2 / 4

Economistii: In Romania aveam deja prea multi pensionari

In anul 2009 aproximativ 115.000 de persoane au ales solutia pensionarii anticipate, reprezentand peste 10% din totalul de 1,3 milioane de pensionati inainte de varsta stabilita in lege. La acestia se adauga inca 906.000 de pensionati pe caz de boala, numar care crescut cu 50% in ultimii noua ani (de la 600.000 in 2001).

Statistic, aproape jumatate dintre cei 5,6 milioane de pensionari au ales sa iasa din campul muncii mai devreme decat prevede pragul de varsta standard. Astfel, desi varsta legala de pensionare este in jur de 63 de ani la barbati si 58 de ani la femei, varsta medie reala este de 54 de ani, din cauza permisivitatii sistemului, potrivit declaratiilor facute de premierul Emil Boc la jumatatea anului trecut.

Decizia executivului de a dubla decizia micsorarii salariilor bugetarilor cu decizia de inghetare a pensionarilor anticipate incearca sa evite fenomenul de retragere in masa din campul muncii a angajatilor de peste 50 de ani, care, in mod normal ar mai putea contribui cel putin zece ani la sistemele de pensii si contributii sociale.

"In Romania deja avem prea multi pensionari comparativ cu cei care platesc asigurari sociale, inclusiv din cauza numarului mare de pensionari anticipate", subliniaza Nicolae Chidesciuc (foto), economisul sef al ING Bank Romania.

Chidesciuc sustine ca "masurile de reducere a cheltuielilor cu pensiile sunt necesare, iar stoparea pensionarilor anticipate face parte din aceste masuri avand in vedere numarul deja foarte mare de pensionari anticipate".

Pensia pentru limita de varsta, adica pensionarea la termen, se poate acorda la indeplinirea cumulativa a doua conditii – efectuarea stagiului complet cotizare, aproape 32 de ani, si atingerea varstei standard de pensionare. In schimb, pensia anticipata se putea acorda celor care nu au indeplinit varsta standard de pensionare, dar au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani.

Cealalta alternativa - pensia anticipata partiala - se acorda tot celor care nu ajunsesera la varsta standard de pensionare, si nici nu depaseau nici cu 10 ani stagiul complet de cotizare, astfel ca pensia lor era penalizata in functie de numarul de ani de depasire a stagiului de cotizare.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri