Comitetul pentru Situatii de Urgenta analizeaza daca se impune prelungirea masurii inchiderii spatiului aerian in urma norului de cenusa produs de eruptia vulcanica din Islanda.
[Update] Spatiul aerian al Romaniei ramane inchis pana luni la ora 12.00, a decis Comitetul pentru situatii de urgenta intrunit la Guvern.

109 zboruri au fost anulate duminica pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (Otopeni), iar alte 14 pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa-Aurel Vlaicu, a comunicat Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).

Astfel, potrivit situatiei de la ora 10.00, pe Otopeni sunt anulate: Tarom inspre si dinspre Londra, Paris, Viena, Amsterdam, Frankfurt, Munchen, Bruxelles, Zurich, Madrid, Barcelona, Valencia, Roma, Venetia, Sofia, Istanbul, Iasi; dinspre Larnaca, Tel Aviv, Cairo, Beirut, Dubai, Suceava, Bacau, Cluj, Timisoara; Air France inspre si dinspre Paris; Air Moldova inspre si dinspre Chisinau; Alitalia inspre si dinspre Milano si Roma; Austrian Airlines inspre si dinspre Viena; British Airways inspre si dinspre Londra; Carpatair inspre si dinspre Bari; EasyJet inspre si dinspre Madrid si Milano; El-Al inspre si dinspre Tel Aviv; Finnair inspre si dinspre Helsinki; Fly Baboo inspre si dinspre Geneva; KLM inspre si dinspre Amsterdam; Lufthansa inspre si dinspre Frankfurt, Munchen, Dusseldorf, Milano; LOT inspre si dinspre Varsovia; Malev inspre si dinspre Budapesta; Swiss Air Lines inspre si dinspre Zurich; Turkish Airlines inspre si dinspre Istanbul.

De asemenea, pe Otopeni au fost anulate: Blue Air inspre si dinspre Londra, Paris, Roma, Bergamo, Catania; sosiri de la Madrid si Malaga; Wizz Air plecari spre destinatiile Londra, Roma, Dortmunt, Treviso; sosiri dinspre Roma si Madrid; Germanwings inspre si dinspre Stuttgart.

Secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor, Marin Anton, a declarat inaintea sedintei ca va propune prelungirea masurii de inchidere a traficului aerian si in aceasta dupa-amiaza, dar ca decizia va fi luata de Comitet. Anton a precizat ca situatia se imbunatateste, informeaza NewsIn.

Comitetul de urgenta reunit la Guvern sambata, 17 aprilie, a decis inchiderea totala a spatiului aerian al Romaniei, din cauza norului de cenusa vulcanica provenit din Islanda, incepand cu ora 18.00, pana duminica la ora 12.00.

Premierul Boc a recomandat populatiei sa se informeze din timp asupra posibilitatilor pe care le au de a calatori. "CFR a suplimentat trenurile unde este posibil, la Budapesta si Viena, in functie de posibilitatile existente", a anuntat primul-ministru. In ceea ce priveste posibilitatile de despagubire ale calatorilor, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Marin Anton a precizat ca firmele de transport aerian pot invoca forta majora ca scuza. "Companiile nu sunt obligate sa despagubeasca calatorii pentru ca este o situatie speciala, un caz de forta majora. Solutia este relocarea pasagerilor cand cursele vor fi reluate", a declarat Anton.

Autoritatile au anuntat de asemenea ca norul nu este periculos pentru sanatatea populatiei, nici macar daca va ploua.

Restrictiile de zbor impuse din cauza norului de cenusa aduc companiilor romanesti de stat pierderi de pana la 2 mil. de euro zilnic, cele mai importante fiind inregistrate de operatorul de zbor Tarom, care are pierderi de circa 1,1 mil. euro pe zi.

De asemenea, potrivit IATA, impactul financiar al norului vulcanic asupra companiilor aeriene este de peste 200 de milioane de dolari pe zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri