1 / 5

Declin pentru salariile de intrare

“Evident ca a scazut dramatic si nu cred ca isi va reveni la nivelul din anul 2008, decat poate peste cativa ani, chiar daca criza isi va inversa trendul spre sfarsitul anului acesta sau in anul viitor“, considera head-hunter-ul George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta in resurse umane George Butunoiu Ltd.

Pe langa cererile in scadere pentru serviciile de recrutare, si nivelul salarial de la care se pleaca a intrat pe o panta descendenta.”Vor scadea bonusurile si comisioanele legate direct de afaceri. Deja au scazut salariile de intrare. Primesc cu 20-30% mai putin decat acum cinci luni”, a completat Butunoiu.

Scaderea pietei de recrutare pentru pozitii de top ar putea fi corelata cu scaderea bugetelor de resurse umane alocate de catre companii, dar si cu prudenta manifestata in prezent de piata de recrutare, conform lui Alexandru Vasile, Executive Search Sales Manager in compania Lugera & Makler.

Petra Votisky, managerul companiei Human Value International( HVI), explica scaderea cererilor pentru manageri ca un efect al crizei. “Avand in vedere climatul instabil, majoritatea companiilor incearca reducerea costurilor prin reanalizarea politicii de HR pentru 2009. Se depun eforturi considerabile pentru a pastra managerii cu adevarat competenti si din aceste motive se incearca reducerea altor categorii de costuri. Totusi, doar persoanele competente din functii-cheie vor fi mentinute“, spune Votisky.

Ea spune ca o alta posibila cauza pentru aceste scaderi consta in reorientarea companiilor de recrutare si selectie de personal catre servicii de head-hunting.

O parere diferita are insa head-hunter-ul George Butunoiu, care explica diminuarea cererii de manageri prin disparitia de pe piata unor companii. ”Numarul managerilor scade o data cu numarul firmelor, pe masura ce acestea dispar (falimente, achizitii etc.). Nu cred ca firmele isi vor reduce numarul de manageri doar pentru ca e criza. Poate ca se va intampla in cateva cazuri, insa nu suficient incat asta sa fie considerat ceva semnificativ”, a completat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri