1 / 9

Domeniile care s-au dezmortit

Peste 710.000 de salariati au disparut din economie in perioada ianuarie 2009 – ianuarie 2011, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Astfel, daca la inceputul lui 2009, primul an complet de criza din Romania, in economie lucrau 4,807 milioane de oameni, la sfarsitul lui ianuarie 2011, numarul salariatilor s-a redus la 4,095 de milioane.

In tot acest timp, somajul a continuat sa scada, chiar daca in multe dintre statele din Uniunea Europeana (UE), numarul somerilor a crescut de la o luna la alta, ori sa mentinut constant, la valori foarte ridicate. Anumite voci din economie au pus reducerea somajului pe seama iesirii din sistem a celor care primeau ajutor de somaj.

Multi dintre cei disponibilizati care s-au reangajat nu apar nici in evidentele INS, pentru ca au hotarat sa lucreze ilegal. Au ales sa se adaptaze ocolind legea.

Romania se pregateste sa iasa oficial din recesiune pe 13 mai, cand INS va anunta cum a mers economia in primul trimestru. Astfel ca, dupa o perioada de restructure si taieri, companiile ar putea relua angajarile. Insa nu vor cauta aceiasi oameni ca inainte de toamna lui 2008, ci un nou tip de salariati, pozitii si competente.

Reluarea angajarilor de catre companiile prezente in Romania nu va avea loc datorita iesirii oficiale din recesiune pentru ca, de fapt, succesiunea proceselor este una inversa. In momentul in care companiile au cerere pentru serviciile si produsele lor, mai multi oameni vor fi angajati, productia va creste si, in consecinta, cifrele care vor marca iesirea din recesiune vor fi evidente”, spun reprezentantii Smartree Romania, furnizor de servicii de externalizare a activitatilor de salarizare si administrare de personal.

Compania a incercat sa surprinda tendintele de pe piata fortei de munca prin analizarea angajarilor si disponibilizarilor pe care le-au facut cei peste 150 de clienti din portofoliu.

“Sunt intr-adevar cateva industrii unde se poate observa o evolutie pentru acest an. De exemplu, in industria auto, dupa ce in trimestrele II si III ale anului trecut tendinta a fost de scadere a numarului de angajati, la final de 2010 si inceput de 2011 angajarile au fost din ce in ce mai numeroase. In zona de servicii financiare si consultanta se observa aceeasi tendinta de crestere, mai ales de la inceputul acestui an. Acelasi lucru se poate spune si despresectorul telecomunicatiilor”, afirma reprezentantii Smartree.

Exista totusi si domenii in care evolutia a fost inversa: angajari puternice in prima parte a anului 2010 si restructurari in cea de-a doua parte, asa cum este cazul sectorului de food & beverage, potrivit reprezentantilor Smartree Romania. Totusi, odata cu inceputul anului 2011 angajarile au fost reluate si in acest domeniu.

Printre sectoarele in care au avut loc angajari atat in 2010, cat si in 2011, se numara industria auto, dar si industria prelucratoare, datorita demararii unor procese de automatizare si optimizare in majoritatea companiilor, in ultimii doi ani de revenire din criza mondiala.

“Cel mai stabil domeniu in aceasta perioada a fost cel medical si farma, unde nu s-au efectuat angajari sau restructurari semnificative, in afara celor rezultate din cresterea sustenabila a sectorului”, mai spun reprezentantii furnizorului de servicii de externalizare a activitatilor de salarizare si administrare de personal.

Aflati in slide-urile urmatoare care vor fi cele mai cerute joburi post-recesiune de pe piata locala, in cele mai importante domenii de activitate din economie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri