Inundatiile care s-au abatut in ultimele saptamani asupra tarii noastre nu au afectat bugetul companiilor autohtone de asigurari, avand in vedere ca majoritatea celor afectati sunt din mediul rural, unde procentajul asigurarilor de bunuri si locuinte este sub unu la suta.

Conform estimarilor companiei Allianz-Tiriac, la nivelul intregii piete figureaza ca fiind asigurate doar un numar de 40.000 de gospodarii din mediul rural, dintr-un total de patru milioane de case. In ceea ce priveste distributia pe regiuni, in Moldova, zona cea mai afectata de inundatii, figureaza cel mai mic numar de case asigurate. In ceea ce priveste asigurarile pentru culturi agricole, situatia este ceva mai buna decat cea a locuintelor, mai ales la nivelul culturilor aflate in administrarea persoanelor juridice. La nivelul intregii tari, suprafata agricola asigurata in acest moment este de circa doua milioane hectare dintr-un total de 6,5 milioane de hectare. Astfel, valoarea primelor subscrise pentru acest tip de asigurare la Allianz-Tiriac se ridica la un milion de euro, aferenta unei suprafete de 530.000 de hectare, dintre care 700.000 de euro doar in partea de est a tarii, unde au fost asigurate 140.000 de hectare. Despagubirile pentru culturile afectate in urma inundatiilor vor fi suportate, insa, de stat, conform Legii 381 privind riscurile catastrofice.

Ar fi necesara o asigurare obligatorie, plus una voluntara

"Mai grave sunt pagubele din infrastructura, si anume podurile, caile ferate si drumurile afectate. Ma indoiesc ca ele au fost asigurate", sustine Marius Onorei, director de Relatii Publice la compania Allianz-Tiriac. In prezent, locuintele asigurate reprezinta doar opt la suta la nivelul intregii tari, majoritatea acestora fiind din mediul urban, conform spuselor lui Dan Constantinescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). "Este nevoie de o constientizare individuala si de o educatie mai puternica in acest domeniu. Cu sume rezonabile se putea evita un asemenea risc. Este necesara o asigurare in doi pasi: o asigurare minimala obligatorie, dublata de o asigurare voluntara, care ar fi de ajuns pentru acoperirea intregii valori a locuintei", considera presedintele CSA. La randul sau, Marius Onofrei este de parere ca o asemenea masura ar putea intra in vigoare cel mai devreme in 2007, desi pana acum s-a vehiculat data de 1 ianuarie 2006. "Din punct de vedere tehnic, nu este foarte usor sa realizezi o astfel de asigurare obligatorie. Acest lucru necesita realizarea unui studiu la nivelul intregii tari si calcularea costului reasigurarii, avand in vedere ca tara noastra este o zona cu risc destul de ridicat", sustine acesta.

Costul politei pentru o casa expusa viiturilor, doar 850.000 de lei pe an

Conform datelor companiei Omniasig, o asigurare pentru o casa din beton sau caramida din mediul rural, aflata in apropierea unui rau ar costa, cu aproximatie, 840.000 de lei pe an, pentru o suma asigurata a cladirii de 400.000.000 de lei. Tipul de contructie luat in calcul are structura de rezistenta din beton armat si caramida, fundatie de beton, si acoperis din tigla, iar anul constructiei este 1980. Riscurile asigurate prin polita respectiva sunt de incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri, cutremur si riscuri atmosferice (inclusiv inundatia).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri