe o perioada de 20-25 de ani. Unele banci dau credite in euro pe 20 de ani si in lei pe 25 de ani. De asemenea, sint banci care au extins perioada de creditare la 30 de ani. Dobinda este de pina la 11% pe an pentru creditele in euro, in vreme ce la cele in lei se situeaza intre 11 si 29%, dar exista si o banca ce a anuntat o dobinda de doar 9,5% pe an. Dosarul trebuie sa fie complet. In afara actelor de proprietate, sint necesare, printre altele, documentele care sa ateste veniturile solicitantului: adeverinta de venit de la locul de munca, si daca acesta a obtinut venituri din alte surse (chirii, activitati independente) trebuie facuta dovada prin acte de la administratia financiara. In cazul in care proprietarul nu are nici intabulare, nici cadastru, atunci acestea trebuie facute. Pentru a cunoaste bine acest lucru, doritorul trebuie sa mearga la banca aleasa pentru a se informa asupra conditiilor acordarii creditului, dar si asupra actelor pe care trebuie sa le contina dosarul. Cit priveste garantiile, in general se solicita ipoteca pe imobilul cumparat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri