Ca in fiecare an, incepand din luna decembrie si pana in luna martie, majoritatea statiunilor din Carpati, protejate impotriva vantului si avalanselor de pe creste si de padurile care le inconjoara, se acopera cu un strat de zapada, iar pantele din apropiere se transforma in piste de schi alpin, schi fond, schi randonne sau sanie, cu grade diferite de dificultate.

Acum, impatimitii sporturilor de iarna iau cu asalt cele mai pitoresti zone turistice in care ospitalitatea gazdelor a trecut demult granitele tarii. Printre acestea se numara si statiunile turistice de pe Valea Prahovei unde, mii de romani sunt asteptati pe partiile amenajate pentru cel mai apreciat hobby de sezon-vacantele la schi, iar o succinta radiografie a oportunitatilor pentru practicarea acestui sport va ofera posibilitatea de a opta pentru cele mai pertinente variante. Similar renumitelor statiuni montane din strainatate, in majoritatea locatiilor autohtone din Carpati, atractiile sezonului sunt schiul alpin, fond, randonne si sania.

Potrivit opiniei unanime a monitorilor de schi de pe Valea Prahovei, statiunea Poiana Brasov este considerata cea mai frumoasa statiune de schi din Romania, iar schiul alpin se afla in fruntea preferintelor turistilor, desi este un sport greu de practicat si in care nu se poate atinge perfectiunea. In ultimii ani, tot mai multi romanii au facut un veritabil hobby pentru vacantele la schi si, in pofida faptului ca in tara noastra sa afla un numar mare de statiuni care ofera posibilitati de practicare a acestui sport, destinatia cea mai cautata ramane Valea Prahovei, aici inregistrandu-se cateva zeci de mii de turisti in fiecare iarna (pentru Revelionul din acest an biletele s-au epuizat).

O particularitate a zonei o constituie si faptul ca, in timp ce aproximativ 80% dintre schiorii romani aleg partiile cu grad redus de dificultate, majoritatea turistilor straini isi petrec vacantele de iarna in Romania pentru a invata sa schieze. Interesant este si faptul ca in acest an, vacantele de schi autohtone au ajuns sa coste mai mult decat cele din strainatate. Spre exemplu, un sejur pentru o persoana in Austria, in cazul in care se formeaza un grup, costa in jur de 350 de euro, in timp ce la noi doar pentru cazare se percepe acest cuantum. Dar iata ce pot gasi in acest an pasionatii sportului alb in locatiile cele mai aglomerate de pe Valea Prahovei.

Astfel, la Poiana Brasov, aflata la numai 12 kilometri de municipiul Brasov, in masivul Postavarul (1801 metri altitudine) oferta de sezon include peste 12.000 metri de partii, printre cele mai renumite fiind Lupul, Kanzel, Subteleferic Ruia, Sulinar, Bradul, Doamnei. Partia Lupului (2850 de metri) se afla la o altitudine de 775 de metri si este relativ dificila pentru un schior incepator, in timp ce partia Kanzel desi are un grad de dificultate ridicat, prezinta doua variante de ocolire -medie si usoara. Lungimea partiei este de 350 de metri, iar altitudinea de 134 de metri. Partia Subteleferic este una cu grad de dificultate ridicat si necesita o buna cunoastere a tehnicilor schiului alpin in conditiile in care aceasta are lungimea de 1000 de metri si altitudinea de 280 de metri.

In schimb, partia Ruia - 540 de metri lungime, are un grad de dificultate mediu, fapt pentru care este foarte aglomerata pana la sfarsitul sezonului. Sulinar este o partie accesibila celor care stapanesc cat de cat tehnicile schiului alpin si poate fi folosita la nivel avansat. Lungimea ei este de 2441 de metri, iar altitudinea de 645 de metri. Pentru incepatori exista partia Doamnei care face legatura dintre Kanzel si Zidul Mare. Si partia Drumul Rosu este usor practicabila de incepatori, fiind cea mai lunga partie din statiune (3821 de metri si o altitudine de 630 de metri). Bradul este tot o partie pentru incepatori, aici desfasurandu-se majoritatea concursurilor de initiere. Partia are o lungime de 458 de metri si altitudinea de 77 de metri. In plus, aici se afla si doua tunuri pentru zapada artificiala. Stadion este una dintre cele mai accesibile partii, utilizata preponderent pentru incepatori. Lungimea partiei este doar de 300 de metri, iar altitudinea de 32 de metri. Statiunea Poiana Brasov poseda si cateva instalatii de transport pe cablu-doua cabine, o gondola si sapte teleschiuri. Cele mai aglomerate sunt Telecabina Capra Neagra, telecabina Kanzel, Telegondola si teleschiurile Bradul, Stadion, ICPAT, Ruia si Kanzel. Seara se poate schia pe partia Bradul, unde functioneaza o instalatie nocturna.

Cele mai importante linii de teleschi sunt Ruia (501 metri lungime, 198 de metri altitudine si capacitate de 720 de persoane pe ora); Slalom (575 de metri lungime, 217 metri altitudine si capacitate de 600 de persoane pe ora), Bradul (458 de metri lungime, 77 de metri altitudine si 900 de persoane pe ora capacitate) si teleschiul Subteleferic (492 de metri lungime, 188 de metri altitudine si o capacitate de 500 de persoane pe ora). In viitorul apropiat la Poiana Brasov urmeaza sa fie inaugurat un patinoar de dimensiuni olimpice, cu instalatie de gheata artificiala si iluminat nocturn. Statiunea Predeal are si ea partii foarte cunoscute si frecventate de turisti, cele mai multe dintre acestea avand un grad de dificultate usor si foarte usor. Singura partie dificila este Subteleferic, a carei lungime este de 1200 de metri, diferenta de nivel de 350 de metri si inclinatia 31%. Clabucet este o partie de nivel mediu, de 2100 de metri lungime si o diferenta de nivel 20%. Cocosul este tot o partie de nivel mediu, de 2250 de metri lungime, 394 de metri diferenta de nivel si o inclinatie de 18%. Partia Clabucet sosire este o partie usoara, cu instalatii de zapada artificiala si iluminat nocturn. Are o lungime de 800 de metri, diferenta de nivel de 160 de metri si inclinatia de 20%.

Partia Clabucet varianta este tot o partie usoara, de 790 de metri lungime, 160 de metri diferenta de nivel si o inclinatie de 20%. Si aceasta partie beneficiaza atat de zapada naturala, cat si de zapada artificiala. Foarte usoara este partia Clabucet scoala-o lungimea de numai 200 de metri, cu o diferenta de nivel de 30 de metri si inclinatia de 15%. Subteleferic inferior este tot o partie foarte usoara, de 670 de metri lungime, o diferenta de nivel de 45 de metri si inclinatia de 7%. Partia Clabucet 3 este de nivel mediu, de 320 de metri lungime si inclinatia de 31%. Tot de nivel mediu este si Paraul Rece, de 520 de metri lungime si diferenta de nivel de 160 de metri. Si la Predeal functionaza mai multe instalatii de transport pe cablu, deschise zilnic intre orele 9.00 17.00 sau 21.00. Telescaunul Clabucet are lungimea de 1713 metri, urcarea se face pana la altitudinea de 1053 1445 de metri si dureaza 14 minute.

Capacitatea teleschiului este de 600 de persoane. Aceeasi capacitate are si teleschiului Clabucet 2, cu o lungime de 1713 metri, care urca la aceeasi altitudine. Clabucet sosire 1 are lungimea de 640 de metri, iar urcarea pana la 1040 1194 de metri dureaza 4 minute. Capacitatea instalatiei este de 600 de persoane pe ora. Teleschiul Clabucet sosire 2 are lungimea de 648 de metri, urca pana la 1040 1194 de metri si o capacitate de 700 de persoane. Teleschiul Clabucet plecare are 489 de metri lungime. Altitudinea pana la care urca este de 1271 1420 de metri si o capacitate de 700 de persoane.

O alternativa o constituie si miniteleschiul de 200 de metri lungime a carui ascensiune se face pana la 1050- 1080 de metri altitudine si are o capacitate de 200 de persoane pe ora. Teleschiul Paraul Rece are 480 de metri lungime, ascensiunea dureaza 3 minute pana la altitudinea de 860 1016 de metri. In statiunile Sinaia, Azuga si Busteni, majoritatea partiilor au grade medii de dificultate, fapt care le recomanda shiorilor cu experienta. Astfel, la Sinaia, partia Carp, una dintre cele mai cunoscute din tara este relativ dificila, fiind recomandata schiorilor profesionisti. Partia are o lungime de 2500 de metri si o inclinatie de 24%. Tot o partie nerecomandata incepatorilor este si Papagal, de 2140 de metri lungime. Relativ mai accesibile sunt Partia Vanturis (2350 de metri lungime), Valea Dorului (1180 de metri), Turistica (2800 de metri si inclinatia de 16,6%.). In Azuga se gasesc doua partii de schi-Sorica si Olimpica. Ambele sunt pentru avansati. Prima are o lungime de 2100 de metri, iar cea de a doua 3042 de metri.

In Azuga sunt si doua instalatii de transport pe cablu. In context, potrivit profesorului Ion Neagu (50 de ani), unul dintre cei mai buni monitori de schi de pe Valea Prahovei, partia cea mai buna din Romania este Sorica din Azuga: Aceasta partie nu este foarte aglomerata si este potrivita atat pentru cei care vor sa invete, cat si pentru avansati. Nu este rea nici partia de la Sinaia, dar acolo sunt mijloace slabe de urcare. La Busteni turistii pot schia pe partia Kalinderu, care are un grad de dificultate mediu si lungimea de 1500 de metri.

Latimea partiei este de 40 de metri, iar inclinatia de 37%. Pretul pentru cursurile de schi pe Valea Prahovei sunt in medie de 10 euro pe ora. La grupuri de cate 3 persoane se fac reduceri de 250.000 de lei pentru fiecare cursant. Un curs de schi obisnuit dureaza 5 zile si se desfasoara in sedinte de cate doua ore pe zi. Ulterior, schiorului cursant i se permite sa abordeze orice tip de partie. Echipamentul pentru schi poate fi inchiriat sau cumparat de la fata locului. O pereche de schiuri noi, cu legaturi cu tot costa in jur de 400 de euro, betele- 50 de euro, iar bocancii in jur de 200 de euro. Un costum de firma poate ajunge si la 2000 de euro, iar pentru caciula, ochelari si manusi de calitate se poate plati cateva sute de euro. Cert este ca un echipament complet cumparat in statiuni poate sa coste cel putin 1000 de euro. In cazul in care preferati sa inchiriati echipamentul acesta costa intre 250.000 si 300.000 de lei pe zi.

Totodata, pentru serviciile unui instructor specializat puteti apela la scolile de schi inregistrate, cele mai cunoscute fiind AS 2 Extreme, Clabucet Sosire, Fotal, Fratila SNC, Fulg de nea, Fun sport. In privinta transportului pe cablu, pe Valea Prahovei se practica de cativa ani sistemul cartelelor (la Predeal si Poiana Brasov pentru 10 puncte se achita 320.000 de lei, fiecare urcare fiind taxata cu un punct, iar pentru telescaun doua puncte).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri