Litoralul a īnregistrat anul acesta o scadere de circa 20%, īn special datorita inundatiilor si a vremii nefavorabile. Preferintele s-au orientat, īn 2005, catre munte (pentru care s-a īnregistrat o crestere de 15%), pentru pensiunile agroturistice si pentru statiunile balneare (stationare).

Potrivit datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica (INS), pentru primele 9 luni ale anului, turismul intern organizat prin agentiile de turism a īnregistrat o scadere de 14,5% a numarului de turisti, fata de perioada similara a anului precedent.

Pensiunile agroturistice sunt din ce īn ce mai cautate de clientii agentiilor de turism. Revelatia anului īn ceea ce priveste turismul rural este regiunea Maramuresului. Pentru zona montana, sunt īnregistrate solicitari īn sezonul de iarna, īn special pentru Poiana Brasov si Valea Prahovei. Cererea pentru statiunile balneoclimaterice are propriu segment fidel, datorita preturilor mai mici fata de destinatiile montane.

Citeste si:

“Estimam cresterea numarului de turisti si a noptilor de cazare cu 12-15% fata de 2004. Īnsa exista si o tendinta puternica a turistilor individuali, care viziteaza Romānia utilizānd Internetul. Din punct de vedere calitativ, se evidentiaza valoarea unor produse romānesti care se pot compara cu alte produse de pe alte piete. Cele mai solicitate produse au fost cele de turism rural si circuitele. Apoi, īn ordinea preferintelor pentru turistii straini, urmeaza evenimentele, turismul balnear, muntele, Delta Dunarii si Litoralul Marii Negre, ” a declarat presedintele ANAT, Lucia Morariu.

Principalele piete de pe care provin turisti straini sunt cele europene – īn special Germania, tarile nordice, Franta, Italia si Marea Britanie. Din afara Europei, cei mai multi turisti provin din Japonia, SUA si Canada. De remarcat ca de pe aceste piete se īnregistreaza o crestere constanta de 25% pe an. De asemenea, un segment important al turistilor, aflat si el īn crestere, este al celor veniti pe croaziere (īn special dunarene, dar si acostari ale companiilor oceanice īn Constanta). Pentru croazierele dunarene, ANAT estimeaza o crestere de 25% īn 2005, fata de 2004. Majoritatea turistilor de croaziera au provenit din tarile de limba germana (Germania, Austria, Elvetia), urmati de SUA, Marea Britanie, Franta si tarile scandinave.