Explicatia falimentului SkyEurope este razboiul tarifelor cu cei de la Wizz Air, care beneficiaza de o sustinere financiara substantiala din partea unui fond american de private equity, in opinia lui Gheorghe Racaru, fostul sef la Blue Air si Tarom.
Chiar daca a pierdut pozita de lider pe piata locala de low-cost tocmai din cauza ca nu a intrat in aceasta lupta, Blue Air nu intentioneaza nici pe viitor sa ia parte la batalia preturilor care pare pierduta inca din start.

“Cea mai mare greseala facuta de SkyEurope a fost ca a intrat in lupta tarifelor cu Wizz Air pentru suprematia pe piata poloneza. Blue Air nu va intra niciodata in acest razboi al preturilor care ne-ar face sa avem soarta SkyEurope, intrucat nu avem in spate un investitor ca Indigo Partners”, declarat, pentru Wall-Street, Gheorghe Racaru (foto), directorul de strategie al holdingului detinut de omul de afaceri Nelu Iordache, din care face parte si Blue Air.

Wizz Air a fost fondata la sfarsitul lui 2003 de actualul presedinte, Jozsef Varadi, fost director al companiei de linie Malev.

Principalul investitor al companiei este Indigo Partners, un fond de private equity din Statele Unite afiliat la TPG Capital, condus de David Bonderman, care in 2007 ocupa locul 105 in topul Forbes al celor mai bogati americani, cu o avere estimata la 3,3 miliarde de dolari. TPG Capital este unul dintre cele mai mari grupuri de investitii in transporturi pe plan mondial.

Wizz Air a intrat pe piata locala de zboruri low-cost in iulie 2006. Prima cursa a fost pe ruta Targu-Mures - Budapesta si estimeaza pentru acest an un trafic de 1,7 milioane pasageri.

Linia low-cost a transportat, in primele noua luni ale anului, 1,2 milioane de pasageri pe rutele din si catre Romania.

Astfel, operatorul maghiar a ajuns la o cota de piata de 44,9%, in luna septembrie, conform datelor furnizate de companie.

Wizz Air opereaza in prezent 31 de rute din si catre Romania, ajungand la 230 de zboruri saptamale in septembrie.

Blue Air este o companie cu capital 100% privat romanesc, fiind autorizata sa efectueze zboruri regulate interne si internationale de pasageri, zboruri de tip charter la cerere si transporturi cargo.

Operatorul a inregistrat o cifra de afaceri de 124,1 milioane euro, in 2008, si estimeaza 170 de milioane euro pentru 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri