Industria aviatica va fi incercata din greu in aceasta iarna. Se va observa o scadere de pana la 10% a operatiunilor din cauza crizei economice cumulata cu pretul crescut al petrolului, este de parere Peter Voets, director de marketing al easyJet pentru Europa Centrala si de Est.
„Ne asteptam la scaderi si in ceea ce priveste gradul de ocupare, cu pana la 8-10% pentru aceasta iarna. Acest lucru este aplicabil pentru toate pietele, nu doar pentru cea din Romania”, adauga reprezentantul easyJet.

El considera ca in mod cert, multi operatori aerieni nu vor supravietui iernii, numai companiile cele mai eficiente urmand sa supravietuiasca. „Vor avea de suferit in principal companiile mici si ineficiente care au o situatie financiara slaba. In acest moment totul se reduce la eficienta, nu la modelul de afaceri”, este de parere el.

In ciuda perioadei dificile care va cuprinde industria aviatica, pana cel devreme primavara lui 2009, operatorii low cost pot profita pentru atragerea unul numar mai mare de pasageri pe segmentul business.

In contextul economic actual, oamenii de afaceri fac economii si atunci cand vine vorba de calatoriile cu avionul, indreptandu-si atentia catre operatorii cu tarife scazute. „In ultimele doua luni numarul pasagerilor a crescut cu 20% in timp ce liniile traditionale inregistreaza scaderi ale nivelului de operatiuni, sau stagneaza, in cel mai bun caz. In prezent, 20% dintre pasagerii nostri calatoresc in scop de afaceri, insa pe termen mediu asteptam ca acest numar sa creasca la 25%”, explica Voets.

Chiar daca multi operatori au luat decizia reducerii de personal, pentru reducerea costurilor cu foarta de munca, easyJet nu are in plan astfel de masuri. „Nu avem in plan sa facem concedieri. Cresterea de 17% de anul acesta ne-a permis sa angajam sute de noi piloti si personal de zbor in 2008”, mai afirma reprezentnaul operatorului aerian cu tarife scazute.

In ceea ce priveste piata din Romania, easyJet va continua sa opereze cursele pe care le are in prezent in portofoliu. „Nu avem in plan sa renuntam la nici o cursa din si spre Romania. Vom fi flexibili la schimbarile ce pot interveni iarna acesta, insa intentionam sa continuam sa ne marim cota de piata in fata competitorilor nostri. Momentan lucram la orarul de vara pentru 2009 si evaluam posibilitatile unor noi rute din Romania precum si in regiune”, spune Voets.

In prezent easyJet leaga Romania de Spania (Bucuresti-Madrid Brajas), zbor operat zilnic, si Italia (Milano Malpensa), cursa operata de cinci ori pe saptamana.

Pentru 2008, reprezetantii companiei estimeaza un profit de 110-120 mil lire sterline. „Anul acesta am inregistrat o crestere de aproximativ 17% comparativ cu anul trecut, iar in 2009 ne asteptam la o crestere cu o singura cifra”, mai spune Voets.

easyJet detine in prezent 162 de aeronave care acopera 394 de rute intre 105 aeroporturi din 28 de tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri